I Aarhus - smilets by - har de fået en fin idé, mener borgmesteren.
Vi laver en podcast, som vi kalder ‘Aarhus Lytter’. Den får de unge til at gribe deres iPhone, lytte med, stille spørgsmål og på den måde kommer de til at elske Aarhus Kommune.
Borgmester Jacob Bundsgaards afdeling på Rådhuset styrer økonomien og succesen er hjemme, har de tænkt.
Sådan gik det ikke. Projektet er floppet fuldstændig. Der er ingen lyttere.
Der er foreløbig produceret 25 episoder og hvert afsnit har i gennemsnit haft 102 lyttere eller downloads, som er det, man måler. Det er mindre end lavt.
Til gengæld har projektet kostet kassen. Ifølge journalista.dk har kommunen betalt 1.358.885 kroner og Slots- og Kulturstyrelsen har bidraget med 510.000 kroner til projektet.
Hvordan 25 episoder af podcast ‘Aarhus Lytter’ kan ende med at koste 1.868.885 kroner er der ingen, der kan forklare og slet ikke borgmesteren. Ham kan ingen få i tale, selvom flere medier har forsøgt at få et interview.
Ethvert fornuftigt menneske kan se, at det er langt ude på overdrevet, at bruge knap to millioner kroner på en podcast, som ingen lytter til. Borgmesteren i Aarhus kan sikkert godt se det nu, og derfor skal han ikke have den skandale hæftet på sig. Men det er hans projekt, han har godkendt det, det er hans bevilling, men det er ikke hans penge. Og her er problemet.
Det er desværre ikke en enkeltstående sag. For det virker som om, at de offentlige kasser står pivåbne, når det gælder produktion af podcast til svimlende beløb. Der er ingen, der siger stop eller undersøger markedet for podcast-produktion, virker det til.
* Kriminalforsorgen har benyttet komikeren Christian Fuhlendorff som vært i en podcastserie. Pris: 806.000 kroner for fem afsnit. Men, som forsorgen skriver, så dækker beløbet både løn og markedsføring (der findes ikke andet i en podcast produktion). Fuhlendorffs opgave var at skaffe flere fængselsbetjente. Antallet er faldet siden 2019.
* Forsvaret har også hyret komiker Christian Fuhlendorff som vært i en podcastserie. Pris: 453.000 for tre afsnit, altså 151.000 kroner per episode. Opgaven er, at få flere unge danskere ind i Forsvaret. Man kan mene, at Fuhlendorff er blevet godt betalt. Og det er han, men det er åbenbart den pris, det offentlige er villig til at betale.
Podcast er det nye populære medie, især blandt de unge. Så det er ikke mærkeligt, at folk i Aarhus Kommune, Kriminalforsorgen eller Forsvaret har tænkt, at det er den direkte vej til de unges ører.
Men jeg kan godt afsløre to knap så velbevarede hemmeligheder fra medieverdenen. Det koster ikke i nærheden af et millionbeløb at producere podcast serier i denne genre. Episoder til langt over 100.000 kroner er udtryk for enten uvidenhed eller budgetter, der skal brændes af hurtigst muligt.
Den ‘anden hemmelighed’ er, at der er nul lyttere til en podcast, hvor afsenderen har et gennemskueligt formål om at ‘sælge’ lytteren noget. Om det er et politisk budskab, en shampoo, livet som fængselsbetjent eller kærlighed til Aarhus er ligegyldigt. De fleste brugere opdager en reklame på lang afstand, og den kan du ikke proppe ned i halsen på dem med nok så velproduceret lyd.
I begge tilfælde er det udtryk for en bekymrende tilstand blandt de ansvarlige i Forsvaret, Kriminalforsorgen eller Aarhus Kommune. De virker blanke, men rundhåndede.
‘Podcast skandalen’ kan synes at være en mindre sag. Herregud, nogle få millioner her og der. Der er større problemer i samfundet, som kræver opmærksomhed. Det er ikke forkert, men det offentlige arbejder på vores vegne, for vores penge og vi skal ikke være i tvivl om, at pengene forvaltes fornuftigt.
Det er åbenlyst gået galt her.
Finansminister, Nicolai Wammen, fortalte fredag, at ‘råderummet’ igen skal øges med nye 11 milliarder kroner. Jeg ved ikke, hvem der har opfundet navnet ‘råderummet’, for det er jo skattepenge, som endnu ikke er opkrævet og som ingen regnede med. Råderum antyder, at nogen (politikerne) kan råde over dem, og de får heller ikke lov til at ligge ubrugte hen ret længe. For et år siden fandt Wammen 16 ekstra milliarder til 'Råderummet', få måneder senere endnu fem. De 21 milliarder er brugt og allerede nu er det politiske slagsmål i gang for at øge velfærden eller lade danskerne beholde de nye uopkrævede skattepenge selv.
Det offentlige behov for finansiering er umætteligt. Vi vil aldrig få penge nok. Der vil altid være en prioritering.
I det lys er det vigtigt, at der ikke kommer flere podcast til vanvittige overpriser og som ingen mennesker lytter til. Tilliden til at mine penge går til noget fornuftigt, må ikke rokkes.
Ellers ender jeg med at tænke: Enten er de snotdumme eller også er vi.
Michael Dyrby er tidligere ansvarshavende chefredaktør og en af Avisen.dk's faste klummeskribenter. Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix