Masker der smeltede, indåndings-slanger, der afgav gasser, og udstyr, der krøllede sammen, når der blev varmt.
Under adskillige forsøg blev københavnske brandfolk brugt som testpersoner på udstyr, der ifølge eksperter aldrig var sikkert.
I alt nåede 86 brandfolk fra 2006-2009 at teste udstyret på egen krop. 24 endte på arbejdsmedicinsk klinik.
"Vi var forsøgskaniner," siger en brandmand om forløbet. Han ønsker at være anonym af frygt for at miste sit nuværende job.
Gas i indåndingsluften
I 2007 sammenfattede Københavns Brandvæsen en rapport om en række forsøg med nye kredsløbsapparater. En håndfuld brandfolk testede nogle eksemplarer af forskellige apparater.
Rapporten viser, at udstyret på ingen måde var gearet til varmegraderne.
Mens brandfolk afprøvede udstyret, smeltede det nemlig i stykker. Der gik hul i maskerne og slangerne afgav gasserne, som brandmændene trak ned i lungerne.
Det viser en række dokumenter, som Avisen.dk er kommet i besiddelse af.
Ekspert: Meget uprofessionelt
Ekspert i brandfolks sikkerhed Finn Olsen, der er seniorkonsulent for Arbejdsmiljørådet, er overrasket over at høre om skaderne på udstyret under de såkaldte brugstest:
”Det er meget uprofessionelt, at man ikke i forvejen sikrer, at der er dokumentation for, at det kan klare brugstesten. Den dokumentation kan de jo ikke have haft, når udstyr kan smelte og afgive gasser."
Dermed har man sendt sine egne folk ind for at teste udstyr uden at ane, om det kunne holde, og det er i høj grad risikabelt, mener Finn Olsen.
Brandmand: Vi testede, om det duede
Han henviser til, at sundhedsskadelige partikler fra røg kan sætte sig i lungerne og eksempelvis give kræft.
En anden brandmand, der også ønsker at være anonym, bekræfter, at han var med til at teste udstyret.
"I dag kan jeg godt se, at det kan være risikabelt. Der var jo også problemer," siger brandmanden.
Hvis historien stoppede der, ville den ikke have berørt andre end de håndfulde af brandfolk, der deltog i de indledende forsøg.
"Folk blev syge"
Men efter flere testforsøg, hvor producenten løbende udbedrer problemer, beslutter Københavns Brandvæsen sig i 2008 for at indkøbe 60 eksemplarer af et bestemt kredsløbsapparat. Prisen er knap 5,9 millioner kroner med reservedele.
Men så begynder mange af de brandfolk, der nu bruger apparatet, at klage over halsirritation, problemer med at trække vejret og allergi. Apparatet var alligevel ikke sikkert.
”Historien skriger til himlen. Folk blev syge. Det er helt vanvittigt,” siger en brandmand.
I 2010 inddrages Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital i sagen. Ud af omkring 86 brandmænd, der har afprøvet apparatet, undersøger overlæge Niels Ebbehøj og en kollega i alt 24 brandmænd.
Konklusionen lyder, at apparatet afgav generende gasser under brug. 12 brandmænd har fået kronisk halsirritation, der opleves som kriller og tør hoste.
Tre har fået astma, og to har fået irritativ, allergisk eksem af blot at røre det.
Som arbejdsmediciner er det Niels Ebbehøjs vurdering, at det ikke har været sikkert at arbejde med apparatet.
”Det ser ud som om, der har været et eller andet galt i selve apparatet. Set i bakspejlet har det ikke været i orden,” siger Niels Ebbehøj.
Brandvæsen: Vi stoppede i 2009
Københavns Brandvæsen har ikke ønsket at stille op til interview med Avisen.dk.
I et skriftligt svar lægger de vægt på, at alle forsøg og øvelser i varme miljøer blev stoppet, da man i 2009 igen mistænkte apparatet for at afgive gasser.
Uvildige eksperter konkluderede ifølge brandvæsenet, at der var tale om afgasning under de tilladte værdier. Det var dog stadig nok til, at give brandfolk alvorlige helbredsproblemer, beviser undersøgelsen fra Arbejdsmedicinsk Klinik.
Ny ledelse fik nok
Historien om fejl, mangler og forsøg stoppede først, da endnu to teknikere i 2010 fik udslæt alene ved at røre ved apparatet.
”Forelagt historikken omkring Biopak og de nye opståede problemer, besluttede den nytiltrådte beredskabschef, at Biopak skulle afvikles med det samme og handlen gå tilbage,” skriver brandvæsenet.
Udstyret, der kunne smelte var EU-godkendt. I Københavns Brandvæsen vil man fortsat inddrage medarbejdere i test med nyt udstyr, så længe det er godkendt.
Brandvæsenet har ikke ønsket at forholde sig til, om det er acceptabelt, at eksperimentere med apparater, der giver astma, kronisk halsirritation og allergisk irritation.

Sikkerheden sejler på brandstationerne. Brandmænd presses på livsfarlige øvelser og må bruge forældet og farligt udstyr. Senest har Avisen.dk afdækket, hvordan hundredvis af brandmænd har fået kræft af deres job, men ingen har fortalt dem om faren.
Læs hele sagen her