Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) kalder det ”foruroligende”, at danskernes tillid til statens sikkerhedsnet er dalet.
”Det er meget bekymrende. Det kan meget vel også føre til den politiske forandring, hvor flere vil gardere sig selv og derfor bliver mindre motiverede til at bidrage til, at der er en almen tryghed i samfundet,” siger Mogens Lykketoft.
Tendensen tegnes ifølge to eksperter i en ny meningsmåling, hvor næsten 42 procent af de adspurgte danskere er skeptiske over for, at systemet i tilstrækkelig grad vil træde til, hvis de bliver syge eller arbejdsløse.
Skyldes dagpengediskussionen
”Det er klart, at baggrunden for den stemning, både er nogle konkrete nedskæringer, der er blevet lavet – vi har dagpengediskussionen i øjeblikket – og den krisestemning, som eksisterer i vores samfund, hvor mange taler i retning af, at det alene kan løses ved at gøre sikkerhedsnettet mindre,” siger Mogens Lykketoft.
Tillid til velfærdssamfundet er afgørende, mener han.
”Der er meget stærke argumenter for, at når det samfund, vi lever i, har været så socialt sammenhængende og konkurrencekraftigt, som det har været, så er det, fordi vi har haft et velfungerende velfærdssamfund. Derfor skal vi passe på det,” slår folketingets formand fast.
"Det er vigtigt, at de, der gerne vil bevare og modernisere velfærdssamfundet, også får signaleret kraftigt, at det faktisk er meningen med alt det, man går og gør – ikke det modsatte.”
"Der er vilje til at genoprette velfærdssamfundet"
Professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet påpeger, at en mere permanent underminering af den sociale tryghed på en bredere front kan betyde et varigt knæk i tilliden til velfærdsstaten?
”Nu tror jeg, at der er vilje til at genoprette et velfungerende velfærdssamfund. Hvis det ikke var tilfældet, er jeg enig i, at du ville få en udvikling, hvor stadig flere forskansede sig i deres egne private forsikringsordninger,” siger Mogens Lykketoft.
Har regeringen været for dygtig til at tale om krisebevidsthed for at gøde jorden for upopulære reformer og for dårlig til at tale tryghed?
”Det skal jeg ikke afsige dom over. Men jeg tror, at det er rigtigt, at når man taler så meget om krise og samtidig er nødt til at gennemføre reformer som svar på samfundets udfordringer, så opstår den der mistillid til, at velfærdssamfundet kan opretholdes.”
"Vi er allerede på rette vej"
Hvordan skal man skabe mere tillid til velfærdssamfundet?
”Jeg tror, at det vil vise sig, at Danmark allerede er mere på forkant med generationsbalancen og sikring af pensionsordningerne, end de fleste andre europæiske lande. Derfor tror jeg også, at Danmark – med den rette politik – hurtigere kommer ud af den her krisestemning, end de fleste andre lande.”
”Jeg er moderat optimistisk. Men det er noget, man skal kæmpe for,” fortsætter Mogens Lykketoft.