Regeringen dropper ifølge flere medier i dag dele af det omstridte uddannelsesloft.
Aftalen er indgået mellem trekløver-regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Aftalen præsenteres ved et kort pressemøde tirsdag klokken 10.50 i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Ifølge politisk kommentator Hans Engell er det dog en luns i petitesseafdelingen, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) giver kritikerne af det kontroversielle loft.
- Alt i alt anser jeg det ikke for at være et stort nederlag for regeringen. De har besluttet, at selvom de har flertallet bag sig, så vil de ikke tage konfrontationen fuldt ud, siger Hans Engell.
Dobbeltuddannelse er luksus
Hans Engell mener dog, at den luns, som reglen om dobbeltuddannelse er, er for lille til at dæmpe kritikken af uddannelsesloftet.
- Jeg tror ikke, at det kommer til at dæmpe kritikken. Man sætter sig jo mellem to stole, så kritikken kommer ikke til at stilne af, siger Hans Engell.
Den kritik vil dog overvejende komme fra priviligerede akademikere og politiske modstandere, siger han. Den brede befolkning fokuserer nemlig på andre problemer.
- Det er trods alt en begrænset del af vælgerne, der bekymrer sig om det her. De fleste anser det nok for et luksusproblem, at man ikke kan få to uddannelser. Hvad med de almindelige menneskers forhold? De er nok mere optaget af, hvordan man bliver banket i hovedet på overførselsindkomst. De vil måske sige, at det her er et problem, der tilhører luksusafdelingen, siger Hans Engell.
Regeringen presset
Med regeringens indrømmelser bliver det stadig muligt at tage en ny uddannelse, så længe det først sker seks år efter, den første er afsluttet. Demonstrationer, politisk pres og interne stridigheder har ifølge Hans Engell bidraget til, at det nu bliver muligt.
- Regeringen har været udsat for et ganske hårdt pres i denne sag. Det tyder på, at man bøjer sig for presset, og at der ligeledes har været en række interne uenigheder. Tag for eksempel Eva Kjer Hansens skarpe udtalelser, siger Hans Engell.
Eva Kjer Hansen (V) råbte for to uger siden vagt i gevær. Hun sagde, at besparelserne ved det nye uddannelsesloft er for små i forhold til signalet, det sender til unge, samt de kompetencer samfundet vil mangle på den længere bane.
- Mit store politiske ønske for 2017 vil være, at vi tør indrømme, at vi laver fejl, og at vi vil have modet til at rette op det, skrev hun dengang i et Facebook-opslag, og noget kunne tyde på, at hun nu får en del af sit ønske opfyldt.