Administration 

Flertal af danskerne i ny måling: Vi støtter DSB's medarbejdere

Ansatte hos DSB på charmeoffensiv den 6. december, hvor der blev delt flyers og varm kaffe ud til morgenpendlerne på Nørreport Station. (Foto: Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix)

Trods aflysninger og forsinkelser har et flertal af danskerne sympati for de medarbejdere i DSB, der lige nu forhandler med transportgiganten om nye lokalaftaler.

Et flertal af danskerne bakker op om medarbejderne i DSB, der i øjeblikket forhandler med transportgiganten om nye arbejdstidsregler.

Det viser en ny meningsmåling udført af analyseinstituttet Voxmeter for Dansk Jernbaneforbund. Her er 1.012 repræsentativt udvalgte danskere blevet spurgt. 

 

54 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at de støtter medarbejderne, mens 13 procent støtter DSB's ledelse. 33 procent har svaret 'ved ikke'.

Lige nu er DSB og Dansk Jernbaneforbund i gang med forhandle nye lokalaftaler om cirka 3.000 medarbejderes arbejdsforhold. Undervejs i forløbet har lokomotivførere og togførere flere gange nedlagt arbejdet med forsinkelser og aflyste tog til følge. 

Artiklen fortsætter under faktaboksen 

Hvorfor kan DSB og Dansk Jernbaneforbund ikke blive enige?

DSB meldte sig tidligere i år ind i den private arbejdsgiverorganisation Dansk Industri.

DSB's beslutning hænger sammen med, at der er sket en liberalisering af togdriften i Danmark, hvor blandt andet Arriva kører flere steder i Jylland, og derfor vil DSB gerne have arbejdsvilkår, der ligner konkurrenternes. 

Derfor skulle de ansatte ud af den statslige overenskomster og over på en privat overenskomst - Jernbaneoverenskomsten.

I den forbindelse skal der forhandles en række lokalaftaler på plads mellem DSB og Dansk Jernbaneforbund, der repræsenterer lokomotiv- og togførerne.

Her følger en oversigt over de punkter, som i øjeblikket skiller parterne:

* Planlægningen af arbejdstiden: 

- Dansk Jernbaneforbund vil have, at repræsentanter for de ansatte skal være med til at planlægge arbejdet og lave vagtplaner. Det er de ifølge Dansk Jernbaneforbund med til i dag. 

- DSB mener, at det arbejdsgiveren, der skal planlægge arbejdet. Men de ansatte vil få lov at kommentere den fremover. 

- DSB foreslår et årligt seminar mellem parterne, og at de faglige repræsentanter har løbende indflydelse gennem forskellige samarbejdsudvalg.

- Dansk Jernbaneforbund forstår ikke, hvorfor der skal ændres på en model, som de mener, fungerer. Forbundet mener, de ansatte skal være med til planlægningen, fordi de arbejder alle dage året rundt på alle tider af døgnet.

* Friweekender: 

- Lokomotiv- og togførerne har 26 friweekender om året, hvor de har fri lørdag og søndag.

- DSB foreslår i den nye aftale, at fire-fem weekender om året i stedet kan ligge fredag-lørdag eller søndag-mandag. Det bliver kaldt "skubbeweekender". 

- Dansk Jernbaneforbund vil gerne beholde den gamle ordning og mener, at det ville kunne lade sig gøre, hvis de ansatte må være med til at lave vagtplanerne. 

- DSB påpeger, at der i Jernbaneoverenskomsten er mulighed for, at der kan være helt op til 16 "skubbeweekender" om året.

Mandag den 10 december faldt et delforlig på plads om arbejdstiden for de knap 500 lokomotivførere i S-togene. Aftalen bliver dog først underskrevet, når der er en samlet aftale for alle knap 3.000 medlemmer på plads. Ifølge Avisen.dks oplysninger betyder aftalen på S-togene, at mere weekendarbejde kan placeres ved frivillighed.

