Dåbsritualet i den danske folkekirke er med knap 40.000 dåb om året et af de mest brugte ritualer i Danmark.
Men ritualet, som stammer fra 1912 og kun i mindre grad har været justeret siden, trænger til en opdatering.
Det arbejder Dåbskommissionen aktuelt på, og i en ny midtvejsrapport fremlægger de tre modeller for et nyt ritual.
Der bliver ifølge kommissionsformand Thomas Reinholdt Rasmussen, som også er biskop i Aalborg Stift, mere frirum, større elasticitet og flere variationer i ritualet.
- Det bliver mere moderne i samklang med traditioner. Vi bryder ikke alt op, men vi får et mere moderne ritual med frirum, siger biskoppen.
Med tiden har nye bønner og salmer sneget sig ind i ritualet i landets kirker.
Nogle steder har man også kastet sig over nye praksisser som drop-in-dåb eller lørdagsgudstjeneste med dåb.
Men kommissionen ønsker ét samlet ritual for hele folkekirken.
- Vores forslag er et forsøg på at formulere et menneskesyn, som er baseret på et menneske, der får og modtager troen, og som er en del af et større fællesskab.
- Så er det også et forsøg på at lave et helhedsritual fra kyst til kyst, selv om diversiteten er større i dag. Dåbsritualet er sat på spidsen en test på, om folkekirken kan være en helhedskirke, siger Thomas Reinholdt Rasmussen.
Der er ikke tale om revolutioner, men variationer af dåbsritualet, forklarer han.
Kommissionen har nemlig holdt sig inden for det nuværende rituals grundlæggende struktur.
Men forskellen på model I, II og III viser sig ved, at de gradvist udvides med flere forslag til blandt andet kollekter, som er en type kort bøn, og tekster.
Kommissionen foreslår også at vende tilbage til den tidligere formulering "vil du døbes?" i stedet for "vil du døbes på denne tro?", som spørgsmålet lyder i dag.
For nogle føles det nemlig som en slags eksamen, hvor man skal kunne stå inde for det hele, forklarer kommissionsformanden.
- Det er jo en af vor tids største overbelastninger, nemlig at vi tror, at vi skal stå inde for det hele, også troen. Det prøver vi at vende, så tro er noget, man får skænket.
Kommissionens konkrete forslag sendes i bred offentlig høring, og de afprøves i sognene gennem 2025.
I 2026 skal kommissionen arbejde videre med de svar og indspark, de får.
Ender arbejdet med et nyt ritual, skal det præsenteres for kongen i foråret 2027 med henblik på at blive autoriseret og taget i brug.
/ritzau/