En vanvittig historie.
Sådan reagerede det socialdemokratiske folketingsmedlem Mattias Tesfaye, da han læste Avisen.dk's beretning om de tre arbejdsløse malere fra Fyn, der hver især havde fundet helt almindelige arbejde på såkaldt ordinære vilkår. Hvorefter de alle tre oplevede, at Odenses jobcenter foreslog den nye arbejdsgiver fra det offentlige at få et tilskud til de nyansattes løn.
- Hvad bilder de jobcenterfolk sig ind? De er kommunalt ansatte. De skal hjælpe borgerne. Men de opfører sig som om, de er sat i verden for at firmaerne skal slippe billigt, skriver Mattias Tesfaye på Facebook, hvor han også understreger, at han har "hørt den slags historier før".
Læs også: Jobcenter fastholder arbejdsløse i ledighed
- Før jeg kom i Folketinget, arbejdede jeg for 3F. Der skete det af og til, at eksempelvis en mester fortalte mig en tilsvarende historie. Det er både vanvittigt og absurd, den slags finder sted. Jobcentrene skal jo ikke fastholde de arbejdsløse i systemet, og det gør de, hvis de medvirker til at et ordinært job bliver til et job med løntilskud, siger Mattias Tesfaye til Avisen.dk
I den aktuelle sag fra Odense har Malernes Fagforening klaget, og Mattias Tesfaye vil ikke tage politiske initiativer, før kommunen har svaret på den klage.
Til gengæld vil han gerne høre fra både arbejdsløse og arbejdsgivere, der har oplevet noget tilsvarende – og inviterer via Facebook folk til at fortælle deres historier.
Opfordring fra Tesfaye til ledige og chefer
- Vi skal have stoppet den slags, siger Mattias Tesfaye, der blandt andet er medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg.
Som beskrevet i Avisen.dk har to af de tre arbejdsløse malere, der er tale om, oplevet, at deres ordinære job er blevet ændret til job med løntilskud.
Den ældste af de sager er fra efteråret 2017 og behandles nu i STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, red.) som klagesag fra Malernes Fagforening.
Den nyeste sag er fra maj i år, hvor en ordinær ansættelse blev ændret til en aftale om job med løntilskud. Den aftale løber til 12. august.
I den tredje sag blev arbejdsgiveren kontaktet af en konsulent fra jobcentret dagen efter, at en 23-årig arbejdsløs maler havde fået ansættelse hos malermesteren. Og den nyansatte maler havde meddelt konsulenten, at hun ikke længere var ledig. Her ønskede arbejdsgiveren ikke at tage imod tilbuddet om løntilskud, men stod i stedet fast på den mundtlige ansættelsesaftale, der var indgået med maleren.
Maler Tania: Jobcenter slog skår i glæden over at få nyt job
Mattias Tesfaye har selvfølgelig tænkt på, hvorfor disse forløb finder sted. Og han har spekuleret på, om baggrunden eksempelvis kan være særlige incitamenter som eksempelvis resultataflønninger.
- Fra andre områder ved vi, at den slags kan resultere i absurditeter og ulogiske handlinger, siger Tesfaye.
I Avisen.dk afviste Odense Kommunes beskæftigelsesdirektør René Junker, at der ligger særlige bonusordninger bag.