Hos entreprenørfirmaet Enemærke og Petersen i Glostrup bruger bygningssnedkeren Thomas Schlüter sine arbejdsdage på at bygge trapper, vinduesrammer og detaljerede hegn. Og netop dét, Thomas Schlüter kan, er der rift om på det danske arbejdsmarked.
En opgørelse, som Avisen.dk har hentet fra Arbejdsmarkedsbalancen.dk, viser nemlig, at danske arbejdsgivere mangler bygningssnedkere og tømrere.
Thomas Schlüter kan godt genkende, at de unge i mindre grad end tidligere ønsker at være håndværkere. Han kommer med en kærlig opfordring til unge håndværkerspirer:
- Det er jo ikke moderne at være håndværker mere. Som udgangspunkt synes jeg selvfølgelig, at man skal finde en uddannelse, man kan lide, men tag også en uddannelse, der er brug for og job bagefter. Vi kan jo ikke være det samme alle sammen, siger Thomas Schlüter til Avisen.dk.
Med begejstring og stolthed i stemmen fortæller han om sit arbejde med at fremstille hegn, der skal stå på en parkeringsplads ude i Herlev. Dét er ikke en opgave, der klares på rutinen, når der skal styr på 'bølgerne' på det meterhøje hegn, forstår man hurtigt på Thomas Schlüter.
- Det kræver noget finesse, for hegnet er anderledes, end de hegn vi normalt får bestilling på. Det er virkelig sjovt at lave. Det står herude bagved, og det vil jeg rigtig gerne vise frem, siger Thomas Schlüter.
Til intern brug i virksomheden har Thomas Schlüter lavet en plancheophænger, der både kan køres rundt og foldes sammen. Foto: Julie Steenbuch Holt/Avisen.dk.
Vil gerne ud at opleve noget
Det er mange år siden, at 53-årige Thomas Schlüter blev udlært. I 1980'erne var han i mesterlære, som det hed dengang, hos sin egen far, der var selvstændig snedker.
Snedkere arbejder typisk på værksted, fordi det er nemmere med alt det udstyr, der er brug for, samtidig med at der skal bruges mindre tid ude på byggepladserne. Det kan dog godt være en ulempe, hvis man gerne vil have de unge ind på værkstedet.
- Der er mange lærlinge, der gerne vil prøve at være på værkstedet. Og vores tømrerlærlinge har også en periode af deres læretid, hvor de skal være på værksted. Men de fleste vil også gerne ud at opleve noget, og det kan hurtigt blive kedeligt at være på værkstedet, siger Thomas Schlüter.
Thomas Schlüter har blandt andet lavet dette hegn, som han har yderligere 15 bestillinger af. Foto: Julie Steenbuch Holt/Avisen.dk.
Derudover oplever han, at snedkerfaget ikke er særlig attraktivt udadtil, fordi der er en bestemt opfattelse af, hvad en snedker laver.
- Når jeg tænker snedker, så tænker jeg blandt andet på en, der går på værkstedet, og det er der ikke så mange, der har lyst til. Men det er ikke så skarpt opdelt, om man er tømrer eller snedker, og derfor behøver man jo ikke gå på værksted, når man er snedker. Der er et stort overlap, siger Thomas Schlüter, der opfatter sig selv lige så meget som tømrer, selvom han er uddannet snedker.
Der er brug for arbejdskraft herhjemme
Thomas Schlüter forudser, at der kommer til at mangle faglærte i fremtiden.
- Nogle af de ting, vi laver, kan jo ikke laves i Fjernøsten. Tingene skal jo laves i rimelig afstand af, hvor de bliver brugt, siger han.
En af løsningerne kunne ifølge Thomas Schlüter godt være at importere udenlandsk arbejdskraft fra for eksempel østeuropæiske lande.
- Det ser jeg ikke noget problem i, udover at de måske kan være svære at kommunikere med. Jeg ser heller ikke altid, at de bliver behandlet lige godt alle steder, og det er jo synd, siger han.