Arbejdstilsynet kan ikke sikre brandfolks liv og lemmer, hvis de alene fører tilsyn ved at komme på landets brandstationer. Sådan lyder det fra både SF og Enhedslisten.
I partierne undrer man sig over, at Arbejdstilsynet aldrig tager på besøg, når landets 10.000 brandfolk er på udrykning eller øvelse.
”Vi ved alle, at brandmændenes job er livsfarligt. Det er helt uacceptabelt, at der ikke bliver ført tilsyn med, hvordan det foregår ude i virkeligheden,” siger forsvarsordfører i Enhedslisten, Nikolaj, Villumsen.
SF: Får man det hele med?
Avisen.dk har spurgt Arbejdstilsynet, hvor ofte de er med på udrykninger eller øvelser. Man kan ikke redegøre for et eneste sådan tilsyn inden for de seneste par år.
Arbejdstilsynet forklarer, at det væsentlige i deres tilsyn handler om at sikre, at det nødvendige udstyr er til rådighed for brandmændene og at sørge for, at procedurerne for at benytte det er i orden.
”Som politiker må man undre sig. Arbejdstilsynet bør selvfølgelig tage med ud til øvelser og rigtige brande, fordi det på flere måder er der, brandfolk løber risikoen,” siger SF’s arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen.
”Der kan være situationer, hvor Arbejdstilsynet ikke lige har overskuet, hvordan tingene fungerer i virkeligheden," mener han.
Samme løfte flere gange
Spørgsmålet er, om man kan slippe af sted med at fortælle én historie til Arbejdstilsynet, og så gøre noget andet i praksis, fordi myndighederne ikke fører tilsyn med eksempelvis øvelser.
Det kan man, dokumenterer Avisen.dk's aktindsigter i to livstruende varmekollaps, der fandt sted i henholdsvis 1997 og 2012, mens københavnske brandfolk var på øvelse.
Af sagsakterne fremgår det, at Københavns Brandvæsen efter begge uheld har givet det samme løfte til Arbejdstilsynet: Nemlig at der fremadrettet vil være mindst én instruktør per elev under øvelser.
”Det viser jo, at der er noget galt,” mener Nikolaj Villumsen.
V: Bland jer udenom!
Arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) mener, at politikerne skal holde sig langt væk fra at komme med vurderinger af, hvordan Arbejdstilsynet skal tilrettelægge deres arbejdsopgaver.
Det er Arbejdstilsynet, der har ekspertisen. Derfor skal de lave vurderingen af, hvad der er behov for, lyder det.
”Det er ikke folketingets opgave at gå ned i detaljer om, hvordan man præcist tilrettelægger en kontrolopgave. Det er arbejdstilsynets opgave og i sidste ende beskæftigelsesministerens,” siger Ulla Tørnæs.
Men den opfordring har Enhedslisten ikke tænkt sig at lytte til.
”Jeg synes, at den ansvarlige minister må sikre, at Arbejdstilsynet i det mindste kommer med på øvelser ind i mellem,” siger Nikolaj Villumsen.

Sikkerheden sejler på brandstationerne. Brandmænd presses på livsfarlige øvelser og må bruge forældet og farligt udstyr. Senest har Avisen.dk afdækket, hvordan hundredevis af brandmænd har fået kræft, uden at nogen advarede dem om kræftrisikoen ved deres job.
Læs hele sagen her