Selvom det lykkedes for fagbevægelsen, politikerne og folkestemningen at få Uber til køre ud af Danmark, vil den danske model tabe kampen mod uregulerede forretningsmodeller på længere sigt, fordi nye deletjenester på danske vilkår vil vælte ind over landet.
Det spår forskningschef på Center for Fremtidsforskning Marianne Levinsen overfor Ugebrevet A4.
- Vi vil hele tiden blive udfordret af nye forretningsmodeller, og på et tidspunkt vil der blive skabt deletjenester i Danmark på danske vilkår, som ikke møder samme modstand. Jeg tror, Uber kommer tilbage i en ny model, eller også er der nogle danske som finder en model, som kan gå under radaren, siger fremtidsforskeren til Ugebrevet A4.
Hun bakkes op af arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus ved Aalborg Universitet, Flemmig Ibsen.
Fører 2-0
Den danske model fører godt nok 2-0 efter Ubers exit og bekæmpelsen af Ryanairs base i København for mindre end to år siden. Men kampen er kun spillet halvt færdig, og der kan ske hvad som helst i resten af kampen, siger han.
- Når vi ikke har lovgivning, men en aftalemodel, hvor der først skal laves aftaler om, at overenskomster skal overholdes, er der jo pivåbent over for de her lykkeriddere og plattenslagere. Derfor bliver det op ad bakke fremover, og derfor er der brug for stærke alliancer mellem medier, opinionsdannere og Christiansborg i kampen mod social dumping, siger Flemming Ibsen til Ugebrevet A4.
At det endte med en Uber-exit skyldes især, at befolkningen endte med at være imod Uber - præcis som det skete med Ryanair.
- Vi har en udpræget modvilje mod nykapitalister, især hvis de er udlændinge, når de møver sig ind, disrupter og tjener en masse penge på det, siger Marianne Levinsen.
Danskerne bryder sig ikke om 'plat'
Professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen ser optimistisk på fremtiden for den velregulerede, danske arbejdsmarkedsmodel.
- Hvis der er noget, danskerne ikke bryder sig om, er det, at man laver plat og ikke betaler den skat, som både taxachauffører og vognmænd bidrager med. De (taxibranchen og fagbevægelsen, red.) kunne fortælle en positiv historie om den danske model. Og fordi opinionen var med dem, bed politikerne også på, da branchen begyndte at agere med deres politiske alliancer, siger Henning Jørgensen.