Administration 

Det er på høje tid, at de giver syge borgere retten til et værdigt liv

Det er på høje tid, at beskæftigelsesministeren såvel som arbejdsmarkeds- og socialordførerne i partierne bag reformen tager politisk ansvar for at lave loven om, skriver blogger Lisbeth Riisager Henriksen.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

Reformen af førtidspension og fleksjob fra 2012 og dens ressourceforløb har i den forgangne uge været genstand for stor medieopmærksomhed.

Der har fra en lang række parter været fremført kritik af reformen, som har været i kraft siden 1. januar 2013, og der har været stærke personhistorier fra syge mennesker, der er berørt af reformens lovgivning om ressourceforløb.

De to arbejdsmedicinske overlæger Rolf Petersen og Johan Hviid Andersen lagde ud med en meget omtalt kronik i Ugeskrift for Læger mandag den 19. oktober. Her skrev de, at ressourceforløbene i mange tilfælde er direkte sundhedsskadelige for syge og invalide borgere:

”Mange af disse forløb kunne være gode, hvis de var reelle tilbud til de syge og invaliderede. Men tilbuddene kan ikke afslås, selvom man er for syg til at klare dem, idet man ved at afslå kan miste sit forsørgelsesgrundlag. Resurseforløb varer 1-5 år, og i et resurseforløb modtager man en resurseforløbsydelse, der svarer til kontanthjælp.

(...) Som det fremgår af fleksjob- og førtidspensionsreformen, er det en bunden opgave, at alle muligheder for udvikling af arbejdsevnen skal være udtømte, før der kan bevilges en førtidspension. Da speciallægerne kun er rådgivende, er det kommunerne, der afgør sagerne. Dette gør, at speciallægernes vurdering, der f.eks. kan være, at en syg person skal have førtidspension, ikke følges. Dermed indgår der andre hensyn end de helbredsmæssige, og man kan frygte, at hensynet til kommunernes økonomi spiller en rolle.

Fleksjob- og førtidspensionsreformens hovedvægt på, at syge og invaliderede skal arbejde i stedet for at få førtidspension, gør, at sagsbehandlingen i kommunerne efter vores mening er sundhedsskadelig for mange personer med svær sygdom og invaliditet.”

De kom endvidere med en klar appel til regeringen og Folketinget:

”Hvis det er regeringens og Folketingets ønske at forbedre de syges og invalideredes situation, må kriterierne for tildeling af førtidspension lempes.”

DEN KRITIK afviste fem socialmedicinske overlæger samme dag i Ugeskrift for Læger i et modsvar. De opfatter generelt reformens ressourceforløb som et fremskridt og en hjælp – ikke som en belastning, fremgik det.

Mediedækningen af dette emne havde sit højdepunkt tirsdag aften den 20. oktober med DR2’s dokumentarudsendelse ”Syge danskere i sengepraktik” ved journalist Nils Giversen. Han satte ansigter på to af de borgere, som er berørt af loven. Lolita Solsikke Christensen og Kim Damgaard, som de hedder, har begge erfaret en kommune, hvis forvaltning af loven handler om at presse dem i arbejdsprøvning medbringende en seng og ned til ganske få time- eller minuttal ugentligt. Udsendelsen dokumenterede, at der foregår en uværdig behandling af syge mennesker i kommunerne.

Dokumentaren gjorde stærkt indtryk på undertegnede. For den viste med al ønskelig tydelighed, at man i Randers og Vejen Kommuner – som de to pågældende borgere var hjemmehørende i – ignorerede lægefaglige anbefalinger i sagerne og borgernes grundlæggende meget alvorlige helbredssituation. De blev presset ud i forløb, der var helt absurde og formålsløse. Så mens de i forvejen skulle kæmpe med deres alvorlige helbredssituation, blev de nu udsat for myndigheders magtmisbrug og svigt. De blev stillet rettighedsløse. De blev behandlet uværdigt.

I dokumentaren udtalte den ene af de arbejdsmarkedsmedicinske overlæger, Rolf Petersen, bag kronikken i Ugeskrift for Læger sig til kameraet. Også professor i socialret Kirsten Ketscher udtalte sig om sagen. Hun sagde, at det ”… ikke er tilladt for myndighederne at pine og plage borgere.”

