Nå, så du vil ha' gratis kluns? Så skal du måske se dig om efter et andet arbejde!
Frygten for at blive opsagt betyder, at tøjsælgere afstår for at brokke sig. Det sker, når arbejdsgivere kræver, at de klæder sig i bestemte tøjmærker - men ikke kompenserer via løn eller gratis tøj.
Sådan lyder erfaringerne fra HK Handel, der "tit" får henvendelser fra tøjsælgere, der finder deres arbejdsvilkår urimelige.
"Medlemmerne er ikke interesseret i, at jeg slår i bordet. Problemet er oftest, at de ikke tør at trænge igennem med deres krav. De er bange for at få at vide, at så kan man ikke bruge dem," siger Finn Olsen, der er faglig konsulent i HK Handel Sydjylland.
Op til 9.600 kroner om året
Det er almindeligt udbredt, at tøjsælgere skal gå i det tøj, som butikken sælger.
Som Avisen.dk har beskrevet, er der stor forskel på de vilkår tøjsælgere arbejder under.
Nogle tøjsælgere siger til Avisen.dk, at de som absolut minimum bruger mellem 6.000 kroner og 9.600 kroner om året for at leve op til de krav, som butikken stiller.
"Det har vi haft mange problemer med," siger Finn Olsen.
Skriv under her, tak!
Men det er altså ikke karrierefremmende at være butikkens velklædte brokkehoved.
Derfor ender sagerne typisk med, at HK rådgiver sine medlemmerne i forhold til deres rettigheder.
De er ofte beskedne på dette punkt, fordi det er indskrevet i ansættelseskontrakten, at de skal bære butikkens tøj, når de arbejder.
Og når du står med en kontrakt i den ene hånd og en tom bankbog i den anden, er valget taget på forhånd, siger 29-årige Yvonne Alonso, der har arbejdet ni år som tøjsælger.
Dårlige vilkår
”Man bliver nødt til at gå med på nogle dårlige vilkår, fordi man tænker: Jeg skal bare have løn," siger Yvonne Alonso.
Formanden i HK Handel, Jørgen Hoppe, erkender, at det er markedskræfterne, der leder an i påklædningsdansen.
”Desværre må vi erkende, at lige præcis tøjbranchen er et af de steder, hvor overenskomstdækning er dårligst," siger han.
"Medlemmerne er ikke interesseret i, at jeg slår i bordet. Problemet er oftest, at de ikke tør at trænge igennem med deres krav. De er bange for at få at vide, at så kan man ikke bruge dem"
Finn Olsen
faglig konsulent
HK/Handel, Sydjylland