Der var usædvanligt besøg på beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) kontor onsdag morgen.
Skuespillerne Chili Turèll, Anne Marie Helger og repræsentanter fra foreningerne Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne troppede sammen med Alternativets beskæftigelsesordfører Torsten Gejl op i ministeriet klokken 8:15.
Chili Turèll (tv.), Anne Marie Helger (i midten) og Torsten Gejl overrækker bogen til Troels Lund Poulsen. Foto: Alternativet
Med sig havde de tre eksemplarer af bogen 'De reformramte', der netop er udkommet. En bog, der ifølge forordet er et vidnesbyrd om "den umyndiggørelse og de ydmygelser, som syge danskere gennemgår i mødet med det danske beskæftigelsessystem".
Ministeren fik overrakt de tre bøger, og Chili Turèll læste én af de 24 historier fra bogen op.
- Det var et meget stærkt moment, og jeg tror ikke, at ministeren kunne undgå at forstå reformens alvorlige konsekvenser for mange syge menneskers liv. Han lyttede intenst, og fortalte os, at der bestemt var børnesygdomme i den reform, fortæller Torsten Gejl til Avisen.dk efter mødet.
Artiklen fortsætter under billedet
Anne Marie Helger og Troels Lund Poulsen med bogen i hånden. Foto: Alternativet
Et politisk signal
Troels Lund Poulsen er i gang med en større evaluering af førtidspensions- og fleksjobreformen, der trådte i kraft i 2013.
Forligspartierne bag reformen skal evaluere og forhandle om mulige justeringer og forbedringer. Reformen er allerede delevalueret og førte i maj til en præcisering af reglerne for at få førtidspension, så de såkaldte ressourceforløb i nogle tilfælde kan undlades.
Med i forligskredsen sidder partierne Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF. Og den nye bog om de reformramte, som ministeren fik overrakt, er da også målrettet og skrevet til politikerne i netop de partier.
- Bogen er et politisk signal til forligskredsen. Den er et monument over en tid i Danmark, hvor velfærdssamfundet lod disse mennesker falde igennem et hul i sikkerhedsnettet. Anne Marie Helger sagde det smukt på mødet: "Der går for mange tabere på en vinder i Danmark", siger Torsten Gejl.
Ideen til bogen opstod efter, at Torsten Gejl for præcis et år siden arrangerede 24 timers oplæsning af reformramtes historier.
Artiklen fortsætter under billedet
Fra venstre: Chili Turéll (skuespiller og politiker), Anne Marie Helger (skuespiller), Marianne Rasmussen (Jobcentrets Ofre), Torsten Gejl (Alternativet) og Susanne Jacobsen (Næstehjælperne) på vej ind til ministeren. Foto: Alternativet
En joker i valgkampen
Evalueringen af førtidspension og fleksjobreformen ventes at blive fremlagt i løbet af foråret. Torsten Gejl håber, at sagen bliver en joker i valgkampen.
- Denne her sociale modstandsbevægelse har en stor stemme. Hvis ikke forligskredsen i foråret kommer med nogle forslag, der kan indgyde håb, kan der rejse sig en tsunami af modstand. Der er så meget undtrykt vrede, harme og desperation blandt denne her gruppe, siger han.
Alternativet er ikke blandt forligspartierne, der evaluerer reformen, men Torsten Gejl alligevel konkrete ønsker til forbedringer.
- Det skal være nemmere for syge danskere at få en førtidspension. Det skal også være lettere at få et fleksjob, der kan give nogle en ny chance. Men det kræver ikke bare god vilje fra forligskredsen og ministeren, men også at de finder en stor pose penge frem, understreger Torsten Gejl.