* Tidslommer:

- DSB foreslår, at lokomotivførerne i 30 procent af deres arbejdsdage er vagtsat i tidsintervaller og først senere får deres helt præcise arbejdstid at vide. 

- For fjern- og regionaltog foreslår DSB en tidslomme på 11 timer og 30 minutter og for S-tog otte timer og 45 minutter. Senest fem dage før arbejdsdagen får man at vide, hvornår man præcist skal arbejde. 

- Det ønsker Dansk Jernbaneforbund ikke, fordi lokomotivførerne i dag kender deres arbejdstid et år i forvejen. 

Kilder: DSB, Dansk Jernbaneforbund, Ritzau

UDVID

Støtten fra danskerne glæder Dansk Jernbaneforbunds formand, Henrik Horup, der betegner sympatien som 'vigtig,' fordi DSB er et statsligt selskab.

- Dermed er DSB vores alles ejendom. Der må være grænser for, hvor brutal en fremfærd et statsligt selskab kan have overfor deres medarbejdere. Sympatien er også vigtig, fordi vores medlemmer står ansigt til ansigt med danskerne hver dag. Derfor betyder det selvfølgelig meget for det enkelte medlem at vide, at der er stor forståelse for vores nuværende kamp for fair forhold, skriver Henrik Horup i en mail til Avisen.dk. 

En større tendens

Han ser et større perspektiv i signalet fra danskerne i undersøgelsen:

- Jeg tror, at sympatien også er et udtryk for, at mange – særligt offentligt ansatte – oplever et pres for forringelser af deres egne løn- og arbejdsvilkår. Mange tilkendegiver over for mig, at konflikten opleves som en del af en større tendens. Det er jernbanens folk i dag, men hvem er det i morgen,? spørger Henrik Horup.

Det har ikke været muligt at få et interview med DSB om den nye undersøgelse.

- Vi har i DSB ikke noget behov for at gå ind i en debat om danskernes forståelse af og holdning til uenighederne i forhandlinger om lokalaftaler til Jernbaneoverenskomsten, skriver Poul Gemzøe-Enemark i en mail til Avisen.dk.

Han pointerer, at DSB har sit fokus på at komme i mål med forhandlingerne med togpersonalets organisation. Et fokus, der giver resultater, mener underdirektøren.

- Vi har indtil videre opnået enighed om indholdet af lokalaftaler, der omhandler tillidsrepræsentanter og arbejdstiden for lokomotivførere i S-tog, skriver Poul Gemzøe-Enemark.

Dansk Jernbaneforbund har tidligere gjort det klart, at der ikke underskrives delaftaler før et samlet forlig er på plads.

Støtten til de DSB-ansatte var også til at mærke onsdag foran Christiansborg, hvor en lang række andre fagforbund bakkede op. Foto: Nicolai Jaquet/Avisen.dk

Opbakning har stor betydning

Arbejdsmarkedsforsker og lektor på Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, forklarer, at det i en højspændt forhandlingssituation betyder noget at have folkelig opbakning.

- Særligt fordi der ikke er tale om normale overenskomstforhandlinger, men forhandlinger om lokalaftaler. Derfor kan man ikke trække konfliktvåbnet og ramme DSB økonomisk, og derfor betyder det noget, at man kan lægge pres politisk, siger Laust Høgedahl til Avisen.dk.

Han mener, at netop denne sag er helt speciel i og med, at DSB er statsligt ejet.

- Det, der kendetegner sagen, er at DSB rykkede fra en offentlig til en privat overenskomst, da man meldte sig ind i Dansk Industri. Det er i sidste ende politikerne, der er ansvarlige for og har godkendt det. Så hvis de ansatte i DSB har folkets opbakning, kan det presse politikerne på Christiansborg, forklarer Laust Høgedahl.

Han vurderer dog, at politikerne bør blande sig udenom, så længe der forhandles. Samtidig pointerer forskeren, at de ansatte skal gøre alt for, at sympatien ikke vender.

