Det ser ikke ud til at være en enlig svale, at Avisen.dk søndag kunne dokumentere, at en sælger for Det Faglige Hus havde løjet så vandet drev for at skaffe nye medlemmer.
I en båndet telefonsamtale lovede sælgeren blandt andet, at Det Faglige Hus kunne hjælpe med akkordaftaler, hvilket ikke er sandt. Det har Det Faglige Hus efterfølgende også erkendt.
Flere læsere har henvendt sig med lignende historier.
- Du har vel fået mange henvendelser, siger Bjarne Skov Poulsen fra Korsør på 72, der er pensioneret tømrer.
Han kender udmærket til Det Faglige Hus' aggressive salgstrick.
- Jeg er flere gange blevet kontaktet af Det Faglige Hus, der gerne ville have mig som medlem. Jeg spurgte dem netop som i jeres historie om, hvorvidt de hjalp med akkordopmåling. Det sagde de, at de gjorde, og de ville bare sende en mand ud fra deres nærmeste afdeling. Det syntes jeg lød meget mærkeligt, for det havde jeg sgu aldrig hørt om, det Faglige Hus tilbød, fortæller Bjarne Skov Poulsen, der er medlem af 3F Sømændene.
Men de forhold kunne Det Faglige Hus matche, og det endda til den halve pris.
- De kunne alt det, som 3F også kunne. Der var ingen smalle steder, og hvis jeg ville spare penge, skulle jeg bare fluks skifte, siger Bjarne Skov Poulsen.
Gjorde du det så?
- Nej fandme nej. Jeg spurgte dem jo, om de kunne sende mig noget på et brev. Så kunne jeg jo måske få skovlen under dem. Men han var ikke så dum, som jeg troede, for så blev der pludselig stille. Han var mest interesseret i bare hurtigt at få mig meldt ind, og så fandt vi bare ud af alt det andet bagefter.

Den pensionerede tømrer har længe ønsket de gule fagforeninger hen hvor pebret gror. De er nemlig "hamrende usolidariske snyltere", siger han. Foto: Privat.
Opfandt barns første sygedag
John Nielsen på 25 fra Bornholm fik for få måneder siden et underligt opkald fra den gule fagforening.
- Jeg spurgte ind til barns første sygedag, og der sagde sælgeren, at det havde de da bestemt også hos Det Faglige Hus. Ikke nok med det; det var faktisk dem, der havde opfundet det, og så havde de traditionelle fagforeninger bare kopieret det, fortæller John Nielsen, der dog allerede der havde en idé om, at sælgeren måske var lige smart nok:
- Bagefter fandt jeg så ud af, at Det Faglige Hus ikke engang har det i deres overenskomster. Det er da lidt underligt, hvis det er deres opfindelse, spekulerer John Nielsen.
Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Det Faglige Hus angående læsernes oplevelser med løgnagtige sælgere. Det har Det Faglige Hus ikke ville kommentere, men kommunikationschef Mette Jul henviser endnu en gang til, at de vil afslutte samarbejdet med deres samarbejdspartner, hvis Det Faglige Hus oplever "for meget støj".
Hvis sælgeren solgte brugte biler på samme måde, som hun solgte et medlemskab til ASE, ville hun ryge direkte i spjældet, sagde Benny Sørensen til en løgnagtig sælger. Foto: Privat.
Lignende opkald fra ASE
En række læsere påpeger dog, at det ikke kun er Det Faglige Hus, der lover guld og grønne skove i forsøget på at skaffe medlemmer.
Også den gule fagforening ASE får hårde ord med på vejen. Benny Sørensen er faglig sekretær i Dansk Metal Horsens og kan fortælle præcis samme historie, som Peter Bøgh fortalte om søndag. Denne gang var det bare ASE og ikke Det Faglige Hus.
- Jeg har to gange haft præcis den samme oplevelse med ASE. Fuldstændig enslydende som den, I beskrev, siger Benny Sørensen og uddyber:
- Den første sælger svarede simpelthen bare ja til alt. De kunne bare det hele. Hjælp til skifteholdstillæg kunne de forhandle med industrien, forhandling af overenskomst. Der var ingen smalle steder.
Efter 15 minutters samtale krævede Benny Sørensen dog at se noget på mail.
- Så kunne hun jo se, at det var en mailadresse hos Dansk Metal. Jeg måtte simpelthen sige til hende: "Prøv at hør her, hvis du solgte brugte biler på samme måde, så stod du altså med det ene ben i Horserød", siger Benny Sørensen, som trods den kontante afvisning fik opkald fra ASE allerede ugen efter.
Også Thomas Overgaard, der er næstformand hos 3F Vestegnen har fået opkald fra ASE.
- Jeg blev ringet op af ASE for cirka tre måneder siden. Jeg er snedker så helt konkret, spurgte jeg ind til akkordarbejde. Og der var simpelthen ingen grænser for, hvad de kunne hjælpe med. Så spurgte jeg, om ASE ville hjælpe med økonomisk støtte fra starten af, hvis min arbejdsgiver gik konkurs. Det kunne de selvfølgelig også, siger Thomas Overgaard, der også fejlagtigt blev lovet, at ASE tog sager til arbejdsretten.
Da Thomas Overgaard fortalte sælgeren, at han var fra 3F, kom der dog hurtigt andre boller på suppen.
- Efter jeg havde givet mig til kende, fik jeg lynhurtigt hans supervisor i røret, der erkendte, at det hele var forkert og derefter lynhurtigt sluttede samtalen.

Thomas Overgaard fik en undskylding fra sælgerens supervisor. "Men det er ligegyldigt, for sælgeren sidder jo allerede der og ringer til den næste kunde", siger han. Foto: Privat.
ASE: Vores medarbejdere får systematisk og grundig uddannelse
Avisen.dk har spurgt ASE, om de som Det Faglige Hus har et problem med uærlige sælgere. Det mener de ikke og påpeger, at de til forskel fra Det Faglige Hus selv klarer deres salgsopgaver.
- Vores salg foregår via medarbejdere ansat i ASE, som alle gennemgår en systematisk og grundig uddannelse, inden de tager fat på opgaverne. Fokus i salget er en god og lang medlemsrelation, hvilket har givet ASE en stabil medlemsfremgang over en længere årrække, siger direktør for salg og marketing i ASE, Niels Agerup.