
Nu har De konservative erklæret DF kold krig og nægter at sidde i regering med dem. Er det noget, K har talt med DF om?
Overhovedet ikke. Dansk Folkeparti fik det at vide, da Jyllands Posten, som har historien, ringede og bad om en kommentar. Partiet havde intet hørt forud og Pia Kjærsgaard blev, som en partifælle udtrykker det overfor Avisen.dk, "edderbukme sur!". Og det er surt.
Det var DF-dronningen også ifølge Avisen.dk's oplysninger, da Lene Espersen lidt senere torsdag eftermiddag var i røret. Espersen forsøgte at gyde olie på vandene og overbevise Kjærsgaard om, at der jo var så store forskelle på de to partier, at de ikke kunne sidde i regering sammen.
Bed Kjærsgaard på den?
Ifølge Avisen.dk's kilder - nej. Kort fortalt kan samtalen oversættes til, at Lene Espersen spørger: "Er du sur?". Og Pia Kjærgaard svarer "Ja!".
Hvad der blev sagt, ved kun de to, men ifølge flere kilder, Avisen.dk har talt med, forsøgte Lene Espersen sig med en lidt snusfornuftig partiformand-til-partiformand-snak. Hvor hun nærmest udlagde det, som om de havde en fælles interesse i ikke at kunne sidde i regering sammen.
Det lod ifølge kilderne ?Pia K. ganske kold og det blev ikke nogen lang samtale.
I det hele taget er der ikke meget kontakt mellem Lene Espersen og Pia K. Espersen forsøgte ellers at etablere et godt forhold til DF, da hun kom til for to år siden. Her gjorde hun meget for at distancere sig fra Bendt Bendtsens lokumskolde forhold til DF - men kærligheden holdt kun kort.
Grundlæggende, fordi Pia K. mener, at Lene Espersen er en politisk letvægter. I lange tiden har der slet ikke været kontakt - hvilket f.eks. understreges af, at Pia K. aldrig har besøgt Lene Espersen i Udenrigsministeriet, hvor hun trods alt har siddet i syv måneder.
Til sammenligning mødes Kjærsgaard med statsminister Lars Løkke hver 14. dag.
Hvad gjorde Lars Løkke, da Espersen skar DF's regeringsdrømme ned?
I følge Avisen.dk's oplysninger skyndte han sig at ringe til Pia K. og forsikre om, at Venstre på ingen måde deler det konservative syn på støttepartiet.
Angrebet kommer samtidig med, at Lene Espersen læner sig op af en stor politisk næse for sin rolle i 'Mailgate' -hvor DF også er med til at udtrykke kritik af ministeren. Har de to ting noget med hinanden at gøre?
Ja og nej - dejligt klart svar, ikke? DF hævder, at de havde besluttet at give Espersen kritik FØR hun afviste dem. Og Espersen hævder, at tanken om at nægte at gå i regering med DF var plantet i den konservative have FØR Mailgate og var tænkt som en gave til det konservative bagland på landsrådet.
Men de to ting kan ikke holdes adskilt. Lene Espersen har brug for DF for at sikre sit politiske liv - hun kan leve med at få en næse for mail-gate, men et egentlig mistillidsvotum kan hverken hun eller regeringen naturligvis leve med.
Kunne DF blive så vrede, at de trak tæppet væk under Lene Espersen og dermed under regeringen?
Det ville betyde, at DF også trak tæppet væk under sig selv. DF har kun sin store indflydelse, så længe VK sidder i regering og DF ved godt, at de bliver totalt uinteressante, hvis Helle Thorning-Schmidt sætter sig ind i Statsministeriet.
Derfor har DF også fredet statsminister Lars Løkke Rasmussen i forhold til sagen om overbetalingen af privatsygehusene.
Når de ikke vil fælde hende - hvad vil DF så gøre i forhold til Lene Espersen?
Det er de faktisk ikke helt klare på endnu. På den ene side vil de give hende en skarp kritik, fordi hun ikke har fortalt sandheden i folketingssalen. På den anden side vil de ikke gøre det så skarpt, at det rammer regeringen som helhed.
Derfor har DF-toppen besluttet sig til at sunde sig over weekenden og først træffe en endelig beslutning i starten af næste uge.
DF ved godt, at lader de følelserne styre lige nu, er der kun vinder:
Venstrefløjen. Og dem har Pia K. og co. ikke tænkt sig at hjælpe til magten.
Avisen.dk's politiske redaktør, Elisabet Svane, analyserer forholdet mellem DF og de konservative