Hverken landspolitikere eller kommuner har tilsyneladende lyst til at tage det fulde ansvar for det stigende antal af især unge hjemløse, som nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) afslører.
Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, erkender, at den forrige regerings kontanthjælpsreform har haft en betydning, men årsagen er, at kommunerne forvalter opgaven forkert, mener hun.
Flere unge har mistet deres kontanthjælp og skal i stedet leve af den nye uddannelseshjælp, som er på niveau med SU.
Problemet opstår, når kommunerne deler de unge i to grupper: De stærke og de svage. Hvis de ressourcesvage unge bliver puttet i den forkerte kasse, så får de reduceret deres ydelse.
Og nogle kommuner bruger en for skarp opdeling, lyder det.
- Det grelleste eksempel, jeg har hørt, var, at der var en, som var indlagt på den lukkede afdeling, som blev kendt uddannelsesparat af kommunen og dermed fik halveret sin ydelse, siger hun til Ritzau.
- Så skal man ikke være professor i raketvidenskab for at vide, at hvis man har meget store psykiske og sociale udfordringer, og man får halveret sin ydelse, så kan den cocktail være gift for ens evne til at bide sig fast og komme videre i tilværelsen.
KL: Det er ikke vores ansvar
Tina Wahl, der er kontorchef i Center for Social og Sundhed i KL erkender, at der er problemer med at skaffe billige boliger til unge hjemløse. Men kommunerne har hverken indflydelse på huslejen eller på de ydelser, de unge får, siger hun til Avisen.dk.
- Vores opgave er derimod at hjælpe de unge med at få et liv, hvor de har brug for så lidt offentlig støtte som muligt, så den enkelte kan være så meget herre som muligt i eget liv, siger hun.
Pernille Rosenkrantz-Theil fastholder, at kommunerne har ansvaret for, at de unge kommer på den rigtige ydelse.
- Det er kommunalt ansvar det her. Men på Christiansborg kunne vi se, når vi fulgte de her tal måned for måned og kaldte kommuner, som afveg, til orden, så flyttede det faktisk på sig. Og hver gang det sker, kommer nogle unge ned i den rigtige kasse og får ikke halveret deres ydelse, siger hun til Ritzau og fortsætter:
- Er man psykisk sårbar, eller har man psykiske udfordringer, er det utilstedeligt, hvis man får SU-lignende ydelse. Det har aldrig være hensigten med reformen, og så er det relativt nemt for Christiansborg at kalde til orden, fordi det står så klart i reformen.
- Der er masser af ting, der ikke er klart for kommunerne, hvis ikke man kalder dem til orden, så det vil jeg opfordre ministeren til at gøre, siger hun.
Minister: Vi har løsningerne
Ifølge social- og indenrigsminister, Karen Ellemann (V), eksisterer redskaberne til at løse problemet med et stigende antal hjemløse, men der er ikke fokus nok op at bruge dem, mener hun.
- Mit budskab er først og fremmest: Brug nu de metoder, vi ved virker, siger ministeren ifølge dr.dk.
Indsatserne, hun refererer til, er især "housing first"-konceptet. Det går ud på tidligt at skaffe en permanent boligløsning til hjemløse, som er kombineret med social støtte, skriver dr.dk.
På bare to år er der blevet 318 flere hjemløse i Danmark, og dermed er 6.138 tvunget til at finde alternative steder at overnatte, viser kortlægningen fra (SFI)