Avisen.dk kan i dag afsløre, hvordan sikkerheden ved stilladsarbejdet har haltet gevaldigt under byggeriet af Københavns nye forbrændingsanlæg Amager Bakke. Udenlandske firmaer har nemlig opført tunge, avancerede stilladser helt uden de nødvendige, sikkerhedsmæssige godkendelser.
Men historien om Amager Bakke er også historien om et byggeri, der mildt sagt sprænger rammerne for, hvordan man normalt bygger et forbrændingsanlæg.
Det var nemlig den opsigtsvækkende arkitekt Bjarne Ingels, der i 2011 vandt arkitektkonkurrencen for det nye anlæg efter at have præsenteret en ualmindeligt vild idé: Han ville nemlig bygge en 80 meter høj skibakke ovenpå forbrændingsanlægget. Pris: Godt 4 milliarder kroner.
Ovenpå forbrændingsanlægget bygges en 80 meter høj skibakke. (Illustration: BiG)
Verdens højeste klatrevæg
Selve belægningen på bakken vil blive lavet af en særlig type plast. Det gør det muligt at stå på ski hele året rundt. Byggeriet er dog ikke kun forbeholdt skibumser. Er man glad for at klatre, er der nemlig også udfordringer at hente. På siden af byggeriet laver man nemlig verdens højeste klatrevæg på hele 85 meter.
Samtidig kommer det en skilegeplads, en café, løbestier, en skilift og et crossfit-område til træningsentusiasterne.
Bakken er ikke kun for skifolket. Er man glad for at løbe eller vandre, kan man også nyde en tur på bakken. (Illustration: BiG)
60 polakker snydt for løn
De offentlige ejere af det store anlæg har fra starten betonet, at byggeriet måtte og skulle bygges uden de problemer med social dumping og ringe sikkerhed, man har set på andre store byggerier.
Byggeriet har dog ikke været helt uden møgsager. For eksempel kunne Avisen.dk for to år siden afsløre, hvordan 60 polske arbejdere blev snydt i løn. Det var egentlig et krav, at alle ansatte skulle lønnes efter overenskomsten, og der blev stillet høje krav til arbejdsmiljø og sikkerhed fra bygherren ARC (Amager Ressource Center). Ikke desto mindre blev 60 polske arbejdere snydt for mindste en hel månedsløn foruden feriepenge, pension og søgne-helligdagstillæg.
Derfor blev det polske firma Wrobis smidt ud af byggeriet. I stedet kom virksomheden AZF Contractors til. Men også de blev mødt med kritik.
Arbejdere måtte bo på skraldeplads
I efteråret 2014 kunne Fagbladet 3F fortælle, hvordan de ansatte i AZF boede under uhumske forhold i barakker på en kommunal skraldeplads.
- Da det var varmt, var vi nødt til at sove med vinduerne åbne. Men det lugtede meget grimt, og skraldebilerne begyndte at larme klokken fire om morgenen, fortalte arbejdsmiljørepræsentant Robert Szkudlarek til Fagbladet 3F.