Et beløb svarende til USAs og Japan samlede nationalprodukter, 128 billioner kroner, stammenede fra både rige og fattige lande er skjult på konti i skattely. Og det er lavt sat. Måske er tallet hele 196 billioner.
De rige eliter ude i verden har travlt med at skjule deres penge for alverden blandt andet for at undgå skat. Mange af midlerne kan stamme fra korruption og anden kriminalitet. Visse lande gemmer også penge.
Det astronomiske tal omhandler udelukkende beholdninger af penge og inddrager ikke fastejendom, yachts og andet ikke-finansielt. Regnestykket er foretaget af britiske Tax Justice Network og udgivet i en rapport.
Ikke helt så fattige
Det er ikke kun skatteål fra rige lande, der deltager i dette gigantiske system for fuskere og lovbrydere. Analysen har fundet konti stammende fra eliter i 139 udviklingslande. Både stater og private gemmer penge.
Almindeligvis regner man sig frem til, at de fattige lande tilsammen havde en gæld på 25 billioner kroner ved udgangen af 2010.
Tager man landenes reserver gemt offshore og privates ”opsparing”, finder man en formue på mellem 61 og 80 billioner kroner.
Disse beløb stammende fra fattige lande er på hænderne af ganske få personer, mens gælden afdrages til høje renter af befolkningen via deres regeringer.
”Problemet er, at disse formuer er på deres eliters og lokale bankers hænder,” skriver Tax Justice Network og tilføjer, at de fattige landes gældproblemer snarere er et spørgsmål om retfærdighed med skatter.
Tax Justice Network
Gravearbejdet efter de skjulte formuer er gjort af en britisk organisation ved navn Tax Justice Network, der forsøger at afsløre aktiviteter i skattely. De er støttet af The Bureau for Investigative Journalism. Opgørelsen bygger på tal fra 2010.
Oplysningerne til de hidtil ukendte beløb er statistikker fra Verdensbanken, Valutafonden, nationalbanker og andre tilgængelige kilder and private data fra konsulentfirmaer. Analysen menes at være den mest dybdeborende nogensinde.
”I disse tider, hvor myndigheder verden over er udsultede for penge, og hvor mange er bevidste om uligheder i samfundet, sætter vi fokus på et hidtil ikke afdækket sort hul i verdensøkonomien,” skriver rapportens forfattere.
Hvem og hvordan
Pengene er gemt steder som Svejts og Cayman Islands ofte hjulpet af velkendte storbanker som amerikanske Goldman Sachs plus Svejtsiske Credit Suisse og UBS. De superrige foretrækker de tre nævnte.
I 2010 administrerede de 50 førende banker tilsammen 75 billioner kroner på kryds og tværs af landegrænser for rige individer og deres fonde. Det er mere end en fordobling siden 2005.
Det verdensomspændende netværk, der har specialiseret sig i skatteunddragelse, er ikke unavngivne finansoperationer i sidegaderne. Det verdens største banker, advokatkontorer og revisionsfirmaer baseret i New York, London og Geneve.
Superrige
De enorme formuer kontrolleres af en gruppe på måske 10 millioner mennesker. Halvdelen af offshore pengene er koncentreret hos kun 100.000 mennesker.
Hvis man forestiller sig, at disse bortgemte penge indtjener tre procent og at udbyttet blev beskattet med 30 procent, ville slutbeløbet være dobbelt så stort som de rige landes samlede udviklingshjælp til trængende nationer.
Ikke alene er uligheden i verden større end hidtil antaget, men den vokser meget hurtigere end man troede.
”De tabte skatter baseret på analysen er enorme og store nok til at kunne gøre en forskel i mange landes økonomi,” hedder det.
Forargeligt
The Tax Justice Network erklærer sig dybt forarget over, at regeringer og internationale institutioner tillader disse formuer at være unddraget skat. Man har overhovedet ikke gjort et forsøg på at analysere forholdene selv om data findes.
Men rapporten er også en god nyhed, for verden har nu identificeret en enorm finansiel velstand, der kan bruges til at løse verdens problemer, skriver de. Nu kan vi finde ud af, hvordan vi undgår sligt misbrug, og hvordan vi bedst kan anvende de ikke-beskattede indkomster, som de skaber.”