Rettelse per 22. august 2018: Tidligere fremgik det af overskriften, at Herning Folkeblad havde fyret journalistpraktikanten. Dette er ikke korrekt. Der var tale om, at samarbejdet stoppede.
Da Julie Juhler i onsdags startede som journalistpraktikant på Herning Folkeblad, forventede hun velsagtens, at uddannelsen kørte på skinner, og at hun vidste, hvor hun skulle arbejde det næste år.
Men sådan gik det ikke. To dage efter arbejdede hun der nemlig ikke længere, da hun var blevet stillet et ultimatum af sin nye arbejdsgiver, Herning Folkeblad.
Julie Juhler er medlem af DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, red.) og er som medlem af ungdomspartiets forretningsudvalg med i ledelsen.
Det kunne Herning Folkeblad som arbejdsgiver ikke acceptere, skriver hun i et opslag på Twitter, og derfor blev hun stillet over for et ultimatum: Opsig dit medlemsskab hos DSU eller forlad stillingen på Herning Folkeblad.
Det er uforeneligt at være politisk aktiv og journalist, siger Alex Nielsen, ansvarshavende redaktør for Herning Folkeblad. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau/arkiv
Julie Juhler valgte det sidste og forlod avisen i Herning. Nu står hun så og mangler den praktiktid, der er nødvendig for at blive uddannet journalist.
Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Julie Juhler. Hun vil dog ikke kommentere videre udover sine opslag på sociale medier, efter at Dansk Journalistforbund har overtaget sagen.
Herning Folkeblad vil ikke kommentere på enkelte medarbejderes ansættelsesforhold, men bekræfter at man som journalist ikke må være medlem af et politisk parti.
- Vores politik er, at man ikke kan være medlem af et parti, når man er journalist på Herning Folkeblad, da vi mener, det er uforeneligt med et virke på et uafhængigt medie. Det står i vores firmapolitik og har vist stået der i 20 år, siger ansvarshavende chefredaktør og direktør, Alex Nielsen, til Avisen.dk og understreger, at det altid bliver nævnt i forbindelse med ansættelser.
Fagforening: "En ulykkelig misforståelse"
Ifølge formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, er der ingenting i vejen for, at man som arbejdsplads kan kræve, at ansatte ikke må være medlem af politiske organisationer. En arbejdsgiver må for den sags skyld også godt kræve, at ansatte er medlem af visse organisationer, hvilket oftest ses i faglige eller politiske organisationer.
- Det er en arbejdsgivers ret at stille nogle krav. Om der så her er sket en ulykkelig misforståelse, hvor Herning Folkeblad på sin side mener, at der er blevet informeret undervejs om kravet, og hun ikke opfatter det sådan - det er jo svært at sige, siger Lars Werge og påpeger, at han ikke umiddelbart kender til fortilfælde.
Julie Juhler skriver nemlig på Twitter, at hun havde informeret Herning Folkeblad om sit politiske virke i DSU under selve ansættelsessamtalen.
Derudover skriver hun det både på sin profil på Twitter og Facebook, ligesåvel som en googlesøgning tydeligt viser det. Derudover skriver flere på sociale medier, at det stod på Julie Juhlers 'praktikhjemmeside', som er en hjemmeside, studerende laver for at præsentere sig over for potentielle arbejdsgivere.
Lars Werge lægger derfor vægt på, at ansættelsessamtaler med journalistpraktikanter foregår under så hektiske forhold, at det blandt studerende kaldes for 'panikdag', hvilket skaber rig grobund for "misforståelser".
Den såkaldte 'panikdag' er dagen, hvor landets journaliststuderende har ansættelsessamtaler og underskriver kontrakter med medier.
- Man skal jo huske, at det ikke kun er studerende, der kalder det for panikdag. Det gør arbejdsgiverne også, fordi der er så ekstremt stort et pres på for at ansætte de rigtige, og så kan der simpelthen ske misforståelser. Hvis det er et almindeligt ansættelsesforløb, er der bedre tid, og så er det nemmere at få afstemt krav og forventninger, siger Lars Werge.