Dette er en klumme og udtryk for skribentens holdning
Kære Ane Halsboe-Jørgensen, har du læst og lyttet til de artikler og lydfiler, der igennem de seneste 10 dage er offentliggjort på netmediet Journalista.dk?
Hvis ikke, er du nærmest nødt til det. For der vil du høre lydoptagelser fra det møde for halvandet år siden, da TV 2's ledelse smed Jes Dorph-Petersen på porten. Og når du har lyttet færdig, vil du opleve at dine tæer ikke kan rette sig ud igen.
Du vil bevidne en opvisning i usædvanlig dilettantisk ledelse i et offentligt ejet selskab, som ligger i dit resort område. SoMe-kommentarerne rummer ord som ”hårrejsende, ”modbydeligt”, ”kvalmende” og ”ufatteligt”.
Han skulle bare ud
Det drejer sig om MeToo-fyringen af Jes Dorph-Petersen. Lydfilerne viser, at TV 2 ødelagde Dorph-Petersen tilværelse uden at have en eneste retsmæssig grund til det. TV 2's ledelse indrømmer på lydfilerne, at Dorph ikke havde brudt en eneste intern regel og ikke havde overtrådt nogen gældende lov.
Alligevel skulle han ud. Tyve år efter. Fordi en kvinde pludselig følte sig krænket med to årtiers forsinkelse.
Alvorlig kritik
TV 2 brød undervejs også GDPR-regulativet og fik efterfølgende alvorlig kritik fra Datarådet med højesteretsdommer Kristian Corfitz Nielsen i spidsen.
TV 2’s proces fik også alvorlig kritik fra Advokatnævnet, så alvorlig at det førte til en bøde på kr. 20.000 for overtrædelse af god advokatskik til den advokat, TV 2 havde hyret ind til processen.
Kondomdirektøren
Senest er TV 2's HR-chef blevet ofret for disse fejl. Men tilbage og velplaceret som tv-stationens højeste direktør sidder fortsat Anne Engdal Stig Christensen, direktøren der selv fik delt kondomer ud til medarbejderne ved et internt seminar under sloganet ”Alt det vi deler”. Og opfordrede dem til at klappe hende i bagdelen ved festerne.
Alt dette mens hun med den anden hånd altså havde travlt med at fyre fremstående mandlige medarbejdere på grund af ”ulige relationer” for tyve år siden. Dengang, da hun i øvrigt selv som praktikant på TV 2 lå i med en af tv-stationens chefer.
Kammeratlig samtale
Så kære kulturminister, hvad mangler du i grunden for at kalde TV 2’s bestyrelsesformand Jimmy Maymann til en kammeratlig samtale om en noget usædvanlig og problematisk ledelseshåndtering?
Maymann er ganske vist erklæret feminist og vil formentlig hellere brække et ben end fyre sin kvindelige direktør. Men han har dog et ansvar for at køre en professionel direktion. Og han er udnævnt af … ja netop: Kulturministeren.
Jeg ved godt, at du ikke hyrer og fyrer direktører. Men du er den politiske ejer af TV 2. Vi mangler at høre dig fortælle, hvorfor det ikke er et problem, at stedets øverste chef begår lovbrud? Og hvorfor er det øjensynligt i orden at en af dine institutioner modtager alvorlig kritik fra en anden offentlig instans og pådrager sig bøde til stedets husadvokat?
Hilsen fra befolkningen
Jeg skal hilse fra resten af befolkningen og fortælle, at alle vi andre får en straf, hvis vi bryder loven. Anne Stig Christensen nøjedes derimod med at udsende en pressemeddelelse, hvor hun arrogant fortalte at hun tog Datarådets afgørelse ”til efterretning”.
Og det kommer fra en person, der har gennemført offentlige henrettelser af fremtrædende mandlige studieværter, flået deres tilværelser i stumper og stykker, fjernet deres livsgrundlag og dømt dem til livsvarig udstødelse af mediebranchen og formentlig alle andre brancher.
Og hun har gjort det på ulovligt grundlag.
Det handler ikke om Metoo
Kulturminister, jeg har jo erfaret, at det er svært at sætte sig op mod Metoo, som tilsyneladende er blevet offentlig anerkendt og vedtaget norm med udenretslige processer – og nye regler i samfundet, som advokaten udtrykker det under mødet. Kan du leve med, at der i én af dine organisationer hersker noget, der nærmer sig en lovgivning med alvorlige sanktioner, der ikke er vedtaget i folketinget? Er det nu acceptabelt, at alle vilkårligt kan opfinde nogle nye adfærdsregler og sanktionere overtrædere uden en politisk vedtagelse?
Men det her handler ikke kun om Metoo. Det handler om hvordan offentlig ledelse tilsyneladende kan agere ustraffet ved en håbløs forvaltning af en selvopfunden Metoo-proces. Det handler om at en af dine institutioner bliver misrøgtet og vanæret og fremstår som håbløs amatøragtig.
Indtil videre har du været tavs. Du håber måske, at der ikke kommer flere ulykker ud af Anne Stig Christensens standretskabinet. Men håb er som bekendt ikke en strategi. Jeg ville ikke turde satse på det.
Torben Haugaard er erhvervsrådgiver og medlem af Manderådet. Foto: Privat