Det var en mild forårsdag med lidt støvregn, da Leif Nielsen satte sine ben som så mange dage før i vestjyske Blåvandshuk Golfklub den 6. april 2016.
Snart skal alle ansatte kunne behandle i ambulancerne
- Ude på parkeringspladsen siger jeg til min kone, at jeg pludselig ikke kan se noget. Alting er helt sløret. Men det forsvinder som dug for solen lige så hurtigt, som det var kommet, og så er alt fint igen. Og så går jeg bare ind og begynder at spille golf, siger Leif Nielsen til Avisen.dk.
Og på banen går alt som smurt - fuldstændig som det plejer. Men Leifs golfmakker Bjarne halter efter og har haft nogle dårlige huller. Bjarne forbander sit uheld, da han endnu en gang efter 4. hul skyder skævt.
- Bare rolig. Slap af og lad være med at tænke over det. Så skal du nok komme efter det, siger Leif og klapper sin slukørede kammerat på skulderen på vej til banen femte hul.
Men det velmenende råd når knap at trænge ind hos Bjarne og forplante sig i bedre slag, før han hører et tungt dump bag sig. Bjarne vender sig, og ser Leif Nielsen ligge midt på greenen.
Leif Nielsen gisper efter vejret, og hans øjne er udspillede. Han har fået hjertestop.
Bjarne ringer med det samme 112 og starter hjertemassage, og fra klubhuset bliver der fluks hevet en hjertestarter frem, men lige meget hjælper det. Leif Nielsens hjerte står bomstille, og blodet pumpes ikke længere rundt i hans årer.
En lægebil pløjer græsplænen op, mens den fræser mod Leif Nielsens livløse krop. Han får indsprøjtninger, og lægen forsøger nu med hjertestarteren at få gang i vestjydens urværk.
Leif var død
- Jeg var død i 8 minutter. Jeg har ingen erindring om noget som helst. Det var som at knipse med to fingre og pludselig, så var der kun mørke, fortæller Leif Nielsen til Avisen.dk.
Først da Leif Nielsen hentes af en helikopter og kobles til Lucas [hjerte-kompressionsmaskine der giver hjertemassage, red.] af en ambulancebehandler, kommer der igen gang i hjertet.
Dermed er Leif Nielsen en af dem, der har haft gavn af veluddannet personale på ambulancer, der ikke kun kan transportere, men også behandle. Hvilket Avisen.dk i dag kan skrive bliver standard fra næste år.
- Jeg føler mig heldig. Jeg havde venner omkring mig, der kunne reagere hurtigt og tilkalde den rette hjælp. Og så kom der dygtige folk, der kunne holde mig i live, indtil jeg kom på sygehuset. De gik lynhurtigt i aktion, siger Leif Nielsen.
Tilbage på greenen
Efter hurtig indsats holdes Leif Nielsen i live af redderne, mens de 150 kilometer fra Blåvandshuk til Odense Universitetshospital tilbagelægges i raketfart.
Her ligges den i dag 71-årige golfentusiast i respirator, mens han svæver mellem liv og død, og ingen ved, hvilke komplikationer der kan være.
- Der er ingen, der ved noget, om jeg har taget skade, eller hvad jeg har. Alt var muligt, siger Leif Nielsen.
Da han endelig vågner efter en måned, er det hverken hans kone gennem 50 år Rosas søde stemmer eller Guds lys, der kalder ham tilbage til jorden. Næ, det er en febrilsk sygeplejerske, der fjumrer med en diode.
- Det sidste, jeg husker, er, at jeg ankommer til golfbanen. Og det næste, jeg hører, er halvanden måned senere i Odense. Det var en af de dersens satans dioder, der bipper noget så infernalsk. En af dem var faldet af, og en sygeplejerske forsøger at sætte på igen, fortæller Leif Nielsen, der langsomt vågner og kommer til sig selv.
I løbet af de næste mange måneder kommer han til hægterne igen i det pensionerede ægtepars hus i Bordrup i Vestjylland.
Et "mindre apotek" af piller, genoptræning og en pacemaker har fået Leif Nielsen på ret køl. Og det kan han alt sammen takke sine snarrådige venner og et kompetent dansk sygehusvæsen for.
- Jeg har kun rosende ord tilovers for det danske sygehusvæsen. Jeg har simpelthen fået så god en behandling, og det skylder jeg dem jo mit liv for, fortæller Leif Nielsen, der desværre undervejs i forløbet har mistet en tredjedel af sin hjertefunktion.
Og det har ikke afskrækket den pensionerede lastvognsmekaniker, der er tilbage at finde på de vestjyske golfbaner.
- I dag har jeg det rigtig, rigtig godt. Jeg er oppe på min gamle kampvægt og er rask og rørig. Men jeg kan ikke spille lige så godt golf som tidligere, desværre, siger Leif Nielsen.
Kort tid efter Leif Nielsen vågnede op på Odense Universitetshospital. Foto: Privat