Nye tænder. Væk med ansigtstatoveringer. Særlig uddannelse. Eller startpenge til at få ført en god idé ud i livet.
SF i København vil have et forsøg, hvor langtidsledige på kontanthjælp får 50.000 kr., som de selv kan råde over. Pengene skal bruges til noget, der bringer dem tættere på et job.
- Vi må tage nogle utraditionelle metoder i brug for at få de folk, som har været længe i systemet eller helt er opgivet, tilbage på arbejdsmarkedet, siger Sisse Marie Welling, der er borgmesterkandidat for SF i København, til Avisen.dk.
"Vi må tage nogle utraditionelle metoder i brug"
Forsøget bliver dog ikke til virkelighed med støtte fra Venstre.
- Jeg frygter, det er penge ud af vinduet og et smart forsøg på at kapre stemmer fra langstidsledige, siger Cecilia Lonning-Skovgaard, der er spidskandidat fra Venstre.
I hovedstaden er der cirka 1.700 kontanthjælpsmodtagere, der er erklæret jobparate, men alligevel har været arbejdsløse i mere end et år. Det er langtidsledige fra den gruppe, SF vil have til at deltage i forsøget.
- Det er vigtigt at involvere dem, der har været ledige i lang tid, i at finde løsninger. Pengene kan bruges på uddannelse eller på at fjerne tatoveringer, hvis man har fået ansigtstatoveringer, der gør det svært at få et arbejde. Eller det kan være at åbne sin egen forretning, som kræver nogle penge. Nogle kan også have behov for nye tænder.
Hvad så, hvis en arbejdsløs mener, det hjælper at blive bedre til spansk og rejser til Spanien i tre uger for at tale med de lokale?
- Folk tager det meget seriøst, de steder man har gjort det. Det er altid folk, der måske vil misbruge ordninger, og så må man se, hvordan man håndterer det. Det vigtige er, at vi skal lytte mere til de langtidsledige og gå nogle utraditionelle veje.
Kigger mod Aarhus
SF skeler mod Aarhus, hvor et lignende forsøg er i gang. 100 kontanthjælpmodtagere har fået 50.000 kr. Det er betalt af Veluxfonden.
Sisse Marie Welling ser også for sig, at forsøget i København kommer til at foregå med penge fra fonde. For kommunen kan ikke, som reglerne er i dag, give penge uden at stille modkrav til kontanthjælpsmodtagere. Derfor vil antallet også afhænge af, hvad der kan skaffes af penge.
Cecilie Lonning-Skovgaard tror ikke på, at det hjælper noget at give 50.000 kroner, som langtidsledige selv kan bestemme over.
- Vi har mange langtidsledige, som ikke selv tager ansvar for at komme i job. Og jeg har svært ved at se, hvorfor de pludselig skulle blive mere motiverede ved at få penge i hånden, siger hun.
"Vi har mange langtidsledige, som ikke selv tager ansvar for at komme i job."
Hvis det skal penge på bordet, skal det ifølge Venstre-kandidaten gøres på en anden måde.
- Hvis man vendte den om og sagde, at nu skal du selv finde et job, og hvis du finder et, så udløser det en kommunal bonus på 50.000. Så ville det give mere mening. Men jeg har svært ved at se strukturen i at give penge på forhånd, siger hun.
Cecilia Lonning-Skovgaard Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix