Den 6. juli 2011 er en dag Lars Nielsen fra Randers aldrig glemmer. Under sit arbejde som murer faldt han på stilladset og fik to diskusprolapser og mistede samtidig 25 procent af sin arbejdsevne.
Efter første ressourceforløb, der viste, at han ikke kan arbejde mere end to timer om ugen, samt seks gange arbejdsprøvning, er han i dag i gang med sit andet ressourceforløb.
Det har gjort ham til, hvad han selv betegner som, et pillevrag:
- Jeg er blevet afhængig af morfin. Jeg kan ikke slippe det uden at få smerter eller abstinenser. Jeg har ellers altid været imod piller og medicin, men i dag tager jeg både morfin, blodtrykssænkende medicin, piller mod strålesmerter og piller mod depression, siger Lars Nielsen og fortsætter:
- Jeg har altid været stor modstander af medicinering, men hvis ikke det er ulykken, der ødelægger en, så er det systemet, siger han.
Selvmordstruet og deprimeret
Artiklen fortsætter under billedet
Det var Lars Nielsens kone, Bente, der reddede sin mand fra at begå selvmord. Privatfoto
Lars Nielsen overvejede at anke afgørelsen om sit andet ressourceforløb, men jobcenteret anbefalede ham at bruge sine kræfter på noget andet. Siden har 3F i stedet anket sagen for ham, og for nyligt har hans læge skrevet til jobcenteret og opfordret dem til at afslutte sagen, fordi forløbet forværrer hans helbred.
På trods af det er han altså nu i gang med sit andet ressourceforløb. Et forløb han betegner som umenneskeligt.
- Det er fuldstændig ligesom et fængsel. Man går og venter og venter på, at der sker noget, men man bliver bare holdt hen. Når man sidder over for sagsbehandlerne, taler de bare over hovedet på en. Det er et koldt og kynisk system, og man bliver umyndiggjort, siger han.
3F vurderer, at Lars Nielsens arbejdsevne er så nedsat, at han bør få førtidspension. I stedet er han altså parkeret i ressourceforløb nummer to.
- Min kone græd og græd over den besked. Da vi sad i bilen på vej hjem, var det kun på grund af hende, at jeg ikke kørte direkte ind i en modkørende lastbil. Det skulle ikke gå ud over hende, men benene blev fejet væk under mig, og jeg røg virkelig langt ned. Det betyder, at jeg også er begyndt at gå til psykolog, fortæller Lars Nielsen.
Nyt reformudspil fra organisationer
Onsdag fremlægger 60 organisationer, herunder FOA og 3F, et samlet udspil med seks konkrete forslag til, hvordan den snart fem år gamle reform af førtidspension og fleksjob kan forbedres.
Punkt ét lyder eksempelvis på, at hvis arbejdsevnen er nedsat til syv timer og herunder, skal borgeren kunne vælge mellem ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension, og det skal være et retskrav.
Specielt det punkt håber Lars Nielsen, at Folketingets Beskæftigelsesudvalg lytter til under præsentationen af forslagene i morgen.
- Det vil være en genial idé, hvis det blev gennemført. Der er brug for et mere fleksibelt og menneskeligt system. Det er jo ikke kun mig, der bliver ødelagt.
- Ved første ressourceforløb gjorde jeg alt, hvad de sagde. Jeg ville gerne i gang igen. Jeg har været på arbejdsmarkedet, siden jeg var 14 år, og har altid klaret mig selv. Men jeg kan ikke, og systemet her giver bare nederlag på nederlag på nederlag, siger han.
59 organisationer, herunder FOA og 3F, står bag Værdig reform
Værdig reform indeholder seks konkrete forbedringer af bestemmelserne om fleksjob og førtidspension.
Derudover er det 34 sider lange oplæg fyldt med barske eksempler på mennesker som Lars Nielsen, der er kommet i klemme i systemet
Casesamlingen og de seks forslag er blevet sendt til medlemmerne af Folketingets Beskæftigelsesudvalg forud for udvalgsmødet onsdag den 8. november
Reformen af fleksjob og førtidspension blev gennemført i 2012 af den daværende Socialdemokratiske regering og trådte i kraft i 2013.
UDVID
Håber på politisk handling
Indtil videre har Lars Nielsen været parkeret fem måneder i sit andet ressourceforløb, uden at der efter hans udsagn er sket mere i sagen.
Erfaringen fra arbejdsprøvning er dårlig. Blandt hans tidligere oplevelser tæller eksempelvis et lagerarbejde, hvor han fik stillet en seng til rådighed, så han kunne hvile ryggen.
- Men det var på et koldt lager, og selvom jeg selv tog en sovepose med, frøs jeg. Det var ellers nogle rigtig søde medarbejdere, men når man har to diskusprolapser, så bliver man stiv og øm i ryggen af at ligge en halv time i et koldt rum.
- Det er ekstremt ydmygende at skulle råbe efter hjælp, fordi man ikke selv kan komme op af sengen igen. Nogle gange tænker jeg, om det havde været nemmere bare at køre ind i den lastbil. så jeg håber, der bliver lyttet. Der er mennesker, der har det dårligere end mig. Man bliver kørt helt ned, og man heler ikke, siger Lars Nielsen.
Læs hele udspillet i Værdig reform i pdf-filen herunder:
Forslag 1: Er arbejdsevnen nedsat til 7 timer (og derunder), skal borgeren kunne vælge mellem ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. Dette skal være et retskrav.
Forslag 2: Ressourceforløb skal have en maksimal samlet periode på 5 år.
Forslag 3: Borgeren skal selv kunne søge om ressourceforløb og dermed kunne klage over ressourceforløb.
Forslag 4: Adgangen til fastholdelsesfleksjob skal lettes – herunder afskaffes kravet om 12 måneders forudgående ansættelse efter de sociale kapitler eller på særlige vilkår.
Forslag 5: Ressourceforløbsydelsen skal være på niveau med sygedagpenge, og der skal ikke modregnes for indtægter fra arbejdsmarkedspensioner og andre ordninger, som er kompensation for mistet erhvervsevne.
Forslag 6: Ved ansættelse i fleksjob skal løn- og arbejdsvilkår fastsættes i samarbejde med de faglige organisationer.
UDVID