Fagbevægelsen og eksperter har i årevis råbt op om, at det ikke kan passe, at udenlandske håndværkere skal sætte livet på spil under arbejde i Danmark. Alligevel er den stadig helt gal med sikkerheden på nogle byggepladser.
- Nogle danskere har måske hørt om, hvordan arbejdere fra Asien arbejder under slavelignende og farlige forhold i den rige ørkenstat Dubai. Vi kan pege på flere byggepladser i Danmark, hvor sikkerheden er lige så dårlig som i Dubai. Og hvor østeuropæiske arbejdere mangler viden og redskaber til at kunne reagere.
Ordene er Freddy Ridderhaugens. Han ser jævnligt grelle eksempler på dårlig sikkerhed på byggepladser med østeuropæere.
Det gør han i sin egenskab af formand for Byggefagenes Sikkerheds- og arbejdsmiljøudvalg i Storkøbenhavn og faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.
I Arbejdstilsynet bekræfter Flemming Overby, at der er byggepladser med udenlandsk arbejdskraft, hvor håndværkerne arbejder under farlige forhold. Flemming Overby er tilsynsførende i Arbejdstilsynet med fokus på social dumping. Han síger:
- Vi ser nogle steder med udenlandsk arbejdskraft, hvor det står meget skidt til med sikkerheden. Jeg har for eksempel set udlændinge arbejde med asbest uden at bruge beskyttelses-udstyr og uden mulighed for på pladsen at få rengjort sig selv. Nogle steder har jeg også set udlændinge være i alvorlig fare for at styrte ned.
Nogle steder har jeg også set udlændinge være i alvorlig fare for at styrte ned
Freddy Ridderhaugen peger på, at der er triste tal for østeuropæerne på byggepladserne.
- Der sker forholdsvis flere dødsulykker og andre alvorlige ulykker for østeuropæere sammenlignet med danskere, siger Freddy Ridderhaugen.
Der skal større pres på
Freddy Ridderhaugen har lige stået i spidsen for et kursus for 13 polske tillids- og arbejdsmiljø-repræsentanter. De er blevet undervist i, hvordan man reagerer på farlige forhold.
- Der er i høj grad brug for, at flere udlændinge bliver bevidste om deres rettigheder og lovgivningen i forhold til sikkerhed i Danmark.
- Ikke for at forherlige fagbevægelsen, men hvis vi ikke har nogle vågne folk og heriblandt østeuropæere på byggepladserne, bliver sikkerheden ikke for alvor bedre på pladserne, siger Freddy Ridderhaugen.
Han oplever, at Arbejdstilsynet, Skat og politiet langt fra har virkemidler og mandskab nok til for alvor at kunne gribe ind over for farlige byggepladser.
- Arbejdstilsynet er plaget af sparerunder, og tilsynets redskaber er for få og små. Det er selvfølgelig meget fint, at tilsynet har fået lavt nogle pjecer på polsk, men det forslår som en skrædder et vist sted i forhold til problemernes omfang, siger Freddy Ridderhaugen.
Der er en brug og smid væk holdning hos nogle arbejdsgivere i forhold til østeuropæere, fortæller Freddy Ridderhaugen fra fagforbundet 3F. Foto: Iver Houmark Andersen.
Brok udløser let fyring
Ifølge reglerne for arbejdsmiljøet er det især arbejdsgiverne, der har ansvaret for et sikkert og sundt miljø. Men det lever langt fra alle chefer op til.
- Der er en brug og smid væk holdning hos nogle arbejdsgivere i forhold til østeuropæere. Hvis de brokker sig eller på anden måde er besværlige, bliver de fyret, fortæller Freddy Ridderhaugen, og fortsætter:
- Der er sager med tilskadekomne polakker, som har dristet sig til at insistere på at få behandling og måske endda forlangt erstatning i Danmark. Så har arbejdsgiveren fyret dem, givet dem 100 kroner og sat dem i en bil, der kørte til Polen.
Mange østeuropæere er direkte bange for at brokke sig over farlige forhold.
- Det handler om deres jobsikkerhed. Der hænger altid en fyreseddel lige over hovedet på dem. Det nemmeste i verden for cheferne er at fyre de her folk. Og det redskab bliver brugt, fortæller Freddy Ridderhaugen.
En lille forbedring
Selv om sikkerheden langt fra er i top på mange arbejdspladser med udlændinge, så er der dog sket en lille forbedring over årene.
- Før i tiden når vi mødte op en byggeplads med polakker, så skete det jævnligt, at de løb væk fra pladsen. I dag ved mange af dem godt ved, at vi er til at snakke med, og derfor bliver der og tager dialogen, fortæller Flemming Overby fra Arbejdstilsynet.
Læs Avisen.dk's tema om polakker i Danmark her.