SÅ HVAD ER DET, der er på spil i disse ressourceforløb? Hvad siger loven om dem? Hvordan virker forvaltningen?

Loven om social pension siger, at kommunerne ikke må tilkende syge mennesker førtidspension, før de har været igennem ét eller flere ressourceforløb af mellem et og fem års varighed.

Der er kun én undtagelse til dette krav. Den er, at personer kan undtages fra ressourceforløb, hvis det ”… er dokumenteret eller det på grund af særlige forhold er helt åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan forbedres” (Loven om social pension § 16, stk. 2), eller hvis det ”… er åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle deres arbejdsevne” (Beskæftigelsesindsatsloven, § 68 a, stk. 2).

Men med reformen gjorde man det i praksis næsten umuligt at få tilkendt førtidspension. Det har betydet, at antallet af nytilkendelser af førtidspension er styrtdykket – fra 15.969 i 2011 og 14.621 i 2012 til 5.743 i 2013, 5.981 i 2014 og 1.411 nytilkendelser i første kvartal af 2015 (ifølge tal fra Ankestyrelsen). Mange invalide borgere har fået afslag på førtidspension trods speciallægeerklæringer på, at de ikke har nogen arbejdsevne, og er blevet efterladt i langvarige ”ressourceforløb”, som er et nyt lag i førtidspensions- og fleksjobordningen.

Med reformen anlagde man den politiske betragtning, at der findes uudnyttede ressourcer hos syge borgere, som samfundet skal kunne bringe i spil. Med andre ord betvivlede man politisk, at syge mennesker egentlig er så syge endda.

Hvor man frem til og med 2002 blev tilkendt førtidspension på grundlag af lægeerklæringer om sygdomme og handicap, og tilkendelseskriteriet fra 2003 blev ændret til det såkaldte arbejdsevnekriterium, har man fra 2013 føjet et nyt lag til ordningen. Dette lag er da også navngivet med henblik på at italesætte denne betragtning: ressourceforløbet. Det blev i første omgang præsenteret som en ”tidlig, tværfaglig og sammenhængende indsats”, der ”skal forebygge”, at de mest sårbare unge ”parkeres” på førtidspension.

Men allerede inden reformen var officielt vedtaget, kunne fagmedarbejder i social- og retspolitik Jesper Tynell i P1 Orientering afsløre, at ressourceforløbene slet ikke ville blive nogen tidlig indsats (den 26. oktober 2012). Loven endte også med at lade præmisserne for tildeling af ressourceforløb være, at alle andre muligheder allerede var udtømt.

MEN HVAD ER DET FOR ressourcer, der kan udvikles, når alle muligheder allerede er afprøvet? Det er jo en absurditet. Den absurditet analyserer journalist David Wedege meget klart frem i sit blogindlæg på Kanslergade.blogspot.dk den 19. oktober 2015, ”Ressourceforløb bygger på sproglig manipulation”. Han skriver blandt andet:

”Før handlede førtidspension om arbejdsevner. Nu er det såkaldte ressourcer. Men ordene betyder det samme i sammenhængen. (…) Den førte politik og praksis er et retorisk svindelnummer, der ikke kan overleve en simpel analyse. (…) Altså, når det er helt udelukket, at man har arbejdsevne tilbage, der kan udvikles, så tager man hul på sidste reserve: Borgerens ressourcer. Nu skal mulighederne for at udvikle borgerens ressourcer undersøges. Og kan borgerens ressourcer udvikles, kan disse ressourcer måske mutere til arbejdsevne.”

Denne absurditet har præget konstruktionen af ressourceforløbet, og det dokumenterede Jesper Tynell i sin første evaluering af reformen (den 10. februar 2014).

Kommunerne har i deres forvaltningspraksis vist, at de ikke reagerer på lovens ord om det ”helt åbenbare”, som berettiger borgere til førtidspension. I en lang række tilfælde bliver meget syge borgere nemlig alligevel sendt i ressourceforløb, selvom det er åbenbart formålsløst, og borgerne har det meget dårligt.

TIRSDAG DEN 20. OKTOBER havde Folketingets beskæftigelsesudvalg indkaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til åbent samråd om kommunernes problematiske praksis med ressourceforløb. Arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen (EL) og Karsten Hønge (SF) havde stillet spørgsmålene til samrådet. Jeg fulgte samrådet via Folketingets web-tv.

