Normalt flyver SAS slet ikke til Bornholm, men i anledningen af Folkemødet er der blevet gjort en undtagelse.
SAS-maskinen, der lettede kl. 9 fra København, var dog langt fra nogen normal luft-bustur til øen i Østersøen.
Passagererne var nemlig 140 særligt inviterede gæster "af folket", som SAS i ugerne op til Folkemødet har udvalgt via lodtrækning på de sociale medier.

SAS havde inviteret 140 gæster med ombord. De er alle fundet ved lodtrækning på de sociale medier. Foto: Sarah Lohmann
Men det var ikke kun udvælgelsen af passagererne, der gjorde turen særlig. Selve flyturen var også lidt ud over det sædvanlige.
Måbende blikke
Turen til Bornholm tager normalt godt en halv time ad luftvejen, men SAS havde valgt at gøre turen lidt længere.
Inden landing i øens lufthavn, der ligger ved Rønne, styrede luftkaptajnen nemlig det store trafikfly en tur ind over Bornholm, Allinge og Folkemødet i blot 600 meters højde.

Inden ankomsten til Rønne fløj kaptajnen SAS-flyet ind over Folkemødet i Allinge, som det fremgår af billedet. Foto: Skærmbillede Flightradar24
Manøvren kastede stor jubel og klapsalver af sig blandt passagererne ombord.
- De fleste af gæsterne har aldrig været på Folkemødet før, og enkelte har endda aldrig prøvet at flyve, så det var en helt fantastisk oplevelse, fortæller en begejstret pressechef for SAS i Danmark, Mariam Skovfoged til Avisen.dk efter ankomsten til Folkemødet.
Fra landjorden kastede Folkemøde-deltagerne måbende blikke efter flyet.
Rosenkrantz-Theil med ombord
Med ombord på det såkaldte ”folkefly” var også politikeren Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som var med på turen for at diskutere løn- og arbejdsvilkår i luftfarten med gæsterne.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) var med på SAS-flyet til Bornholm. Hun nåede både at diskutere løn- og arbejdsvilkår i flybranchen og instruere passagererne i sikkerheden ombord. Foto: Sarah Lohmann.
Som repræsentant for folket til at snakke med socialdemokraten havde SAS valgt 65-årige Kaj Hammer, der til dagligt arbejder som kranfører.
- Folkemødet må være noget helt andet end det, jeg normalt oplever. Jeg er jo ikke politiker og kommer ikke i de kredse, men jeg er interesseret i politik, så det bliver spændende, sagde Kaj Hammer inden turen.
Alvor bag stunt
For SAS er det her en sjov måde at deltage i den politiske dialog med både folket og politikerne, forklarer Lars Sandahl Sørensen, operationel koncerndirektør i SAS.
- Vi har selvfølgelig også noget på hjerte. Vi ønsker at fortælle, at vi er en vigtig dansk virksomhed, i benhård konkurrence med selskaber, som driver virksomhed på en måde, som ikke harmonerer med de værdier, der hersker på det danske arbejdsmarked.
Særligt Ryanair er af fagbevægelsen blevet udpeget som et af de selskaber, der presser konkurrencen med dårlige arbejdsvilkår og manglende overenskomster.
Omkring 1.000 danskere havde tilmeldt sig konkurrencen om at komme med på SAS' folkefly.