Administration 

Historiker om behandling af fattige og udsatte: Minder om Danmark for 150 år siden

Henter afspiller ...
Til venstre en skjorte fra en indsat på fattiggården. Til højre en Dovne Robert T-shirt. Historiker Jeppe Wichmann Rasmussen i midten mener, at der er flere ligheder mellem de to. Klik på billedet for at se video om Rasmine og Richardt. Foto: Victor Emil Kristensen / Video: Danmarks Forsorgsmuseum

Jeppe Wichmann Rasmussen er museumsinspektør på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg, og han påpeger en lang række ligheder mellem at være fattig i 1870 og 2017.

Selvom Svendborg Fattiggård blev nedlagt i 1974, lever nogle af tankerne bag fortsat i bedste velgående.

Det siger Jeppe Wichmann Rasmussen, historiker og museumsinspektør på Danmarks Forsorgsmuseum, der har til huse i den nedlagte fattiggård.

Museet har en række udstillinger, der trækker tråde fra fattiggårdens åbning i 1872 helt op til dagens Danmark.

- Vi bruger fattiggårdens rammer til at fortælle om- og debattere fattigdom før og nu. Noget af det, vi gør, er at påpege, at vi i dag forsøger at løse nogle af de samme problemer med fattigdom og socialt udsathed som vi gjorde for 150 år siden, og at vi på nogle områder bruger metoder og værktøjer, der minder om dem, man brugte på fattiggården, siger han.

Fattiggården var endestationen for samfundets svageste.

Man fik kost og logi, tøj og bad og skulle som betaling arbejde 11 timer om dagen med hårdt fysisk arbejde som at hugge skærver til veje eller producere kokosmåtter.

Lønnen for det slidsomme arbejde var så ringe, at det ikke engang dækkede omkostningerne ved opholdet på fattiggården. Derfor var de indsatte ofte gældsbetyngede, når de forlod fattiggården.

Man mistede også alle sine borgerrettigheder og kunne ikke stemme.

Straf virker ikke

Det var straffen for at ende på samfundets bund, og ifølge Jeppe Wichmann Rasmussen er det en tanke, som stadig eksisterer i dag. Han ser elementer i kontanthjælpssystemet, som minder ham om datidens fattiggård. 

- Det skal være hårdt at være på kontanthjælp. Det må ikke være sjovt, for ellers er der nogle mennesker, som tror, at folk bare vil blive der og aldrig blive en del af det arbejdende fællesskab, siger han og uddyber:

- Det er en tanke, der ligner den, man havde på fattiggården. Det her sted skal være rædselsfuldt, og vi tager deres rettigheder fra dem, fordi så lærer de, at de er nødt til at bidrage. Mange mente, at fattigdom var et aktivt valg foretaget af dovne og fordrukne individer med ringe moral. Heldigvis tager vi ikke folks rettigheder fra dem mere, men vi skærer i deres kontanthjælp for at give dem et incitament til at tage et arbejde, og på den måde siger vi også, at kontanthjælp er for attraktivt og pacificerer en masse mennesker, som så ikke gider arbejde, siger han.

Økonomisk pisk til kontanthjælpsmodtagere er der opbakning til blandt danskerne. Avisen.dk kan i dag skrive, at 56 procent af danskerne mener, det hjælper på motivationen at få mindre i ydelse.

Ved små udendørs stenbrud skulle de fattige arbejde 11 timer om dagen med at hugge småsten. Foto: Victor Emil Kristensen.

På Svendborg fattiggård blandt usle sovekamre og urinplettede lange underbukser, hvor man næsten stadig kan dufte den omstændelige aflusning af nytilkomne, der ofte ikke havde været i bad i månedsvis, kan Jeppe Wichmann Rasmussen dog konstatere én ting:

- Man kom ikke på fattiggården for at leve i sus og dus. Man gjorde det for at overleve, og jeg tror også, det er den tanke, kontanthjælpsmodtagere har i dag. Jeg kan ikke få dagpenge, jeg kan ikke få et job, hvad kan jeg så? Der er dog i min optik intet historisk belæg for at påstå, at det hjælper som fattigdomsbekæmpelse at straffe folk, siger han.

