De fleste danskere ville fortsat betale for DR-indhold, hvis de havde mulighed for at fravælge det og ikke skulle betale.
Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau.
59,2 procent af de 1036 adspurgte svarer, at de ville tilvælge alt DR-indhold og betale, også hvis de havde mulighed for at undlade at betale for det og dermed fravælge adgang til DR.
22,0 procent af deltagerne i meningsmålingen ville fravælge alt DR-indhold og ikke betale, hvis de havde muligheden for det, mens de sidste 18,8 procent i målingen ikke ved, hvad de ville gøre.
Meningsmålingen er foretaget i anledning af, at DR 1. april fyldte 100 år.
Medielicensen blev oprindeligt indført fra 1925, og den blev afskaffet fra 2022, så i dag bliver DR finansieret af alle borgere via skatten.
Lidt mere mudret er billedet, når det handler om danskernes holdning til, hvorvidt de vil lade det være op til den enkelte, om man vil betale for at få adgang til at se Kaj & Andrea, Bamses Billedbog og TV Avisen.
I alt 46,3 procent erklærer sig "meget uenig" eller "uenig" i spørgsmålet om, hvorvidt det "skal være muligt at fravælge at betale til DR og dermed undvære DR's indhold".
36,6 procent af de adspurgte i målingen svarer enten "meget enig" eller "enig" til samme spørgsmål, mens 14,3 procent erklærer sig "hverken enig eller uenig". 2,8 procent ved ikke, hvad de skal svare.
Af DR's public service-kontrakt for 2024-2026 fremgår det, at DR "skal samle danskerne omkring et fælles udgangspunkt i dansk kultur, samfund og historie.
DR skal være garanten for indhold, der rager så højt op og har så meget kvalitet, at det er relevant og bliver brugt af hele befolkningen og dermed skaber fælles referencer og understøtter den demokratiske samtale i Danmark", står der.
DR modtager i år et offentligt tilskud på knap 3,7 milliarder kroner. Partier som De Konservative og Liberal Alliance er ikke med i den seneste politiske medieaftale og har kritiseret, at DR skal modtage så stort et tilskud.
Liberal Alliance foreslog for nylig, at DR skal gøres selvejende og blive finansieret via abonnement, antennepakke og reklamer, ikke gennem statslige midler.
/ritzau/