Floden Ganges er særdeles hellig for hinduer, men de rensende bade er livsfarlige.
Vandvejen leverer en fjerdedel af alt det vand, som Indiens befolkning og landbrug får. 400 millioner mennesker er totalt afhængige af det tilsvinede vand.
Hinduer anser floden for en levende gudinde, som nu skal renses.
Verdensbanken har bevilliget Indien et lån på over fem milliarder kroner til at rense den hellige flod Ganges for ukontrolleret forurening.
Udvikling amok
Indiens enorme befolkning på 1,2 milliarder mennesker skal ikke bare drikke vand fra floden, men de sender deres kloakvand tilbage til den. Kun en tredjedel af spildvandet fra byer langs floden bliver behandlet. Industriaffald sprøjtes også ud i vandet.
Udviklingen i befolkning og industri kombineret med dårlig eller slet ingen planlægning belaster Ganges så meget, at livet i store dele af den er i fare for at dø. Ingen har tal på, hvor mange børn og voksne bliver syge af vandet.
Indsatsen
Der har været seriøse planer om at gøre noget ved Ganges siden 2009, hvor der blev nedsat en særlig kommission, der skulle vurdere helheden for floden, der løber gennem fem indiske delstater og er 2.500 kilometer lang. Den løber også i Nepal og Bangladesh.
Målet for indsatsen, der nu bliver finansieret ved at lån på over en milliard kroner er at bevare floden og sikre, at efter år 2020 vil intet ubehandlet spildevand blive udledt i den hellige flod. Floden leverer ved sin udmunding i Den Bengalske Bugt 8.400 kubikmeter vand i sekundet.
Der har været adskillige forsøg på at rense vand fra byer og industrier, men det nyttede ikke meget på helheden, når mange flere fortsætter med at forurene hæmningsløst. Derfor en helhedsplan.
Planen
Verdensbankens lån kommer slet ikke til at betale hele regningen. At rense floder er ekstremt kostbart og tager mange år.
Rhinen i Tyskland har været under behandling, og processen tog 20 år og kostede 40 milliarder Euro. Donau er efter flere årtiers investeringer stadig ikke ren.
Lånet skal især bruges på fire områder: 1) indsamling og behandling af spildvand 2) kontrol med industriaffald 3) renovation 4) management af flodområder. Arbejdet indledes de mest forurene steder.
To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.