For mange unge - og især drenge - kommer aldrig i mål med at få sig en uddannelse. Derfor skal unge guides bedre på vej til at få et svendebrev eller et eksamensbevis.
Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). I sin tale ved åbningen af Folketinget tirsdag sagde han om uddannelse af unge:
- I dag er der alt for mange unge, som falder fra eller vælger forkert. Nogle bliver slået tilbage til start. Andre fortsætter med en uddannelse, som de måske hverken kan eller vil bruge.
På den baggrund vil statsministeren nu have nogle kloge hoveder i sving.
- Regeringen vil nedsætte en ekspertgruppe, der skal samle erfaringer, og se på, hvordan vi kan forbedre vejen fra folkeskole til den rigtige ungdomsuddannelse. Både for de fagligt svage. Og for alle de andre, der går en omvej til den uddannelse,der passer til dem, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Antorini: God idé
Tidligere undervisningsminister og nu medlem af Folketinget for Socialdemokraterne, Christine Antorini (S), tager godt imod nedsættelsen af en ekspertgruppe.
- Det er en god idé at få samlet viden på området og få nye ideer på banen. I forhold til at få flere unge gennem en uddannelse er vi nået et godt stykke af vejen med reformen af folkeskolen og erhvervs-uddannelserne, men der kan gøres mere, siger Christine Antorini til Avisen.dk.
Hun vil glæde sig til at høre, hvad eksperterne kan pege på af forløb, som kan guide unge hen på rette hylde i uddannelses-systemet.
- Det er vigtigt, at vi fastholder og forbedrer alternative veje for de unge, som har svært ved at finde det rette uddannelses-forløb. Vi skal se på, hvad man gør bedre eller anderledes i forhold til blandt andet produktionsskoler og EGU (erhvervs-grund-uddannelse, red.), siger Christine Antorini.
Ekspert er skeptisk
Ideen med en ekspertgruppe kan være god, men det flytter ikke nødvendigvis så meget.
Det mener Peter Koudahl, som er ekspert i erhvervsuddannelser og docent (svarer til professor) ved Nationalt Center for Erhvervspædagogik ved professionshøjskolen Metropol i København.
- Det kan være en god idé med ekspertgruppen. Men det afhænger meget af hvem, der kommer til at sidde i gruppen, og hvad gruppen skal arbejde med, siger Peter Koudahl til Avisen.dk.
Han advarer mod at tro, at der kommer en masse ud af sådan en gruppe.
- Det er jo ikke viden, der mangler, siger Peter Koudahl, og fortsætter:
- Jeg har selv været med i et forskningsprojekt til 25 millioner kroner, som handlede om frafald og fastholdelse af elever på erhvervs-uddannelserne. Det gav en masse nyttig viden, men da vi fremlagde vores resultater, var der ingen politikere, som lyttede.
Stadig ikke i mål
Fra 1990 og frem til i dag er det sket en markant stigning i den andel af årgang af unge, som ventes at få en ungdoms-uddannelse. Andelen er steget fra 80 procent i 1990 til 93 procent i 2014.
Politisk har man længe haft et mål om, at andelen skal op på 95 procent. Med en andel i den nyeste opgørelse på 92,9 procent for 2014, er man altså stadig ikke i mål.
Flere og flere unge får en uddannelse
Jeg har selv været med i et forskningsprojekt til 25 millioner kroner, som handlede om frafald og fastholdelse af elever på erhvervs-uddannelserne. Det gav en masse nyttig viden, men da vi fremlagde vores resultater, var der ingen politikere, som lyttede.
Jeg har selv været med i et forskningsprojekt til 25 millioner kroner, som handlede om frafald og fastholdelse af elever på erhvervs-uddannelserne. Det gav en masse nyttig viden, men da vi fremlagde vores resultater, var der ingen politikere, som lyttede.