- De ansatte skal balancere på en knivsæg i forhold til at lægge et pres på DSB, som man har gjort med de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Men det må ikke kamme over. Hvis arbejdsnedlæggelser går hårdt udover almindelige mennesker, der ikke kan komme med toget, er der en risiko for, at sympatien svinger. Og det vil stille medarbejderne dårligere, siger Laust Høgedahl.

Der er nye forhandlinger mellem DSB og Jernbaneforbundet i næste uge.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Dansk Jernbaneforbund i perioden 6.-11. december 2018.

Undersøgelsen er gennemført repræsentativt fordelt blandt danskere over 18 år. Der er gennemført 1.012 interviews.

Deltagerne har besvaret følgende spørgsmål: Der har i den seneste måned været en række arbejdsnedlæggelser blandt medarbejderne hos DSB. Årsagen er uenighed om medarbejderindflydelse og arbejdstidsregler i DSB. Hvem har du størst sympati med i denne sag?

Hertil svarer 54 procent, at de har størst sympati med medarbejderne. 13 procent svarer 'ledelsen i DSB.' 33 procent 'ved ikke.'

politi og teknikere til stede ved neglesalon
Krimi

Eksplosion i neglesalon: 
Vidner så person løbe

fra stedet

mand møder paven
Nyheder

Mødte paven søndag:

Han var meget syg

pave står på balkon
Nyheder

Hvid røg: Sådan vælges en ny pave 

prinsesse Isabella poserer
Kongelige

Se de nye portrætter

af prinsessen 

paven hilser
Nyheder

Paven er død

Nyheder

Christian Langballe er død

bus og varevogn holder på vej
Krimi

Varevogn og Kombardo-bus

i alvorlig ulykke

mand klør sig selv i håret
Sport

Superligaklub fyrer cheftræner 

løve går i naturen
Nyheder

14-årig pige dræbt af løve

ung kvinde poserer
Kongelige

18 år i dag: Prinsesse

kan miste en del af sit

privatliv

Krimi

Mistænkeligt forhold:

Politi massivt til stede

formel 1 racer
Sport

Formel 1:

Piastri stryger til tops

mand og kvinde på den røde løber
Kendte

Sådan blev hun

Karen Seebach

to politifolk bag hver sin pult
Krimi

Anholder mistænkt

for drab på storrøver

smilende kvinde på trappe
Kendte

Pusle drømmer 

om Vild med dans

far og datter på den røde løber
Kendte

Schmeichel: 

Sådan har jeg tabt mig

fodboldspillere i infight
Sport

Sønderjyske

forværrer AaB's krise

tennisspiller med knyttet hånd i triumf
Sport

Rune helt til tops

cykelrytter på sejrspodie med armene i vejret
Sport

Vild dansk sejr

flammer og sort røg fra hus
Krimi

Høje flammer og sort røg

valgvplakat med D og rødt kryds
Nyheder

Fem vil være leder

hånd med vinkelsliber
Nyheder

Udlændinge gode

for dansk økonomi

meget tæt portræt med rød kasket
Sport

Barndomsklub henter

Nicki Pedersen hjem 

Kvinde på talerstolen i Det Hvide Hus.
Kendte

Trumps unge pressechef:

Gift med 32 år ældre mand

Nyheder

J.D. Vance holder påskemøde med pave Frans

To kvinder sigger op i kameraet
Kendte

TV2-stjerne afslører:

Jeg er på dagpenge

glas med kappe og en lottokupon på et bord
Helt vildt

Lørdag blev tre

danskere millionærer:

Her er kuponerne købt

Store bølger
Nyheder

Vilde bølger dræber mindst seks

Krimi

Teenager overfaldet og kidnappet i Viborg

By med kirke set fra luften
Nyheder

Efter bombefund:

11.500 skal evakueres

Flyrester på landevej
Nyheder

Fire personer mister livet i flystyrt

veldækket bord i rumkapsel
Helt vildt

Nu kan du komme til romantisk middag i rummet

politibil og ambulance ved tankstation
Krimi

Ung mand død på tankstation

Biler holder foran port
Nyheder

USA og Iran melder om fremskridt

Nyheder

Zelenskyj: Angreb

trods våbenhvile

formel 1 kører med kasket
Sport

Verstappen satte banerekord

ung pige mellem sine forældre
Kongelige

Vært om Isabellas fest: 

