Den omstridte kørselstjeneste Uber lever af en app, som forbinder selvstændige chauffører med kunder, der vil fra A til B. En avanceret, teknologisk løsning, som er blevet så populær i hele verden, at Uber lige nu er vurderet til at være over 400 milliarder kroner værd.
Men det er ikke kun Ubers teknologi, der er avanceret. Det er deres virksomhedskonstruktion også. Så avanceret, at stort set hele overskuddet flyver uden om de mange landes skattemyndigheder og i stedet lander i skattelyet Bermuda.
- Den indtægt, som Uber har, når chaufføren er betalt, lander aldrig nogensinde i Danmark. Derved kommer Uber heller ikke til at betale en øre i skat i Danmark, siger Lars Koch, som er politisk leder i organisationen Oxfam IBIS, der blandt andet arbejder imod skattely.
Men hvordan fungerer Ubers skattemodel helt konkret? Det har Avisen.dk undersøgt ved hjælp af Ubers egne oplysninger, kvitteringer fra Uber-ture og det amerikanske erhvervsmagasin Fortunes grundige optrevling af Uber.
Først til Holland
Når en dansk Uber-kunde har kørt en tur i København, bliver pengene automatisk trukket fra kundens kreditkort. Kunden tror måske, at pengene går direkte til chaufføren eller til Ubers danske afdeling, Uber Denmark Aps, men i stedet lander pengene i første omgang i Holland.
I virkeligheden er det nemlig slet ikke Uber i Danmark, men Uber BV i Holland, man handler med, når man kører med Uber i København. Det fremgår både af Ubers handelsbetingelser og af den konkrete betaling, der sker efter en tur med Uber i København og mange andre lande.
For at teste det kørte Avisen.dk denne uge en tur med Uber i København. To dage efter turen blev pengene trukket fra Dankortet, og som bankoplysningerne herunder viser, er det Uber BV i Holland, som har modtaget pengene.
Betaling for en Uber-tur i København. Som det fremgår, er det Uber BV i Holland, man betaler til og dermed ikke et dansk selskab.
Ingen penge til dansk selskab
Uber har ganske vist to selskaber registreret i Danmark. Det ene ligger i Aarhus og arbejder kun med udvikling af Ubers software, mens det andet, Uber Denmark ApS, ligger på Østerbro i København. De tager sig imidlertid kun af blandt andet marketing og support, og det er formelt set ikke dem, der tager imod betalingen.
Det var ellers det indtryk, man kunne få, da flere medier i maj måned kunne berette om, at Uber gik frem i Danmark på baggrund af Uber Denmark ApS' regnskab. Det viste en omsætning på 2,6 millioner og en skattebetaling på beskedne 52.140 kroner i 2015. Men de penge stammer slet ikke direkte fra kørslen i København, for den danske afdeling står kun for blandt andet markedsføring og support og modtager slet ikke de penge, kunderne betaler for ture i København.
Uber Denmark ApS offentliggjorde regnskab i maj. Men det er ikke dem, der tager imod betalingen fra kunderne i København.
- Som kunde hos Uber handler du i virkeligheden ikke med din chauffør eller med den danske afdeling af Uber. Du handler med et holdingselskab i Holland, som sender pengene videre i skattely på Bermuda. De danske skattemyndigheder kommer aldrig nogensinde til at se noget til det overskud, som Uber har på kørslen i Danmark, siger Lars Koch fra Oxfam IBIS.
Når man køber en Uber-tur i København, betaler man ikke til Ubers danske afdeling, men til Uber B.V. i Holland (rød ring). Derved ser SKAT intet til de penge, som Uber tjener i Danmark.
Uber beholder 20 procent
Af de penge, som kunderne betaler for en tur, sender Uber BV i Holland 80 procent videre til et andet hollandsk selskab, Rasier Operations BV. Det er dem, som chaufførerne formelt set har en kontrakt med, og derfor er det også dem, der sender de 80 procent videre til chaufførerne i Danmark.
De resterende 20 procent beholder Uber BV som gebyr for brug af Ubers tjeneste. Ubers forretning er nemlig - formelt set - ikke taxi-lignende transport, men derimod formidling af transport, som udføres af selvstændige chauffører.
Når Uber skriver til deres chauffører i København, er det formelt set ikke Ubers danske afdeling, der er afsender. Det er i stedet Uber B.V. i Holland.
- Det aktiv, som genererer Ubers indkomst, er deres teknologi. Det er ikke et fysisk aktiv og som sådan bare et stykke papir, man kan lægge hvor som helst i verden, forklarer Niels Johannesen, som er ph.d. i økonomi og forsker i skattely på Københavns Universitet.
En tur til Bermuda
Det er dog ikke Uber BV i Holland, som ejer Uber-teknologien, som forbinder kunder med chauffører. Derfor skal det hollandske selskab betale stort set hele beløbet videre til Uber International C.V. for leje af rettigheder til teknologien.
Uber International C.V. er egentlig et hollandsk selskab, men det har adresse i øparadiset Bermuda. Den lille øgruppe i Atlanterhavet med de mange palmer har nemlig ikke kun et klima, som er behageligt for mennesker. Det er også rart for store pengeposer, som vil være i fred for andre landes skattemyndigheder. Skattebetalingen for virksomheder som Uber på Bermuda er nemlig et rundt nul, og derfor kan Uber og mange andre selskaber - helt lovligt - placere enorme summer i et skattely, hvor de er langt væk fra nationale skattemyndigheders fingre.
Uber: De andre gør det også
Selvom både fagbevægelsen og taxibranchen kritiserer Ubers brug af skattely, mener selskabet ikke selv, at der er noget bemærkelsesværdigt ved deres selskabsskat.
- Som vi tidligere har kommenteret, så er strukturen for vores selskabsskat nok det mindst innovative ved Uber: Det er den gængse tilgang, som de fleste multinationale selskaber benytter sig af, skriver selskabet i en mail til Avisen.dk
De pointerer også, at pengene går til at investere i at udbrede tjenesten.
- I dag er spørgsmålet om selskabsskat omstridt, fordi Uber i modsætning til mere modne og højt rentable amerikanske virksomheder fortsat investerer kraftigt i at udbrede vores service over hele verden, skriver Uber i en mail.