Vinterfrosten har bidt sig fast, og det giver risiko for frost- og fygeskader på boligen, skriver forsikringsselskabet Codan i en pressemeddelelse.
Kulden kan blandt andet resultere i frostsprængte vandrør, men også ydervægge og udvendige belægninger kan tage skade.
- Det er primært sommerhuse, der er udsat for frostskader, da vi ikke får tilset dem lige så ofte som helårshuse. Men hvis man ikke ved, hvad man skal være opmærksom på, kan helårshuse også sagtens stå for skud, skriver Henrik Bundgaard, der er koncerndirektør for skade i Codan, i pressemeddelelsen.
Omkostninger forbundet med typiske frostskader er ifølge forsikringsselskabet ofte beskedne. Sprænger vand- eller varmerør indvendigt i boligen, kan skaderne dog løbe op i flere hundrede tusinde kroner.
Opdages et sprængt rør for sent, kan det føre til opsvulmede gulve, skimmelsvamp på vægge og udskiftning af møbler.
Med de nuværende vejrforhold er der desuden risiko for, at fygesne kan trænge ind ad sprækker og kroge. Her kan sneen skabe problemer, når den tør, lyder det fra Codan.
Gode råd til at undgå frostskader
Opvarm alle rum i huset og undgå sprængte vandrør
Det er vigtigt, at du opvarmer alle rum i huset. Temperaturen i rummene skal være over 14 grader, hvis du vil undgå frostskader på rørinstallationer. Vær særligt opmærksom på rør, der er tæt på dårligt isolerede ydervægge og lofter. Her er det vigtigt at sikre vandcirkulation i rørene men endnu bedre, hvis det er muligt, bør du isolere rørene eller installere en vandalarm.
Tøm og luk for vandet til udendørshaner
Sørg for, at der ikke er vand i udendørshanerne. Luk derefter for vandet. Du kan med fordel skifte til vandhaner, der kan tåle frost udenfor, men også her er det vigtigt at sikre, at spindlen bliver tømt. Specielt hvis der stadig er tilkoblet slange eller andet tilsvarende.
Hold cirkulationspumpen tændt
Cirkulationspumpen skal være tændt hele vinteren. Du må derfor ikke slukke for den hen over vinteren.
Hvis du har et fritidshus, så bør du få lukket for stophanen til vandinstallationen.