- Jeg ville gøre det igen. Også selvom jeg på forhånd vidste, at det ville få konsekvenser for mig.
Ordene falder uden tøven fra 33-årige Gitte Niegsch. I disse dage er hun kendt i hele Danmark som kvinden, der blev fyret af Shell, fordi hun under vagter på firmaets tankstation i Slagelse to gange forhindrede spritbilister i at køre fra stationen.
Læs også: Gitte standsede spritbilist - og så blev hun fyret
Årsag til fyringen: Hun forbrød sig mod Shells interne regler. Hun bar ikke neongul vest, da hun bevægede sig ud for at stoppe de berusede bilister. Hun modsatte sig de interne regler om ikke at have fysisk kontant med kunder. Hun overtrådte firmaets retningslinjer om ikke at "tilbageholde kunder, der enten stjæler eller kører, når de har drukket."
- Jeg ville jo bare beskytte andre mennesker. Sådan er jeg skruet sammen. Jeg handlede instinktivt - og det ville jeg også gøre, hvis jeg var vidne til vold på gaden eller lignende, siger hun til Avisen.dk.
Episoderne, der kostede Gitte Niegsch jobbet, fandt sted 22. februar og 1. marts i år. Første gang kom en ældre - synligt spirituspåvirket - mand kørende ind foran tanken. Ham førte hun stille stille og roligt ind i butikken, hvor hun bad ham sætte sig ned og vente på politiet.
Anden gang var det to unge fyre, der i påvirket tilstand ville køre væk i deres bil. De prøvede at stikke af til fods, men blev fanget af tililende vidner. Før de stak af, lagde Gitte Niegsch sin hånd på den ene af de unges skulder. I begge tilfælde nåede hun ikke at tage sin vest på - hun fortæller, at hun nærmest per instinkt fløj ud af butikken på tankstationen for at få fat i de påvirkede bilister.
Stor ros fra politiet
I begge tilfælde foretog Gitte Niegsch en civil anholdelse - hvilket hun fik ros for af politiet, som i går lige frem hædrede hende for at have stoppet spritbilisterne ved at overrække hende en check på 500 kroner.
Men fra Shell har der ikke været nogen hæder. Tvært imod. Hun blev fyret uden varsel 4. marts.
- Dagen før jeg blev fyret, havde jeg fået en advarsel. Men den handlede ikke om episoden med spritbilisterne, den handlede om, at jeg havde glemt at sætte ugeblade op, som jeg burde, fortæller hun.
- Det var første gang, det havde glippet med ugebladene. Og det gjorde det kun, fordi jeg lige havde fået at vide, at min far havde Alzheimers.
En fyreseddel fra chefen
4. marts bliver hun kaldt til møde med ikke bare chefen for tankstationen, men også disktriktschefen.
- Jeg ved godt, det lyder mærkeligt. Men da det går op for mig, at samtalen handler om bilisterne, jeg stoppede, så tror jeg faktisk, at jeg skal have ros. Jeg føler jo, jeg har gjort det rigtige.
I stedet bliver Gitte Niegsch fyret.
- Jeg begynder at stortude. Jeg holder så meget af min arbejdsplads, fortæller den 33-årige kvinde, der har arbejdet på Shell-tanken i næsten fire år - først som praktikant, så i løntilskudsjob og til sidst som fastansat.
I stedet får hun at vide, at hun skal forlade stedet straks, og at hun har syv dage til at komme ind med sin uniform - ellers vil hun blive trukket i løn.
Tjente 21.000 på en god måned
Gitte Niegsch er stadig jobsøgende. Hun er uddannet vagt og vil gerne have job i den branche.
Hvad med at søge ind til politiet - du har det jo i dig?
- Ja. Men jeg er 33 år, så jeg er for gammel. Og jeg er ordblind. Så det går ikke. Men måske skulle jeg søge ind hos Falck, griner hun og håber, at den megen omtale af sagen måske kan gøre nogle arbejdsgivere opmærksomme på hende.
Fagforeningen Krifa kæmper nu Gitte Niegsch' sag. Krifa mener, hun har ret til 160.000 kroner, som dækker tre måneders godgørelse, løn det sidste af den måned, hvor hun blev fyret og fire måneders løn. Det vil sige alt i alt otte måneders løn.
- På en god måned tjente jeg 20-21.000, fortæller Gitte Niegsch, som primært havde nattevagter fra klokken 23-07 - typisk fire dage om ugen.
- Jeg holdt virkelig meget af mit job. Men det var ikke på grund af pengene ...

- Vi er glade og taknemmelige for, der findes folk som dig, der med handlekraft og initiativ er med til at hindre ulykker, lød det fra politidirektør Lene Frank, da hun overrakte Gitte Niegsch dusøren. Privatfoto
Hos Shell fastholder kommunikationschef Jesper Brieghel overfor TV Øst, at forpagteren på stationen i Shell i Slagelse har gjort det rigtige i at afskedige Gitte Nieghs.
- Han har gjort det på baggrund af sikkerhedsregler, som er nedsat af Shell og gælder for alle vores tankstationer i hele verden. De er der for at sikre, at medarbejderne ikke er til fare for sig selv eller andre, siger Dansk Shells kommunikationschef, Jesper Brieghel.
- Selv om jeg kan have forståelse for, at man vælger at gribe ind i en situation med en spritbilist, så går det ikke, at vores medarbejdere gør det. siger Jesper Brieghel.