Det er Mette, Lars og Troels, der har bevilget milliarderne. Og det er dem, der skal sørge for, at de bliver investeret fornuftigt i Forsvaret og uden spild.
Kan man stole på det?
Normalt bevilger politikerne blot pengene, og så udfører de professionelle eksperter opgaven - i det her tilfælde generaler og direktører - med at fordele bevillingen effektivt.
Men ikke de her tre politikere.
De er i særklasse ikke bange for at blande sig i forvaltningen af vores fælles skattekasse. De ser sig selv som handlekraftige ingeniører, der ombygger vores velfærdssamfund.
Over de næste ti år får det danske forsvar tilført ‘mindst’ 200 milliarder kroner. Mindst, fordi Mette allerede forbereder os på, at vi skal blive lidt længere ved samlebåndet, så investeringerne senere kan skrues op.
Vi har allerede betalt med en fridag (store bededag). Så det er fornuftigt at lave en slags vurdering af politikernes evner og vilje til at bruge vores penge fornuftigt.
Mette Frederiksen besluttede om aftenen den 3. november 2020, at lukke hele minkerhvervet ned. En hasarderet beslutning, skulle det vise sig. Den ser nu ud til at koste os 30 milliarder kroner i erstatning til minkavlerne.
Troels Lund Poulsen har allerede blandet sig direkte i fordelingen af de nye milliarder til Forsvaret. Han hældte forsvarschefens plan ned ad brættet med det samme, den ramte hans skrivebord. General Flemming Lentfer havde ellers arbejdet længe med sin professionelle vurdering. Ikke desto mindre mente Troels, at det var ubrugeligt.
Det mest overraskende er, at generalen ikke samtidig mistede sit job, da han åbenlyst ikke duer til det, ifølge ministeren.
Både Statsministeren og Forsvarsministeren har altså ikke noget problem med at være direkte involveret i anvendelsen af skattepengene.
Hvad så med Lars Løkke Rasmussen, der nu sidder i Udenrigsministeriet?
For 17 år siden besluttede landets daværende indenrigs- og sundhedsminister at sætte gang i et gigantisk og visionært projekt.
Planen var at bygge seks supersygehuse og ti mindre hospitaler. Der var godt nok advarsler fra eksperter i det meste af verden.
‘Lad nu være med at sætte det hele i gang på én gang’, sagde de. Det kan ikke lade sig gøre.
Men Lars Løkke Rasmussen, som var minister, mente, at de nye regioner blot skulle sætte i gang. Han kom med 25 milliarder kroner, resten skulle regionerne selv finde. Da ingen ville være sidst, begyndte prestigebyggerierne på samme tid at projektere.
Hvordan er det gået? Skandaløst er en underdrivelse.
Odense Universitetshospital er foreløbig seks år forsinket. Ingen kan sige, hvornår de åbner for patienter. Undervejs har nybyggeriet haft skimmelsvamp og hele taget skulle udskiftes.
Entreprenøren modtager lige nu dagbøder på en million, som dog ikke bliver betalt.
Aalborg Universitetshospital er forsinket med minimum seks år. Det skulle være bygget på fire. Prisen er øget med knap to milliarder. Undervejs skulle hele gavlmuren mures om, der løb vand ind.
Hospital Nordsjælland i Hillerød skulle åbne i 2020, men det er foreløbig udskudt til tidligst 2026. Det er blevet 5 milliarder dyrere end forventet.
Universitetshospitalet i Køge skulle åbne i 2021 og er først helt klar i 2026. En forsinkelse på fem år og en budgetoverskridelse.
Senest er de italienske entreprenører blevet smidt ud af Bispebjerg Hospital, der allerede nu kan melde om forsinkelse på mindst tre år.
Det eneste super ved de nye sygehuse er, at de er superforsinkede og superdyre.
Budgetterne er overskredet med 10 milliarder og beløbet ville være endnu større, hvis man regnede alle de løbende besparelser med.
Sygehusvisionen blev det mareridt, som alle advarede imod. Det gik galt, for det blev presset igennem af Lars Løkke Rasmussen.
Der er altså ingen grund til at have nogen større forventning om, at Forsvarets milliarder bliver brugt mere fornuftigt. Der er ringe vilje blandt politikerne til at lære af fortidens synder.
Statsrevisorerne har flere gange kritiseret sygehusbyggerierne i skarpe vendinger. Men det hjælper ikke noget. Vi har spildt uanede mængder af skattekroner, det kunne være undgået og milliarderne kunne være brugt et andet sted.
Så når man skal besvare spørgsmålet, om politikerne har viljen og evnen til at bruge vores penge fornuftigt, er svaret: NEJ!
Det mindste, man kan forvente, er, at vi lærer af fortidens fejltagelser. Men vi styrer videre uden respekt for, at pengene leveres af hårdtarbejdende danskere. Og de kommende 200 milliarder til Forsvaret skal styres på en helt anden måde end supersygehusene.
Det er mine penge, så brug dem fornuftigt.
Michael Dyrby er tidligere ansvarshavende chefredaktør og en af Avisen.dk's faste klummeskribenter. Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Efterfølgende har Avisen.dk modtaget følgende fra pressetjenesten i Region Nordjylland:
Hospitalet har aldrig været planlagt til at skulle være bygget på 4 år. Byggefasen blev igangsat i efteråret 2013 og var oprindelig planlagt til at være afsluttet i 2020. Se seneste status til Folketingets Sundhedsudvalg (tabel side 7): SUU Almdel Bilag 34 Status på kvalitetsfondsstøttede sygehusbyggerier til Folketingets Sundhedsudvalg pr 1 og 2 kvartal 2023docx (ft.dk)
I tillæg kan det oplyses, efter det hele tiden har været forudsat, at afslutning af byggefasen følges op af en fase med idriftsætning og indflytning i hospitalet. Den fase var oprindeligt estimeret til 1,5-2 år, så klinisk ibrugtagning af hospitalet forventeligt ville være omkring årsskiftet 2021 og helt afsluttet i løbet af 2022. Nu er planen skubbet til 2026. Altså en forsinkelse på cirka 4 år.
Der er ingen gavlmur, som er muret om. Der er konstateret vandindtrængen i dele af facaderne, og der arbejdes med udbedringsforslag, men der er endnu ikke taget beslutning om den konkrete løsning.