Amerikanske myndigheder er på jagt efter en halv milliard kroner i korrupte penge, som tilhører befolkningen i Ækvatorial Guinea, siger justitsministeriet.
Det er USAs første forsøg nogensinde på at fravriste siddende korrupte politikere penge, der ikke tilkommer dem. Målet er et lille afrikanske olierige, hvor folk flest er fattige og inderkredsen svømmer i penge.
I Frankrig er myndighederne i færd med at finde ud af, hvor enorme beløb brugt af flere afrikanske diktatorer stammer fra og hvem nyder godt af dem. Tirsdag blev en 1.000 m2 luksuslejlighed gennemsøgt.
Rigmanden, som er i klemme på to kontinenter, hedder Teodorin Obiang. Han er søn af en berygtet afrikansk diktator.
Rigt fattigt land
Ækvatorial Guinea ligger i Centralafrika og grænser til Gabon , Cameroun og Atlanterhavet. Hovedstaden Malabo ligger på en ø 40 kilometer ude i Biafrabugten. Landet er betydeligt mindre end Danmark og har en halv million indbyggere.
Ækvatorial Guinea blev fri af spansk kolonistyre i 1968 og siden styret med særdeles hård hånd. Den nuværende præsident Teodoro Obiang Nguema Mbasogo kuppede sig til magten i 1979. Teodorin er hans søn og forventet arvtager af landet.
Det lille land er storeksportør af olie, men gør også i fiskeri og trævarer. Som en af de største olieeksportører i Afrika syd for Sahara vokser økonomien voldsomt.
Kun halvdelen af befolkningen har adgang til rent vand og en femtedel af børnene dør, inden de bliver fem. På internationale indeks for menneskelig udvikling er Ækvatorial Guinea en bundskraber.
[pagebreak]Sagerne
En domstol i Los Angeles samles den 12. marts for at fortsætte forsøget med at beslaglægge Teodorin Obiangs villa til 30 millioner dollars i Malibu. Det amerikanske justitsministerium vil også inddrage luksusbiler og for ti millioner kroner memorabilia fra popstjernen Michael Jackson.
I Paris fokuserer myndighederne på Teodorins lejlighed på 1.000 m2 i en seks-etagers pragtbygning i en sidegade til Champs Elysee. I september beslaglagde politiet 11 luksusbiler, der var parkeret udenfor hans hus.
Teodorin får i henhold til Foreign Policy Magazine en ydmyg løn som landsbrugs- og skovminister på 35.000 kroner om måneden. Han ejer dog også en mængde regnskov, som hans far har givet ham.
Ækvatorial Guinea har officielt protesteret over undersøgelserne af mulig korruption og kalder det en ulovlig forfølgelse af diplomater. Unge Teodorin er udpeget som nummer to ved sit lands delegation til UNESCO og skulle derfor være juridisk urørlig.
Virkeligheden
Teodoro Obiang Nguema Mbasogos onkel og forgænger var om muligt mere brutal end han selv. Forgængeren gennemførte et folkemord på en etnisk minoritet og var i det hele taget så forfærdelig, at en tredjedel af befolkningen flygtede.
Onkel Nguema var landets første præsident og blev kuppet ud, da han ikke bare myrdede politiske modstanderen men også dele af sin egen familie. Han blev kendt skyldig af nevøens domstol og henrettet ved skydning.
Siden sin magtovertagelse i 1979 har Teodoro Obiang Nguema drevet et skuespil af et flerpartisystem og gennemgået flere valg med sig selv som sikker vinder. Han er berømt for at vinde lokalvalg med mere end 100 procent af stemmerne.
Obiang har også skaffet sit land en placering som et af verdens 12 mest korrupte lande.
I flere år har Obiang forsøgt at få oprettet et videnskabeligt UNESCO-legat i sit navn, men de tre millioner dollars til formålet er sendt ad mistænkelige kanaler, så der takkes høfligst nej indtil videre.
[pagebreak]Gode forbindelser
En amerikansk undersøgelse i 2004 af Riggs Bank i Washington D.C. med speciale i diplomater og internationale forbindelser konstarede, at Obiang modtog enorme beløb direkte til sine private konti fra Exxon Mobil og Amerada Hess, der begge udvinder olie i hans land.
Præsidenten anses af Fortune for verdens 8. rigeste statschef.
I henhold til BBC's profil af landet har USA under den forudgående regering og efter 9/11 angrebet erklæret Ækvatorialguinea for en ”god ven”.
Teodoro Obiang Nguema er for tiden formand for Den Afrikanske Union. Ækvatorial Guinea har varme forbindelser til Zimbabwe og dets leder Robert Mugabe.
Den anden dag roste han sin ven Mugabe for at have forhindret i statskup mod sig i 2004. Myndighederne i Zimbabwe arresterede 70 lejesoldater, der var på vej til Ækvatorialguinea for at sparke diktatoren ud, hed det sig.
Obiang medier omtaler ham som selveste ”Gud” med de rettigheder, der følger med den status. Præsident forfalder også til selv at mene, at han er en gud. Mestendels omtaler han dog sig selv som ”chefen”.