117 år er ingen tid

På Danmarks Forsorgsmuseum smelter fortiden og nutiden sammen.

I et rum kan man se en kopi af fattiggårdens forstanders kontor komplet med læselampe i grønmateret glas og indskrivelsesformularer i svungen skråskrift.

Rummet ved siden af forestiller en sagsbehandlers kontor på et jobcenter. Bordpladen af egetræsfinér prydes af en Lenovo computer og alskens henvendelsesformularer ved siden af en tom pakke Nikotintyggegummi.

Rasmine Sofie Skov var 14 år, da hun første gang endte på Fattiggården i Svendborg i 1900. Hendes historie bliver fortalt af Richardt Aamand på 57 fra en stor fladskærm få meter væk.

Det er museets seneste udstilling "Skjulte Danmarkshistorier". Her kan man se nulevende socialt udsatte fortælle historier om fattiggårdens indlagte. 

- Jeg har valgt at fortælle Rasmines historie, fordi hun på så mange måder minder om mig, siger Richardt Aamand fra fladskærmen.

På tværs af 117 år deler Richardt og Rasmine en historie om omsorgssvigt, misbrug, hjemløshed og prostitution. Du kan se videoen i toppen af artiklen.

- Fortællerne bruger deres egen livserfaring. Deres egne oplevelser til at fortælle om fortidens udsatte. Og det der hurtigt bliver tydeligt er, hvor meget de kan spejle sig i de historiske personer, og hvor meget det betyder for dem, siger Jeppe Wichmann Rasmussen om udstillingen.

Udstillingens formål er at give stemme til datidens udsatte, og det blev hurtigt tydeligt, hvor mange ligheder der er, mellem samfundets svageste anno 2017 og dem, der havde deres gang på fattiggården i dens storhedstid.

- Historie bliver meget mere nærværende, når man kobler det til nutiden. Men vi vil også gøre opmærksom på, at der er en række problematikker, som vi ser ikke har ændret sig siden 1870. De mennesker som lever med social udsathed eller hjemløshed i dag gør det af mange af de samme årsager som for 150 år siden, siger Jeppe Wichmann Rasmussen.

Da Fattiggården lukkede, boede de indsatte i små celler som den til venstre, mens forstanderen boede i en stor lejlighed på øverste sal med luksusgenstande som fjernsyn, telefon og radio. Foto: Victor Emil Kristensen

Stadig blot en grå masse

- Det er en hån mod de millioner af mennesker verden over som sulter, at snakke om fattige i Danmark. I skulle skamme jer, står der på væggen på Danmarks Forsorgsmuseum.

Citatet fra Joachim B. Olsen (LA) deler vægplads med citater fra politikere som Özlem Cekic (tidligere SF), Mette Frederiksen (S) og Ole Birk Olesen (LA). Rundt om politikercitaterne hænger post-it noter fra gæster.

"Din klovn Joachim B.", står der på en note, mens der få centimeter længere oppe hænger en seddel med teksten "Joachim B. er Gud!!!".

- Citaterne hænger der fordi vi gerne vil invitere museets gæster ind i debatten om fattigdom og lade dem tage stilling, påpeger Jeppe Wichmann Rasmussen.

De gule post-it noter er et eksempel på, at det er et emne gennemsyret af politiske holdninger.

Citater fra politikere skaber debat. Foto: Victor Emil Kristensen

- Det er fuldstændig umuligt at formidle socialhistorie uden at formidle politiske holdninger videre, men vi tager ikke stilling, vi går ikke ind og siger dumme Özlem eller kloge Ole. Vi vil gerne have vores gæster til at debattere fattigdom før og nu, og beder dem om at tage stilling, og så giver vi en stemme til nogen, som virkelig ved noget om hjemløshed og fattigdom, fordi de har prøvet det på egen krop, siger han og peger på, at der kunne være en idé i at lytte til danskere som dem, der deltager i Skjulte Danmarks Historier, når man skal lave social- og udsattepolitik.

