I knap 15 år har Københavns Brandvæsen sendt brandmænd i aktion med apparater, som de vidste var livsfarlige. Et utal af advarsler fra læger, eksperter og Arbejdstilsynet er blevet ignoreret.
Først for fire måneder siden fik korpsets 100 brandmænd et andet apparat.
Ni læger advarede i 1997-1998 ledelsen mod apparatet, fordi en brandmand varmekollapsede og blev lagt i kunstigt koma efter at have brugt apparatet på et røgdykkerkursus. Yderligere to brandmænd blev alvorligt syge.
Advarslerne resulterede dengang i et påbud fra Arbejdstilsynet. Alligevel tog det ledelsen i Københavns Brandvæsen halvandet årti at fjerne apparatet fra brandmændenes skuldre.
"Det er en skandale. Jeg kan i hvert fald ikke forestille mig en acceptabel forklaring. Jeg er meget forbavset over, at der ikke er sket noget i så mange år," siger Steffen Høgskilde, der var korpslæge ved Københavns Brandvæsen i 1997-1998. Han er i dag selvstændig rådgiver i sundhedssystemet.
Brandvæsen: Det er væk nu!
Først for fire måneder siden stoppede Københavns Brandvæsen brugen af det sundhedsskadelige apparat.
"Travox 120 (apparatets navn, red.) er taget ud af brug fra maj," oplyser Københavns Brandvæsen i et skriftligt svar til Avisen.dk.
Apparatet er et såkaldt kredsløbsapparat, der genbruger brandmændenes udåndingsluft, så de kan være i indsats i længere tid, end hvis de brugte flasker med trykluft.
Skoldhed luft i lungerne
Problemet med Travox 120 er, at luften, der skal igennem brandmandens lunger, bliver både fugtig og ekstrem varm, når apparatet bliver udsat for strålevarme, hvilket ofte sker under slukning.
[pagebreak]
Dermed stiger temperaturen i indåndingsluften, hvilket forhøjer brandmandens kropstemperatur.
"Når jeg skal beskrive smerten for unge brandmænd, plejer jeg at sige, at den føles som smeltet ost fra en pizza, der lige er kommet ud af en brandvarm ovn, som klistrer sig fast på læberne," fortæller en anonym brandmand, der har brugt apparatet i mange år.
Advarsler
I 1997 kollapsede tre brandmænd, hvoraf en var i overhængende livsfare, med apparatet på ryggen. Dengang sendte fire læger en skriftlig advarsel til ledelsen i Københavns Brandvæsen.
I 1998 uarbejdede brandmændenes egen læge, korpslægen, i samarbejde med fire andre læger en rapport - baseret på forsøg med 10 elitebrandmænd med apparatet på ryggen.
I rapporten konkluderer de fem læger:
"Travox 120 bør udskiftes. Den høje indåndingstemperatur og muligheden for forurening med gasser udefra er ikke acceptabel."
Igen i 2005 endte endnu en københavnsk brandmand på hospitalet. Hans tilstand var også kritisk.
Og i 2006 protesterede et helt hold brandmænd mod brugen af apparatet i et brev til ledelsen. Hold 84 frygtede, at ledelsen ville give almindelige brandmænd apparatet på ryggen efter et kort kursus.
Det ville være decideret farligt, mente Hold 84. Her var holdningen, at det krævede års erfaring at arbejde med Travox 120.
Hverken lægernes advarsel, de gentagne kollaps eller brandmændenes egne advarsler har haft effekt, for ledelsen beholdt apparatet på brandfolkenes skuldre, og det blev brugt på en daglig basis.
Læge: Foruroligende
En af overlægerne, der for 15 år siden advarede Københavns Brandvæsen mod apparatet, er i dag ledende overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik i Slagelse.
Han er rystet over, at der skulle gå så lang tid, før Københavns Brandvæsen reagerede på advarslen.
"Det er foruroligende, at Københavns Brandvæsen ikke har taget sagen mere alvorligt. Det her handler jo om brandfolks helbred og sikkerhed, og ledelsen kan da ikke gøre nok for at sikre, at brandmændene ikke løber nogen unødig risiko," siger Rolf Petersen.
Han fatter ikke, at det kan ske.
"Jeg var så naiv at tro, at når brandmændenes egen læge, Arbejdstilsynet og vi arbejdsmedicinere alarmerede brandvæsnet, så ville ledelsen få styr på det, men det lader ikke til at være tilfældet," siger arbejdsmedicineren.
Egen læge: Der skal rulle hoveder
Den tidligere korpslæge mener, at der bør rulle hoveder.
"Umiddelbart forekommer det mig, at dette kun kan være et resultat af en kynisk eller hamrende inkompetent ledelse,” siger Steffen Høgskilde.
[pagebreak]
Apparatet er ikke livsfarligt i sig selv. Ifølge flere brandmænd egner det sig godt til kolde indsatser som for eksempel kemikalieudslip.
I hovedstæderne i vores nabolande - Norge og Sverige - bruger brandmændene aldrig apparater som de københavnske af sikkerhedsmæssige årsager. I Tysklands hovedstad ønsker ledelsen også at skåne brandmændene. Derfor bruger Berlins Brandvæsen ikke apparatet i den daglige slukning.
Ledelsen: Lægerne ved ikke hvad det handler om
Ledelsen i Københavns Brandvæsen afviser lægernes kritik.
Indsatschef Niels Ole Blirup, der selv har været kredsløbsrøgdykker, er nemlig uenig i de ialt ni lægers vurdering. Ifølge ham er det særlige iltapparat ikke livsfarligt.
I korpslægens rapport fra 1998 står der klart og tydeligt, at apparatet bør udskiftes på grund af uacceptable risici. Hvordan kan I tillade jer ikke at reagere på sådan en advarsel?
"Jamen, det bør udskiftes. Der står ikke, at vi ikke må bruge apparatet, hvis du lægger mærke til det. Det hænger sammen med, at det er vores eneste måde at redde borgernes liv på. Alternativet ville være, at vi skulle sælge borgernes liv," siger Niels Ole Blirup.
I rapporten står der som sagt:
"Travox 120 bør udskiftes. Den høje indåndingstemperatur og muligheden for forurening med gasser udefra er ikke acceptabel."
Er det her ikke at sælge brandmændenes liv?
"Nej, det er det ikke, fordi de bliver uddannet i både teori og praksis, så de ved, hvordan apparatet virker, og hvordan kroppen reagerer," siger Niels Ole Blirup.
Hvordan kan ledelsen i Københavns Brandvæsen vide mere om brandmændenes fysisk end ni læger?
"Hvis for eksempel en vanddykker går ned og bruger sit apparat forkert, så drukner han, og en læge vil sige, at apparatet har været livsfarligt. Det kan du godt få ni læger til at skrive under på. Når der er en, der kommer galt af sted, så er det ikke i orden. Det er det heller ikke set fra vores side."

Brandmænd presses til at bruge livsfarlige apparater både på øvelser og til brandslukning
Læs hele sagen her