Finn Sørensen og Karsten Hønge fremlagde alvoren i den forvaltning, som mange syge borgere møder ude i kommunerne i forbindelse med disse ressourceforløb. De fortalte om, hvordan en række borgere oplever forløbene som ”mishandling” og enten er blevet meget mere syge eller ligefrem er afgået ved døden i forbindelse med eller efter sådanne forløb (den direkte sammenhæng er uklar). De fortalte om kommuner, som systematisk presser borgere i ressourceforløb, selvom de er så dårlige, er det er udsigtsløst og meningsløst. De fortalte om, at en del borgere oplever at være retsløse i dette system, og at myndighederne med regeringens billigelse får lov til at behandle dem uværdigt til stor skade for dem. Bent Bøgsted (DF), Liselott Blixt (DF), Ib Poulsen (DF), Torsten Gejl (AL) og Bjarne Laustsen (S) støttede op om Sørensen og Hønges spørgsmål og synspunkter.

Finn Sørensen og Karsten Hønge spurgte ministeren, om han mener, at kommunerne forvalter loven efter hensigten. Er det meningen at behandle borgere på en uværdig og mishandlende måde?

Beskæftigelsesministeren fremstillede loven som god og havende gode intentioner. Han redegjorde for det paradigmeskift, som reformen udtrykker, hvor man er gået fra at se på ”begrænsninger” (manglende arbejdsevne) til ”potentiel arbejdsevne” og ”nye muligheder” (en forestillet fremtidig udvikling af ressourcer, som måske, måske ikke, kan resultere i arbejdsevne en gang ude i fremtiden). Han beskrev ressourceforløbet som ”en tidlig, tværfaglig og sammenhængende” indsats – selvom det altså allerede er indrømmet af den daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at der ikke ville blive tale om nogen ”tidlig” indsats. Og han udtrykte direkte, at reformen ”skal hjælpe” borgere, og at ”… den tænkning, der ligger bag lovgivningen, (...) bygger på en dyb, dyb respekt” for borgerne.

MINISTEREN SAGDE, at det ikke er meningen med loven og dens forvaltning, at den skal straffe borgere eller udsætte dem for meningsløse forløb, hvor de bliver endnu mere syge. ”Loven er fuldstændigt klar på det punkt”, mente han og refererede til, at der skal gives førtidspension til borgere, hvor det er ”åbenbart formålsløst” at forsøge at udvikle en arbejdsevne.  Og han indrømmede, at det er ”uacceptabelt,” hvis myndigheder sætter borgeres helbred og arbejdsevne (som han kaldte ”funktionalitet”) over styr.

Han afviste dog at forholde sig til den kommunale praksis i en lang række groteske sager, som medierne har berettet om. Afviste at foretage nogen vurdering af, om kommunerne handler efter lovens hensigt eller ej. ”Jeg har ikke nogen adkomst til at give kommunerne karakter i deres praksis” var et karakteristisk udsagn fra ham.

Og Ankestyrelsens praksisundersøgelse fra foråret 2015, som giver kommunerne ret i størsteparten af deres praksis på dette område, må ifølge ministeren tages til efterretning – den vægter på linje med lovgivningen.

Hvad gør borgere så, hvis de oplever at blive mishandlet i et ressourceforløb?

”Så må de tage en bisidder med” til møderne med kommunen og derudover må de ”klage” over forvaltningen, sagde ministeren.

Men hvis Ankestyrelsen overordnet set giver kommunerne ret i deres vurdering af, at det er i overensstemmelse med lovens intention at give meget få syge borgere førtidspension, hvad skulle det så hjælpe dem at klage til Ankestyrelsen, spurgte Finn Sørensen så ministeren. Er loven god, og bliver loven administreret efter intentionen?

HVORDAN KAN EN LOV, som ifølge Ankestyrelsen bliver forvaltet i overensstemmelse med lovens hensigt, være så god, som ministeren forsøgte at fremstille den, når mange borgere bliver udsat for uværdig behandling og står retsløse over for myndighederne? Det kan ikke både være sandt, at loven er god, at Ankestyrelsen finder forvaltningen i overensstemmelse med lovens intentioner, og at der alligevel foregår ond og meningsløs forvaltning.

