Ingen direktører og ingen enhedschefer flytter med fra København til Sønderjylland.
Sådan er situationen i NaturErhvervstyrelsen. Det viser en opgørelse, som styrelsen har lavet for Avisen.dk.
Den er i færd med at lave den største af alle udflytninger af statslige job til Jylland. Alt i alt flytter NaturErhvervstyrelsen 392 arbejdspladser fra København til Augustenborg og Tønder i Sønderjylland.
Det får barske ord med på vejen fra tillidsmand for HK’erne i København i NaturErhvervstyrelsen.
- Det er en kæmpe fiasko for udflytningen, at ingen chefer er med på at flytte arbejdsplads. Det er med til at bringe styrelsen endnu mere i knæ som følge af udflytningen, siger Michael Jensen.
Lignende toner lyder fra næstformand for fagforbundet HK Stat, Peter Raben.
- Det er et uheldigt signal at sende til medarbejderne, når cheferne ikke selv går foran og flytter med ud. Det svarer til, at kaptajnen forlader skuden i et frygteligt stormvejr, siger Peter Raben.
Avisen.dk har siden torsdag i sidste uge bedt om at få en kommentar fra styrelsens direktør, Jette Petersen. Det har ikke været muligt.
Det er her på Augustenborg nær Sønderborg, at NaturErhvervstyrelsen for fremtiden skal have hovedsæde. (Foto Morten Juhl/Scanpix)
Stor utryghed med nye chefer
Det kan være meget utrygt for medarbejderne, når hele cheflaget forsvinder.
Det oplyser Karen Albertsen. Hun er ekspert i arbejdsmiljø og er psykolog og partner i konsulentfirmaet TeamArbejdsliv.
- Hvis ledelsen ikke tager med ved en udflytning, så skaber det utryghed hos de ansatte, siger Karen Albertsen, og fortsætter:
- Mange spørgsmål vil melde sig: ’Hvem sørger for, at udflytningen kommer til at foregå på en ordentlig måde? Bliver der nu kaotiske tilstande? Hvordan bliver ånden og stemningen det nye sted? Og så videre.
Hun forudser, at det bliver en stor mundfuld for de nye ledere, som skal sidde i Sønderjylland.
- Når ingen i toppen af NaturErhvervstyrelsen flytter med, vil der næsten uvilkårligt ske et stort tab af viden. De nye ledere i Sønderjylland kommer til at opbygge en helt ny organisation, vurderer Karen Albertsen.
Chefer er mennesker ligesom andre
Tillidsmand Michael Jensen forstår godt, at lederne i kontorhuset i indre København ikke vil flytte ud.
- Det her viser, at chefer er mennesker ligesom alle andre. Med bolig, familie og venner på Sjælland ved de godt, at det vil kræve store ofre, hvis de flytter til Sønderjylland, siger Michael Jensen, og fortsætter:
- Og det har ikke noget med københavneri at gøre. Jeg tror, at billedet ville være det samme, hvis man skulle flytte job fra Herning til Lolland-Falster.
Alt i alt flytter kun ganske få med fra København til Sønderjylland. Faktisk kun omkring 10 procent.
Indtil videre viser styrelsens egne tal, at kun 41 medarbejdere er flyttet med - eller har sagt, at de vil gøre det Det skal sættes i forhold til, at der skal flyttes i alt 392 arbejdspladser inden juni næste år. Tilbage i København bliver omkring 400 job.
NaturErhvervstyrelsen skal flytte 392 arbejdspladser fra København til Sønderjylland.
376 arbejdspladser skal flyttes til Augustenborg på Als, mens 16 skal til Tønder.
Indtil videre er 17 personer flyttet, og 24 andre har sagt, at de er indstillet på det. Alt i alt er det altså cirka kun 10 procent, som flytter arbejdsplads fra København til Sønderjylland.
Ingen direktører eller enhedschefer flytter med til Sønderjylland. Ifølge styrelsen vil ’næsten ingen’ teamledere med.
Der er omkring 1.200 ansatte i styrelsen. Før udflytningen begyndte arbejdede omkring 800 medarbejdere i København.
Kilde: NaturErhvervstyrelsen.
UDVID
- Styrelsen er bragt helt i knæ. De færreste private virksomheder vil kunne overleve en så drastisk omsætning i medarbejderstaben på så kort tid, siger tillidsmand Michael Jensen.
Landmænd i klemme
Det kan komme til at ramme landmænd, at NaturErhvervstyrelsen er igennem en kæmpe forandring. Styrelsen administrerer nemlig milliarder af støttekroner til landbruget.
- Der er ingen tvivl om, at det kan få alvorlige følger for både sagsbehandlings-tider og kvaliteten af arbejdet, når der er så stor en udskiftning af chefer og medarbejdere, siger Peter Raben fra HK Stat, og fortsætter:
- Jeg frygter, at de i forvejen ofte trængte landmænd kommer til at vente på udbetalinger af EU-støtte. Det kan sætte dem i en slem klemme.
Tillidsmand Michael Jensen forudser også problemer.
- Udskiftningen af folk kommer til at kunne mærkes i lang tid fremover. Vi får mere end svært ved at nå vores mål om at udbetale EU-støtte til tiden. Så blandt andre landmænd kommer til at vente på at få deres penge, siger Michael Jensen.
Opfordring til regeringen
Den nye trekløver-regering stiller sig ikke tilfreds med den igangværende udflytning af i alt omkring 4.000 arbejdspladser. Endnu flere skal flyttes ud i 2018 og frem, bebuder den.
Ønsket om en ny runde udflytninger får Peter Raben fra HK til at sige:
- Jeg vil kraftigt opfordre regeringen til at få lavet en grundig evaluering, før man iværksætter en ny bølge af udflytninger. Erfaringen indtil videre er jo, at det er meget dyrere både økonomisk og menneskeligt, end man har regnet med.