- Vi har rykket os meget som samfund. Noget af det, der mangler, og minder mig om livet på fortidens fattiggård er, at der ikke var tid og plads til at behandle fattiggårdens indlagte som individer, der var to grupper: værdigt trængende og uværdigt trængende, og hver gruppe blev behandlet under et sæt regler, som var det samme uanset, hvem man var, og hvilke problemer man havde. I fattigdomsdebatten i dag er der en tendens til, at man gør det samme. Man reducerer socialt udsatte og hjemløse til en stor grå masse, siger han. 

Men det er ikke tilfældet, hvis man spørger samfundets udsatte grupper.

- Når jeg taler med deltagerne i Skjulte Danmarkshistorier eller andre udsatte og hjemløse, så efterspørger de, at der lyttes mere til dem. De føler ikke, at de bliver taget alvorligt, og giver udtryk for, at hvis vi fortsætter med at bruge så lidt tid på det enkelte menneske, som der er mulighed for nu, og glemmer at se dem som individer, så har vi ikke lært noget af historien. 

Du kan se alle filmene fra Skjulte Danmarkshistorier her.

Virker lavere kontanthjælp?

Avisen.dk har spurgt 1.023 danskere om følgende:


Hvilken betydning mener du, at lavere ydelser har, for at ledige kommer i arbejde?

Jeg mener, at det økonomiske incitament har en betydning: 56 procent

Jeg mener ikke, at det økonomiske incitament har en betydning: 33 procent

Ved ikke: 11 procent

 

Spørgerunde udført af Wilke for Avisen.dk

 

formel 1 racer
Sport

Formel 1:

Piastri stryger til tops

mand og kvinde på den røde løber
Kendte

Sådan blev hun

Karen Seebach

to politifolk bag hver sin pult
Krimi

Anholder mistænkt

for drab på storrøver

smilende kvinde på trappe
Kendte

Pusle drømmer 

om Vild med dans

far og datter på den røde løber
Kendte

Schmeichel: 

Sådan har jeg tabt mig

fodboldspillere i infight
Sport

Sønderjyske

forværrer AaB's krise

tennisspiller med knyttet hånd i triumf
Sport

Rune helt til tops

cykelrytter på sejrspodie med armene i vejret
Sport

Vild dansk sejr

flammer og sort røg fra hus
Krimi

Høje flammer og sort røg

valgvplakat med D og rødt kryds
Nyheder

Fem vil være leder

hånd med vinkelsliber
Nyheder

Udlændinge gode

for dansk økonomi

meget tæt portræt med rød kasket
Sport

Barndomsklub henter

Nicki Pedersen hjem 

Kvinde på talerstolen i Det Hvide Hus.
Kendte

Trumps unge pressechef:

Gift med 32 år ældre mand

Nyheder

J.D. Vance holder påskemøde med pave Frans

To kvinder sigger op i kameraet
Kendte

TV2-stjerne afslører:

Jeg er på dagpenge

glas med kappe og en lottokupon på et bord
Helt vildt

Lørdag blev tre

danskere millionærer:

Her er kuponerne købt

Store bølger
Nyheder

Vilde bølger dræber mindst seks

Krimi

Teenager overfaldet og kidnappet i Viborg

By med kirke set fra luften
Nyheder

Efter bombefund:

11.500 skal evakueres

Flyrester på landevej
Nyheder

Fire personer mister livet i flystyrt

veldækket bord i rumkapsel
Helt vildt

Nu kan du komme til romantisk middag i rummet

politibil og ambulance ved tankstation
Krimi

Ung mand død på tankstation

Biler holder foran port
Nyheder

USA og Iran melder om fremskridt

Nyheder

Zelenskyj: Angreb

trods våbenhvile

formel 1 kører med kasket
Sport

Verstappen satte banerekord

ung pige mellem sine forældre
Kongelige

Vært om Isabellas fest: 

En kæmpe ære

fodboldspillere på græsstadion
Sport

Sent straffesparksmål

frelser gavmilde Barcelona

mennesker i tunnel
Nyheder

Ukraine vil se

handling bag Putins ord 

politi og ambulance ved motorvejstilkørsel
Krimi

Melding om fastklemte

portræt af mand i grå jakke og slips
Nyheder

Kalder russisk

våbenhvile overfladisk

portræt af langhåret kvinde i pels
Kendte

Klatretøsen: 

