Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) sagde ved udgangen af november farvel til 20 procent af deres i alt 300 medarbejdere.
42 har fået en fyreseddel, mens 15 medarbejdere gik på en frivillig fratrædelse - altså farvel til 57 i alt.
Afskedigelserne har ramt hovedsædet på Lyngbyvej i København hårdt, siger direktør Marianne Thyrring. Årsagen til den voldsomme barbering af medarbejderstaben er faldende indtjening i især den kommercielle afdeling, forklarer hun.
- Når omsætningen i forretningen går ned, skærer vi det fra, der ikke virker. DMI’s kommercielle forretning har ikke leveret inden for det budget, der var lagt for 2016. Vi tilpasser nu virksomheden efter kerneforretningen, som er at levere meldinger om vejr og vind til danskerne, siger Marianne Thyrring til Avisen.dk.
Mærsk skred
Hun forklarer, at DMI’s kommercielle forretning eksempelvis har mistet store kunder til private konkurrenter inden for rutevejledning til store rederier og deres kaptajner, der sejler på verdens have. Mærsk opsagde eksempelvis kontrakten med DMI for et år siden og foretrækker nu services fra en stor international virksomhed.
Desuden har man tidligere leveret viden om vind og vejr til virksomheder, der leder efter olie. Men det marked er dødt, siger Marianne Thyrring.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Marianne Thyrring, direktør i DMI. Foto: Claus Kern-Hansen
Fyringerne rammer særligt meteorologerne, der har arbejdet med ovenstående opgaver, men også administration, forskning, IT og afdelingen for samarbejde og innovation bliver ramt. Det har påvirket hele medarbejderstaben kraftigt, siger tillidsmand for meteorologerne, Janne Hansen.
- Det er en rigtig grim situation, vi står i. Det rammer rigtig hårdt for alle medarbejdergrupper. Når man siger farvel til så mange gode kollegaer, vil der være opgaver, vi ikke længere kan løse, siger hun.
Hård omgang
Helt konkret vil syvdøgnsoversigterne blive kortere, regionaludsigterne vil fremover blive uden grafikker og nyhederne på dmi.dk vil blive færre, da kommunikationsafdelingen også bliver ramt af fyringer.
- Det er en hård omgang. Og det er ikke den første sparerunde, vi er igennem. I januar sagde vi farvel til 29. Vi er nu i et hus, der skal finde sine egne ben igen i en væsentlig mindre organisation. Det bliver en svær proces, siger Janne Hansen.
Marianne Thyrring, hvad kunne du have gjort anderledes for at forhindre fyringer?
- Ikke så meget. Vi er blevet udkonkurreret af det private marked. Vi oplever det som en disruption på det meteorologiske område. Vi er en lille virksomhed, der skal løse en myndighedsopgave – nemlig at samle og fortælle om vejrdata. Vi skal ikke bedrive købmandsforretning. Det er jo den rigtige profil, vi er på vej imod, og hvis processen ikke havde været så ondskabsfuld og hård, ville det have været ok, siger Marianne Thyrring.
Fyringerne i DMI kommer blandt andet til at barbere nogle vejrudsigter. Læs mere her.