Det skal være lettere for arbejdsgiverne at tiltrække medarbejdere fra lande "som vi i forvejen har tætte økonomiske bånd til."
Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale og nævnte USA, Canada, Singapore og Japan som eksempler på lande, som skal have lettere adgang til det danske arbejdsmarked.
- Danske virksomheder skal have den kvalificerede arbejdskraft, de mangler - uden at vi åbner døren for dem, vi ikke har brug for, lød det fra statsministeren, der varslede en konkret plan i morgen.
Efter talen sagde Lars Løkke Rasmussen til pressen, at han var opmærksom på, at det er lettere for "en kemiingeniør fra Canada end en kemiingeniør fra Somalia" at blive en del af det danske samfund.
DF: Krav om dansk bankkonto står fast
Regeringen har tidligere ønsket at sænke den beløbsgrænse, som borgere udenfor EU-landene skal tjene, for at kunne komme ind på det danske arbejdsmarked.
Men hvis Løkke-regeringens nye plan er et forslag om at fritage borgere fra bestemte lande fra beløbsgrænsen, så kan regeringen glemme det, siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted:
- Det her bliver ikke med vores stemmer, uanset om han sorterer i landene. Hvis han tror, vi hopper på den, så har han ikke læst på lektien, siger Bent Bøgsted (DF).
Regeringen er dobbeltmoralsk, hvis den vil fjerne kravet om, at udenlandsk arbejdskraft skal have en dansk bankkonti, for de indførte selv kravet for at undgå svindel, mener Bent Bøgsted (DF). Foto: Katrine Emilie Andersen/Ritzau Scanpix
Han køber ikke argumentet fra bl.a. Dansk Industri om, at der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, og at løsningen er at åbne op for arbejdstagere fra lande udenfor EU:
- Firmaerne kan sagtens hente ingeniører og andre eksperter fra lande udenfor EU med de regler, vi har i dag. Der er masser af muligheder.
Dansk Folkeparti er heller ikke villige til at lempe på kravet om, at lønmodtagere, der kommer hertil for at arbejde, skal have en dansk bankkonto. Et krav som integrationsminister Inger Støjberg (V) har talt for at fjerne.
- Det er lidt dobbeltmoralsk af hende, for de har jo selv indført det for at få bugt med svindel. Kravet skal sikre, at penge går til lønmodtageren og ikke havner på mystiske konti hos nogle stråmænd, så det vil vi ikke fjerne, siger Bent Bøgsted (DF).
S vil uddanne ledige og unge
Også Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, reagerede med skepsis på den del af åbningstalen som handlede om mangel på arbejdskraft:
- Vi har en masse unge og ufaglærte som kan uddannes. Og vi har kvinder på deltid, som gerne vil op på fuld tid. Derudover har firmaerne allerede adgang til hele det europæiske arbejdsmarked, lød det fra Mette Frederiksen (S).
Og landets største fagforbund 3F havde en lignende reaktion:
- Der bruges mere krudt på at tale for import af udenlandsk arbejdskraft end på danske lønmodtagere. Vi skal have fokus på at få de omkring 100.000 ledige danskere med i bussen, på at skabe praktikpladser til de over 10.000 lærlinge, der ikke kan få fodfæste på arbejdsmarkedet, og på at stoppe udhulingen af vores dagpenge, siger forbundsformand Per Christensen fra 3F.