Afslører kønnet

vindercheck hænger i butik
Helt vildt

Lotto-vinder: Jeg har

hængt mit foto op hos

købmanden

retsbygning i sønderborg
Krimi

Mistænkt for voldtægt

frygtes at fortsætte

Sport

Pragtpræstation

sender Rune i finale

mennesker demonstrerer uden for retsbygning
Nyheder

Anker dødsdom

for blasfemi

Retten i Glostrup set udefra
Krimi

Riffel koster to års

fængsel 

kongelige personer vinker
Kongelige

Deler private fotos af

prinsesse Isabella

chokoladebar
Nyheder

Hypet chokolade

presser prisen op

Nyheder

Putin erklærer

30 timers åbenhvile

golfspiller på banen
Sport

Dansk golfspiller brænder banen af 

mand med jakke
Kongelige

Kongen tager til Japan:

Markerer atombomberne

skrald i naturen
Nyheder

Danske bilister er vejsvin 

Nyheder

Læger: Fjern næsespray

fra hylderne

robot løber
Helt vildt

Robotter løb halvmaraton

- og fik baghjul 

båd på vandet
Nyheder

Bådbrand koster 148 livet

amerikansk flag blafrer i vinden
Nyheder

Turister dropper USA 

donald trump med gult slips
Nyheder

Trump: Det skal være lettere at fyre 

Kvinde i sort gallakjole
Kendte

Kendt tv-vært: 
Har baby med på job

Vejnavn ved en hæk
Nyheder

Grønlændere med opråb:
Vejnavn bør ændres

To unge mænd i gallatøj
Kongelige

Deler private billeder:
Grev Nikolai vækker jubel

en masse mennesker i uniform
Nyheder

Ukraine:  Modtager
909 døde soldater

En bardisk med et poolbord foran
Nyheder

Efter 50 år: 

Populær ungdomsklub
tvunget til lukning

Obamas ser mutte ud
Kendte

Obamas kæmper med skilsmisserygter

Mand med barnevogn
Nyheder

Disse mænd tager mest barsel

MAnd på tennisbane
Sport

Stærk Rune:
Nedlægger norsk
skrækmodstander 

En lille bil i Rom
Debat

Pas på bilgangster-udlejerne

Oversvømmet by
Nyheder

Voldsomt vejr i Italien:
Tre personer døde 

Udrykningskøretøjer på en havnekaj
Krimi

Livløs person fundet i Limfjorden

Nyheder

Trækker minister ind i sag
om støtte til influencer

sørgende studerende
Nyheder

Nordmand bag skyderi i Florida 

en politibil i Grønland
Krimi

Snescooter kørt gennem isen på Grønland

en storkerede med en stork i
Dyreliv

Storkesæsonen herhjemme starter godt

Et smilende par
Kendte

Tina Lund og Allan Nielsen: Køb vores sommerhus

En mand sætter flasker ned i en kasse
Mad og drikke

Amerikansk vin i dyb krise

to mænd på en trappeopgang
Iværksætteri

De har kæmpe succes efter kun 4 år

to brødre i en retssal
Nyheder

Drabsdømte Menendez-brødre må vente lidt endnu

Nyheder

USA angriber Yemen

en strand i gråvejr
Nyheder

Grå påskedage i vente

et logo med et N
Film og TV

Netflix buldrer frem

et logo for et universitet
Krimi

To dræbt i skyderi på universitet 

et luftfoto af et landområde
Nyheder

Danmarks største 

indkøbsområde
bliver forsinket

en vogn på en svævebane
Krimi

Mindst fire er døde i svævebaneulykke

Nyheder

Trump og Meloni erklærer sig sikre på EU-USA-toldaftale

to logoer
Nyheder

Temu og Shein gør

klar til prisstigninger

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Strand afspærret:

Formodet granat sprængt

maskine med masser af pengesedler
Nyheder

ECB sænker renten

- det betyder det for dig

en elg ligger ned
Dyreliv

Elg-tv er gået i luften
- millioner ser med

en dronning vinker
Kongelige

Se private billeder

fra fejringen

af dronning Margrethe

Nyheder

Novo-rivals vægttabspille består