Forleden sprang tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) op som en trold af en æske og kritiserede de topledere i private virksomheder, som han mener, ’beriger’ sig selv med millioner i gyldne håndtryk og lønbonusser.
Det skete i et debatindlæg i Berlingske. Samme sted får den konservative veteran nu drøje hug for sin lidt overraskende beskyldning mod topcheferne.
Martin Ågerup, direktør for den borgerlige-liberale tænketank CEPOS, kalder Per Stig Møllers retorik for både ’forkert’ og ’usaglig’. Han mener, at den konservative profil ’puster til den populistiske refleks på et misforstået og til tider direkte usandt grundlag’.
- Medarbejdere på en direktionsgang er lønmodtagere. Deres løn fastlægges i en forhandling med den administrerende direktør, hvis egen løn forhandles med bestyrelsen på vegne af ejerne. At direktører muligvis kunne være deres (høje) løn værd, ligger tilsyneladende uden for Per Stig Møllers forestillingsevne, skriver Martin Ågerup blandt andet.
Per Stig Møller mener, at topchefer bør udvise et større samfundsansvar i stedet for at lade grådigheden råde.
De får den løn, de fortjener
Men når direktører får høje lønninger og bonusser, så er det fordi bestyrelsen vurderer, at de er det værd, mener Martin Ågerup. Ellers havde ikke fået det, lyder det fra ham.
Ifølge Martin Ågerup kan direktører sagtens være tocifrede eller trecifrede millionlønninger værd. Hvis en topchef ikke er den løn værd, han får, kan det føre til store tab for virksomheden, mener den liberale fritænker.
- En administrerende direktør i sorg er dårligere til at passe sit arbejde, og det kan føre til enorme tab i virksomheden. Man må formode, at en administrerende direktør, som bare generelt set er dårlig til at passe sit arbejde, på lignende vis kan føre til enorme tab i virksomheden, skriver han.
Ifølge Martin Ågerup beskytter Per Stig Møller ikke kapitalismen, som han ellers hævder.
- Per Stig Møller ønsker at fremstå som beskytter af kapitalismen i en tid, hvor populismen er på fremmarch. Men med venner som Per Stig Møller behøver kapitalismen ingen fjender. Sandheden er, at han tværtimod understøtter de populistiske strømninger, lyder Martin Ågerups bredside mod den tidligere konservative minister.
74-årige Per Stig Møller gik på pension ved det seneste folketingsvalg i 2015. Han blev første gang valgt til Folketinget i 1984 og nåede at være både partiformand og minister i skiftende borgerlige regeringer.