Mens bagmandspolitiet(SØIK) lige nu prøver at finde de 12,3 milliarder skattekroner, som er svindlet fra SKAT, så er SØIK kastet ud i et historisk hårdt opgør mellem ledelsen og medarbejderne.
Det skriver Ekstra Bladet fredag.
Avisen er i besiddelse af en intern trivsels-rapport, der dokumenterer, at en række medarbejdere i SØIK er dybt utilfredse og blandt andet kalder deres øverste leder - statsadvokat Morten Niels Jakobsen - for Kim Jong-Il efter den afdøde nordkoreanske diktator. Utilfredsheden blandt politifolk, jurister og andre personalegrupper retter sig mod den øverste ledelse, der leder bagmandspolitiet med 'managment by fear', som det fremgår af rapporten.
SKAT er franarret 12,3 milliarder kroner i udbytteskat i Danmarkshistoriens største svindelssag, og efterforskningen lider angiveligt under de dårlige arbejdsforhold. I rapporten står der, at 'Skattegruppen ses at være nedprioriteret, idet mange kompetente kolleger er blevet rykket på baggrund af forskellige udtalelser.' En af de nøglemedarbejdere, der har sagt op er chefen for efterforskningen af svindelssagen med de 12,3 milliarder skattekroner.
Mistillid og medarbejderflugt er dybt problematisk for en organisation som bagmandspolitiet, forklarer professor Anders Drejer fra Institut for økonomi og ledelse på Aalborg Universitet.
- Det er problematisk for en organisation som SØIK, når specialisterne forsvinder. For der er ikke mange, der kan løse de meget specialiserede opgaver, man har i SØIK. Det bliver en stor opgave at få samarbejdet tilbage på sporet igen, siger han.
Siden pressen er kommet i besiddelse af den interne rapport fra bagmandspolitiet, er konflikten mellem den øverste ledelse og medarbejderne eskaleret. Ekstra Bladet har set to mails, som i forgårs er sendt fra vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen til alle medarbejdere i SØIK. Her skriver han blandt andet:
- Derfor smerter og skuffer det mig at læse den ovennævnte omtale af SØIK og Morten(statsadvokaten red.).
Den næstkommanderende i SØIK afviser resultaterne af undersøgelsen, og det får tillidsrepræsentanten til tasterne.
- Derfor er det også helt afgørende for ledelsens troværdighed, at personalets holdninger og ytringer respekteres og ikke blot fejes til side af en repræsentant for ledelsen, skriver han blandt andet til ledelsen og medarbejderne.
Chefen for SØIK statsadvokat Morten Niels Jakobsen erkender, at der har været problemer i organisationen, men påpeger også over for Ekstra Bladet, at svarene i trivselsundersøgelsen blev givet i sommeren 2016:
- Vi har haft en lang dialog siden da og fået lagt en plan for, hvordan vi kommer videre på baggrund af de kritiske bemærkninger, der har været, og dem skal man jo tage alvorligt.
- Så vi har arbejdet rigtig meget med det både formelt og uformelt, og jeg har talt med rigtig mange folk i organisationen om det her.
Morten Niels Jakobsen afviser også, at det faktum, at en nøglemedarbejder i skattesagen er smuttet samt og at der har været intern uro, går ud over efterforskningen af sagen med skattesvindel til 12, 3 mia. kr.
- Den efterforskning er så vigtig, at vi allokerer alle de ressourcer vi kan, siger han.