Fra sit første møde på jobcenteret, følte den i dag 50-årige Anne Sø fra København sig mistænkeliggjort.
- Fra day one blev jeg mødt med massiv mistillid. Ligesom utrolig mange andre blev jeg mødt med en ydmygende, respektløs og grænseoverskridende behandling, siger hun til Avisen.dk.
I oktober sidste år fik Anne Sø førtidspension efter at have været syg siden 2009. Før det havde hun haft sit eget konditori i et hipt kvarter i København, hvor hun havde flere ansatte under sig. Et godt renomme gjorde, at hun blandt andet bagte en maritim kage, som Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary serverede til deres ældste søn Prins Christians dåb.
Men da Anne Sø fik fjernet begge bryster på grund af begyndende kræft, gik firmaet konkurs, fordi hun røg ind og ud af hospitalet og ikke kunne komme af med sine erhvervslokaler under finanskrisen.
Det blev starten på en voldsom social deroute for den succesfulde konditor.
- Hele verden faldt sammen, og mit eksistensgrundlag forsvandt, så gik det helt galt, fortæller hun.
Hendes historie bliver skildret i DR's nye programserie 'Magtesløs i systemet', der første gang bliver sendt tirsdag aften.
Læs Avisen.dk's interview med tilrettelæggeren bag dokumentaren.
Håber at programmet gør en forskel
Programmerne følger den ihærdige private socialrådgiver Puk Sabber, der hjælper mennesker, der føler sig fortabte i det kommunale beskæftigelsessystem.
En af dem, som Puk Sabber har taget under sine vinger, er Anne Sø, der har været tilknyttet jobcentret på Lærkevej i Københavns Nordvestkvarter.
Andre gange er jeg kommet til at gå i Netto, selvom jeg var på vej til lægen
Hun gik med til at lade sig filme, fordi hun håber, at flere bliver opmærksomme på, hvordan syge bliver behandlet.
- Egentlig er jeg et forholdsvist privat menneske, men de blodige uretfærdigheder, der foregår, de skal stoppes. Man bliver fuldstændig nedbrudt, siger hun.
Vil gerne klare sig selv
På bare syv år havde hun 20 forskellige sagsbehandlere. Når hun sendte klager over afgørelser eller beslutninger, kunne hun vente op mod halvandet år, før der kom et svar, fortæller hun.
Fra 17-års-alderen har Anne Sø arbejdet og til tider i døgndrift. Derfor var det enormt pinefuldt for hende at blive bebrejdet for ikke at være på arbejdsmarkedet.
- Jeg er flere gange blevet skudt i skoene, at jeg jo har sådan et fint CV og rigtig mange kompetencer. Men for mig er det da netop derfor så åbenlyst, at hvis jeg på nogen måde kunne arbejde, så gjorde jeg det, siger hun og fortsætter:
- Som person er jeg meget ærekær og vil helst bare klare mig selv, hvorfor det også var dobbelt så svært at blive mødt med mistillid, da jeg endelig indså, at jeg havde brug for hjælp.
Kæmper med en stribe diagnoser
Flere læger, psykologer og psykiatere har skrevet, at de ikke fandt det realistisk, at Anne Sø kunne komme i job eller forbedre sin tilstand, fremgår det i programmet.
I en scene i dokumentaren læser Puk Sabber op fra Anne Søs journal.
Hun har tolv diagnoser. Blandt andet PTSD, skæv ryg og stærkt forhøjet kolesterol i blodet på grund af den arvelige sygdom Familiær Hyperkolesterolæmi. Det giver hende åreforkalkning og kroniske smerter.
På grund af to blodpropper har hun også kredsløbsforstyrrelser i hjernen, der gør, at hun har problemer med at huske.
Anne Sø er en af de to hovedpersoner i det tredje afsnit af dokumentarserien 'Magtesløs i systemet', der bliver vist tirsdag d. 27 februar. Foto: Michelle Francati
Det kommer også til udtryk i programmet, hvor Anne Sø går i stå midt i sætning, mens hun bager en banankage i sit køkken. Hun taber tråden og spørger kameraet, om hun var ved at sige noget klogt. Den slags hukommelsessvigt er hverdag for hende.
Hun kan stå foran køledisken i et supermarked uden at ane, hvad hun skal købe.
- Andre gange er jeg kommet til at gå i Netto, selvom jeg var på vej til lægen. Det må jeg bare grine af, fortæller hun.
"Helved på jord"
Til gengæld havde hun svært ved at se det fra den humoristiske side, da kommunen sendte hende i en arbejdsprøvning, hvor hun skulle fjerne klips fra papirer i tre måneder.
- Det var helvede på jord, så jeg brugte et halvt år på at blive menneske bagefter, for med mine smerter i fingrene på grund af kolesterolaflejringen, var det fra starten af ikke nogen god idé.
Hun synes heller ikke, at det var et godt påfund, at hun senere blev sat til at arbejde med it.
Hendes hjerneskade gør nemlig, at hun ikke kan holde koncentrationen, forklarer hun. Og siden en arbejdsprøvning i 2012 var socialrådgiverne ikke i stand til at finde en jobfunktion, hun kunne klare, fortæller hun.
Sagsbehandlingen fyldte alting
Det manglende overblik har også været udfordrende for Anne Sø, når hun har skullet holde hoved og hale i alle de kommunale dokumenter, der i dag fylder flere hylder i hendes hjem.
Til møder på jobcenteret følte hun sig tit helt hægtet af.
- På et ressourceteammøde blev jeg konsekvent afbrudt, og selvom de vidste, at jeg har en hjerneskade, endte de med at sige, at de ikke ville forklare mere for mig. Det måtte der være nogle andre, der kunne gøre, husker hun.
Selvom det har været en stor lettelse for Anne Sø at få førtidspension, har prisen for at nå dertil, været alt for høj, synes hun.
- Det har været forfærdeligt for min familie og mine to børn. Men i de år var jobcenteret hele min verden. Jeg overlevede bare mellem møderne.
I Københavns Kommune ønsker man ikke at kommentere enkeltsager. Og på grund af vinterferien har det ikke været muligt at få en mere generel kommentar før deadline.