En kæmpe ære

fodboldspillere på græsstadion
Sport

Sent straffesparksmål

frelser gavmilde Barcelona

mennesker i tunnel
Nyheder

Ukraine vil se

handling bag Putins ord 

politi og ambulance ved motorvejstilkørsel
Krimi

Melding om fastklemte

portræt af mand i grå jakke og slips
Nyheder

Kalder russisk

våbenhvile overfladisk

portræt af langhåret kvinde i pels
Kendte

Klatretøsen: 

Afslører kønnet

vindercheck hænger i butik
Helt vildt

Lotto-vinder: Jeg har

hængt mit foto op hos

købmanden

retsbygning i sønderborg
Krimi

Mistænkt for voldtægt

frygtes at fortsætte

Sport

Pragtpræstation

sender Rune i finale

mennesker demonstrerer uden for retsbygning
Nyheder

Anker dødsdom

for blasfemi

Retten i Glostrup set udefra
Krimi

Riffel koster to års

fængsel 

kongelige personer vinker
Kongelige

Deler private fotos af

prinsesse Isabella

chokoladebar
Nyheder

Hypet chokolade

presser prisen op

Nyheder

Putin erklærer

30 timers åbenhvile

golfspiller på banen
Sport

Dansk golfspiller brænder banen af 

mand med jakke
Kongelige

Kongen tager til Japan:

Markerer atombomberne

skrald i naturen
Nyheder

Danske bilister er vejsvin 

Nyheder

Læger: Fjern næsespray

fra hylderne

robot løber
Helt vildt

Robotter løb halvmaraton

- og fik baghjul 

båd på vandet
Nyheder

Bådbrand koster 148 livet

amerikansk flag blafrer i vinden
Nyheder

Turister dropper USA 

donald trump med gult slips
Nyheder

Trump: Det skal være lettere at fyre 

Kvinde i sort gallakjole
Kendte

Kendt tv-vært: 
Har baby med på job

Vejnavn ved en hæk
Nyheder

Grønlændere med opråb:
Vejnavn bør ændres

To unge mænd i gallatøj
Kongelige

Deler private billeder:
Grev Nikolai vækker jubel

en masse mennesker i uniform
Nyheder

Ukraine:  Modtager
909 døde soldater

En bardisk med et poolbord foran
Nyheder

Efter 50 år: 

Populær ungdomsklub
tvunget til lukning

Obamas ser mutte ud
Kendte

Obamas kæmper med skilsmisserygter

Mand med barnevogn
Nyheder

Disse mænd tager mest barsel

MAnd på tennisbane
Sport

Stærk Rune:
Nedlægger norsk
skrækmodstander 

En lille bil i Rom
Debat

Pas på bilgangster-udlejerne

Oversvømmet by
Nyheder

Voldsomt vejr i Italien:
Tre personer døde 

Udrykningskøretøjer på en havnekaj
Krimi

Livløs person fundet i Limfjorden

Nyheder

Trækker minister ind i sag
om støtte til influencer

sørgende studerende
Nyheder

Nordmand bag skyderi i Florida 

en politibil i Grønland
Krimi

Snescooter kørt gennem isen på Grønland

en storkerede med en stork i
Dyreliv

Storkesæsonen herhjemme starter godt

Et smilende par
Kendte

Tina Lund og Allan Nielsen: Køb vores sommerhus

En mand sætter flasker ned i en kasse
Mad og drikke

Amerikansk vin i dyb krise

to mænd på en trappeopgang
Iværksætteri

De har kæmpe succes efter kun 4 år

to brødre i en retssal
Nyheder

Drabsdømte Menendez-brødre må vente lidt endnu

Nyheder

USA angriber Yemen

en strand i gråvejr
Nyheder

Grå påskedage i vente