Og hvis ministeren alligevel mener, at kommuner ikke må forvalte loven på den måde, som nogle kommuner har praktiseret det, hvor borgere blev mere syge og meget pressede af forløbet, hvorfor vil han så ikke blande sig aktivt i kommunernes forvaltning og hæve sig op over Ankestyrelsens vurderinger? Hvorfor vil han ikke egenhændigt fastslå, at kommunerne opfører sig helt uanstændigt i sådanne situationer, og at det er nødvendigt at gribe aktivt ind over for og for eksempel sanktionere kommuner for den slags mishandling af borgere og deres retssikkerhed?

Ministeren udtalte på samrådet, at han ”… ikke har ret til at lave loven om”, og at han ”… har pligt til at følge og administrere loven”.

Det lyder i mine ører uhyrligt, at en minister ikke skulle have adkomst til at vurdere og gribe ind i loven og/eller forvaltningen. Det er i bedste fald en embedsmandsagtig adfærd, i værste fald en dårlig undskyldning for at lade en ond lovgivning og en kynisk forvaltningspraksis fortsætte til stor skade for en masse borgere.

Det er på høje tid, at beskæftigelsesministeren såvel som arbejdsmarkeds- og socialordførerne i partierne bag reformen tager politisk ansvar for at lave loven om og griber ind over for uværdig forvaltning og retsløse tilstande. Det er på høje tid, at de giver syge borgere retten til et værdigt liv. 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

formel 1 racer
Sport

Formel 1:

Piastri stryger til tops

mand og kvinde på den røde løber
Kendte

Sådan blev hun

Karen Seebach

to politifolk bag hver sin pult
Krimi

Anholder mistænkt

for drab på storrøver

smilende kvinde på trappe
Kendte

Pusle drømmer 

om Vild med dans

far og datter på den røde løber
Kendte

Schmeichel: 

Sådan har jeg tabt mig

fodboldspillere i infight
Sport

Sønderjyske

forværrer AaB's krise

tennisspiller med knyttet hånd i triumf
Sport

Rune helt til tops

cykelrytter på sejrspodie med armene i vejret
Sport

Vild dansk sejr

flammer og sort røg fra hus
Krimi

Høje flammer og sort røg

valgvplakat med D og rødt kryds
Nyheder

Fem vil være leder

hånd med vinkelsliber
Nyheder

Udlændinge gode

for dansk økonomi

meget tæt portræt med rød kasket
Sport

Barndomsklub henter

Nicki Pedersen hjem 

Kvinde på talerstolen i Det Hvide Hus.
Kendte

Trumps unge pressechef:

Gift med 32 år ældre mand

Nyheder

J.D. Vance holder påskemøde med pave Frans

To kvinder sigger op i kameraet
Kendte

TV2-stjerne afslører:

Jeg er på dagpenge

glas med kappe og en lottokupon på et bord
Helt vildt

Lørdag blev tre

danskere millionærer:

Her er kuponerne købt

Store bølger
Nyheder

Vilde bølger dræber mindst seks

Krimi

Teenager overfaldet og kidnappet i Viborg

By med kirke set fra luften
Nyheder

Efter bombefund:

11.500 skal evakueres

Flyrester på landevej
Nyheder

Fire personer mister livet i flystyrt

veldækket bord i rumkapsel
Helt vildt

Nu kan du komme til romantisk middag i rummet

politibil og ambulance ved tankstation
Krimi

Ung mand død på tankstation

Biler holder foran port
Nyheder

USA og Iran melder om fremskridt

Nyheder

Zelenskyj: Angreb

trods våbenhvile

formel 1 kører med kasket
Sport

Verstappen satte banerekord

ung pige mellem sine forældre
Kongelige

Vært om Isabellas fest: 

En kæmpe ære

fodboldspillere på græsstadion
Sport

Sent straffesparksmål

frelser gavmilde Barcelona

mennesker i tunnel
Nyheder

Ukraine vil se

handling bag Putins ord 

politi og ambulance ved motorvejstilkørsel
Krimi

Melding om fastklemte

portræt af mand i grå jakke og slips
Nyheder

Kalder russisk

våbenhvile overfladisk

portræt af langhåret kvinde i pels
Kendte

Klatretøsen: 

