Er du kommet ud for en ulykke og har meldt det til dit forsikringsselskab? Hvis ja, så vær opmærksom på de speciallæger, som forsikringsselskabet foreslår.
Sådan lyder det fra en række advokater, som Avisen.dk har talt med.
En lægeerklæring fra bestemte speciallæger kan nemlig få store konsekvenser for din sag, så det bliver nærmest umuligt at få erstatning.
Lægeerklæringen kan dermed få alvorlige økonomiske følger for de mennesker, som er ude af stand til at arbejde efter en ulykke.
- Det er næsten skræmmende for retssikkerheden, hvor stor betydning valg af speciallæge har i visse erstatningssager.
- Den store og ofte ubegrundede forskel i speciallægernes vurderinger kan betyde flere millioner kroner i forskel på erstatningens størrelse, siger Britha Bunk, som er advokat og indehaver af firmaet Erstatningsadvokaterne.
Hun understreger, at problemet kun gælder i piskesmældssager og andre erstatningssager, hvor man ikke lægefagligt kan påvise fysisk skade, som for eksempel brud på knogler.
Advarer mod forsikringsselskabernes favorit-læger
Når det handler om skader som hjernerystelse og piskesmæld, er der bestemte speciallæger, som advokater råder deres klienter til ikke at acceptere. Advokaterne har nemlig erfaring med, at lægeerklæringer fra disse speciallæger falder ud til fordel for forsikringsselskaberne og er farvede af lægernes personlige holdning til sygdommene.
Fælles for lægerne er, at de ikke "tror på" piskesmæld og senfølger af hjernerystelse, lyder kritikken fra advokaterne.
- Der er nogle bestemte læger, som vi advarer vores klienter mod at sige ja til, fordi vi har dårlige erfaringer med dem.
- Vi ved på forhånd, at de læger ikke tror på at piskesmæld findes. Derfor vil de læger typisk skrive i lægeerklæringen, at symptomerne er forbigående eller skyldes noget helt andet end ulykken, siger advokat Svend Aage Helsinghoff fra Advocare til Avisen.dk.
Piskesmæld bare et symptom på et træls liv
Aadvokaterne har også erfaring med, at forsikringsselskaberne er meget ivrige efter at sende kunderne til lige præcis disse læger. Det betyder også, at de kunder, som ikke har advokat, ofte havner ved disse læger, da de lader forsikringsselskabet bestemme lægen.
- Det er altid de samme navne, der bliver foreslået, og det er typisk dem, som mener, at piskesmæld ikke er en diagnose, men et udtryk for at man har ondt i livet, siger Nina Gejlsbjerg Larsen fra Storetorv Erstatningsadvokater.
Artiklen fortsætter under billedet
Nina Gejlsbjerg Larsen fra Storetorv Erstatningsadvokater er blandt de advokater, som har studset over forsikringsselskabernes valg af speciallæger.
Som forsikringskunde er det ikke betryggende med et for tæt samarbejde mellem speciallæger og forsikringsselskaber, mener forbrugerrådet Tænk.
- Formålet med en specialerklæring er at få en upartisk vurdering. Derfor kan det være et problem, hvis forsikringsselskaberne har et meget tæt samarbejde med bestemte speciallæger.
- Man risikerer at forbrugerne opfatter lægeerklæringen som et partsindlæg, hvis forsikringsselskabet insisterer på, at man skal vurderes af en læge, de samarbejder fast med, siger Regitze Buchwaldt, som er forsikringsmedarbejder i Ankenævnet for Forsikring og Forbrugerrådet Tænk.
"Sort liste" over læger
Avisen.dk har været i kontakt med en række forsikringskunder med piskesmæld eller hjernerystelse, som er kommet i klemme efter i god tro at have sagt ja til den speciallæge, som enten deres eget eller modpartens forsikringsselskab foreslog - selvsamme læger, som er på advokaternes "sorte liste".
Nogle fik ikke et valg, men fik besked på, at det skulle være den bestemte læge.
- Forsikringsselskaberne skal give kunden mindst tre speciallæger at vælge imellem, men det ser vi tit at de ikke overholder, siger advokat Svend Aage Helsinghoff.
Ofte går forsikringskunderne først til en advokat, når de har været ved speciallægen og får en lægeerklæring, de på ingen måde kan genkende sig selv i. På det tidspunkt har lægeerklæringen dog allerede skadet den syge kundes sag - også selvom den modsiges af senere lægeerklæringer, lyder kritikken.
"Det er noget psykisk"
Kunderne fortæller for eksempel, hvordan lægeerklæringerne ikke stemmer overens med det, der skete til undersøgelsen. I nogle tilfælde beskrives tests, som ifølge patienterne ikke har fundet sted, og der er eksempler på at afstande og hastighed ved ulykker ændres. Konklusionen fra speciallægen kan være, at patientens skade ikke skyldes ulykken, men for eksempel er psykisk, skyldes patientens alder, overvægt eller ting, der skete for mange år siden.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
Er du også kommet i klemme efter du blev sendt til en speciallæge, som forsikringsselskabet havde valgt? Så kontakt journalist Eline Svendsen på eline@avisen.dk
UDVID
- Vi har erfaring med, at de bestemte læger forsøger at gøre det til noget psykisk. Folk bliver også spurgt meget ind til, hvordan de har haft det før uheldet, og hvis der for eksempel har været et hold i ryggen for otte år siden, står det med flammeskrift i den færdige erklæring, siger Svend Aage Helsinghoff.
Sætter spørgsmålstegn ved patientens ærlighed
Avisen.dk har blandt andet indsigt i en lægeerklæring, hvor en ung kvinde undersøges for piskesmæld efter at have været i en bilulykke. Her lægger lægen vægt på, at kvinden som barn har lidt af angst, og ender med at konkludere, at smerterne skyldes noget psykisk.
I nogle af lægeerklæringerne antyder speciallægerne, at forsikringskunden ikke taler sandt om forløbet eller gisner om kundens motiv.
Dette ligger langt væk fra, hvad der er speciallægens opgave i den situation, siger Regitze Buchwaldt fra Ankenævnet for Forsikring og Forbrugerrådet Tænk.
- En speciallægeerklæring skal være objektiv og beskrivende. For mig at se virker det ikke særligt objektivt, hvis speciallægen for eksempel begynder at sætte spørgsmålstegn ved det, patienten fortæller, eller tillægge patienten mulige motiver, siger hun.
TopDanmark: Vi følger retningslinjerne
En del patienter har også fået lavet lægeerklæring ved en anden speciallæge, og disse kan nå frem til et helt andet resultat. Dette er for eksempel tilfældet med den unge kvinde, hvor en anden speciallæge konkluderer, at hendes gener skyldes piskesmæld fra ulykken og ikke er psykisk betingede.
TopDanmark, som er et af de kritiserede forsikringsselskaber, har ikke villet svare Avisen.dk på, hvorfor de insisterer på at sende kunderne til bestemte speciallæger og afviser andre.
- Det er helt normal brancheprocedure, at der ved personskader er en dialog mellem kunden og eventuelt kundens repræsentant og forsikringsselskabet om valget af speciallæge – et valg begge parter skal blive enige om. Vi følger Forsikring & Pensions retningslinjer for indhentelse af speciallægeerklæring, skriver Jens Langergaard, kommunikationschef i TopDanmark, til Avisen.dk.
Er du også kommet i klemme efter du blev sendt til en speciallæge, som forsikringsselskabet havde valgt? Så kontakt journalist Eline Svendsen på eline@avisen.dk