Ungdom er idealet. Men hvis du vil være lykkelig, er den bedste kur faktisk bare at vente. Lykken venter på den anden side af 60 år. Det viser undersøgelse.
I en af dem svarer 84 procent af personerne over 65 år, at de er meget eller temmelig lykkelige. Det samme gælder bare 59 procent af de 18-34 årige.
Rundspørgen er lavet af analyseinstituttet YouGov for Wise Group, en nordisk korncern, der arbejder med HR og rekruttering.
”Vores undersøgelser viser, at lykke hænger sammen med oplevelsen af frihed og at have et socialt netværk. Det har de ældre mere af,” siger Michael Christiansen, Country Manager for Wise Consulting.
I forhold til lykken på jobbet, mener han netop, at de ældre ofte har job, hvor de kan bestemme mere over deres egen tid. De kan også få et tættere forhold til kollegerne, fordi de ikke skal styrte ud af døren klokken 16 for at hente børn.
Tilfredse med hvad de har
2.504 danskere er med i undersøgelsen, hvor de svarer på spørgsmål om lykke. Kun otte procent over 65 år siger, at de er temmelig eller meget ulykkelige. Blandt de unge er hver fjerde temmelig eller meget ulykkelig.
Michael Christiansen peger på, at status også betyder meget for de yngre, mens det for de ældre træder i baggrunden. De har anskaffet de statussymboler, de gerne vil have og hvis ikke de har fået dem, betyder det mindre for dem.
Det svarer også til resultatet fra en undersøgelse om Det Gode Liv, som TNS Gallup lavede for FOA, Region Syd og Dansk Erhverv i foråret. Stort set lige meget, hvad der blev spurgt om, var aldersgruppen over 60 år mere tilfredse.
De ældre var både mindre nervøse og stressede, og væsentligt mere tilfredse med deres levestandard. Otte ud af ti var tilfredse med deres levestandard. Blandt de yngre var det kun lidt over halvdelen.
De kommende ældre bliver endnu lykkeligere
I Ældre Sagen siger chefkonsulent Margrethe Kähler, at resultaterne svarer til deres egen viden. Hun mener, at tilfredsheden bunder i, at mange ældre har gode levevilkår, og de ældre mere ser livet i helikopter-perspektiv.
”Ældre er meget bevidste om, at vi har det godt her, både i forhold til mange andre lande og til hvordan samfundet var, da de selv var børn,” siger hun.
Hun mener oven i købet, at de kommende generationer af ældre bliver lykkeligere. Ifølge Ældre Sagen er ensomhed det største problem for de ældre, med omkring 65.000 over 65 år, der føler sig ensomme.
De nye generationer af ældre kommer i høj grad fra ungdomsoprøret. Det mener hun giver dem et godt udgangspunkt, når det gælder handlekraft og viljen til at skabe sig et godt liv som ældre. De har været på arbejdsmarkedet det meste af deres liv og derfor været vant til at bygge netværk på kryds og tværs.
"Den evne kan de bruge, også når de hopper ud af arbejdsmarkedet. Jeg har aldrig oplevet så mange, som for eksempel vil flytte i bofællesskab i stedet for at sidde og kukkelure i en to'er med låg," siger Margethe Kähler.
Temmelig eller meget lykkelige:
18-34 år: 59%
35-49 år: 62%
50-64 år: 69%
65+ år: 84%
Kilde: YouGov for Wise Group, 2504 danske besvarelser.