Afslører kønnet

vindercheck hænger i butik
Helt vildt

Lotto-vinder: Jeg har

hængt mit foto op hos

købmanden

retsbygning i sønderborg
Krimi

Mistænkt for voldtægt

frygtes at fortsætte

Sport

Pragtpræstation

sender Rune i finale

mennesker demonstrerer uden for retsbygning
Nyheder

Anker dødsdom

for blasfemi

Retten i Glostrup set udefra
Krimi

Riffel koster to års

fængsel 

kongelige personer vinker
Kongelige

Deler private fotos af

prinsesse Isabella

chokoladebar
Nyheder

Hypet chokolade

presser prisen op

Nyheder

Putin erklærer

30 timers åbenhvile

golfspiller på banen
Sport

Dansk golfspiller brænder banen af 

mand med jakke
Kongelige

Kongen tager til Japan:

Markerer atombomberne

skrald i naturen
Nyheder

Danske bilister er vejsvin 

Nyheder

Læger: Fjern næsespray

fra hylderne

robot løber
Helt vildt

Robotter løb halvmaraton

- og fik baghjul 

båd på vandet
Nyheder

Bådbrand koster 148 livet

amerikansk flag blafrer i vinden
Nyheder

Turister dropper USA 

donald trump med gult slips
Nyheder

Trump: Det skal være lettere at fyre 

Kvinde i sort gallakjole
Kendte

Kendt tv-vært: 
Har baby med på job

Vejnavn ved en hæk
Nyheder

Grønlændere med opråb:
Vejnavn bør ændres

To unge mænd i gallatøj
Kongelige

Deler private billeder:
Grev Nikolai vækker jubel

en masse mennesker i uniform
Nyheder

Ukraine:  Modtager
909 døde soldater

En bardisk med et poolbord foran
Nyheder

Efter 50 år: 

Populær ungdomsklub
tvunget til lukning

Obamas ser mutte ud
Kendte

Obamas kæmper med skilsmisserygter

Mand med barnevogn
Nyheder

Disse mænd tager mest barsel

MAnd på tennisbane
Sport

Stærk Rune:
Nedlægger norsk
skrækmodstander 

En lille bil i Rom
Debat

Pas på bilgangster-udlejerne

Oversvømmet by
Nyheder

Voldsomt vejr i Italien:
Tre personer døde 

Udrykningskøretøjer på en havnekaj
Krimi

Livløs person fundet i Limfjorden

Nyheder

Trækker minister ind i sag
om støtte til influencer

sørgende studerende
Nyheder

Nordmand bag skyderi i Florida 

en politibil i Grønland
Krimi

Snescooter kørt gennem isen på Grønland

en storkerede med en stork i
Dyreliv

Storkesæsonen herhjemme starter godt

Et smilende par
Kendte

Tina Lund og Allan Nielsen: Køb vores sommerhus

En mand sætter flasker ned i en kasse
Mad og drikke

Amerikansk vin i dyb krise

to mænd på en trappeopgang
Iværksætteri

De har kæmpe succes efter kun 4 år

to brødre i en retssal
Nyheder

Drabsdømte Menendez-brødre må vente lidt endnu

Nyheder

USA angriber Yemen

en strand i gråvejr
Nyheder

Grå påskedage i vente

et logo med et N
Film og TV

Netflix buldrer frem

et logo for et universitet
Krimi

To dræbt i skyderi på universitet 

et luftfoto af et landområde
Nyheder

Danmarks største 

indkøbsområde
bliver forsinket

en vogn på en svævebane
Krimi

Mindst fire er døde i svævebaneulykke

Nyheder

Trump og Meloni erklærer sig sikre på EU-USA-toldaftale

to logoer
Nyheder

Temu og Shein gør

klar til prisstigninger

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Strand afspærret:

Formodet granat sprængt

maskine med masser af pengesedler
Nyheder

ECB sænker renten

- det betyder det for dig

en elg ligger ned
Dyreliv

Elg-tv er gået i luften
- millioner ser med

en dronning vinker
Kongelige

Se private billeder

fra fejringen

af dronning Margrethe

Nyheder

Novo-rivals vægttabspille består