Socialdemokratiets forslag om, at skraldemanden skal kunne gå tidligere på folkepension end akademikeren strider mod de indgåede forlig, som sikrer holdbarheden i dansk økonomi gennem stigende pensionsalder.
Så klar er meldingen fra Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard efter Dansk Folkeparti tirsdag tilsluttede sig det socialdemokratiske pensionsudspil.
- Jeg er enig med Kristian Thulesen Dahl i én ting: Det er svært at se, at man kan indføre differentieret pensionsalder uden at ændre på velfærdsforliget. Hvis man vil ændre grundlæggende på pensionssystemet, så kolliderer man med indgåede forlig, siger den radikale leder.
De Radikale foreslår en ny seniorpension målrettet personer med fem år eller mindre til folkepensionsalderen.
Seniorpensionen skal tildeles personer, der kan dokumentere et varigt og betydeligt tab af arbejdsevne i forhold til deres nuværende job. Der er ikke tale om en rettighed, men en mulighed. I modsætning til reglerne om den nugældende seniorførtidspension behøver ansøgere ikke at komme i langvarige arbejdsprøvningsforløb i andre stilling eller brancher.
Nedslidte seniorer, der gerne vil blive på arbejdsmarkedet, men ikke kan arbejde på fuld kraft, skal have ret til at blive visiteret til et fleksjob eller ressourceforløb. De skal ikke igennem en arbejdsprøvning for at komme i fleksjob.
De Radikale forventer, at cirka 1.000 personer vil benytte den nye seniorpensionsordning. Den hidtidige seniorførtidpension skal afskaffes.
Den nye ordning vil ifølge partiet koste en milliard kroner om året, men der skal af 'forsigtighedsgrunde' afsætte to milliarder, hvis interessen for seniorpension skulle blive større end forventet.
Pengene skal hentes ved generelt at fremrykke forhøjelen af folkepensionsalderen, så den i 2025 stiger fra 67 til 67,5 år. Efterlønsalderen skal forhøjes tilsvarende.
UDVID
Velfærdsforliget blev vedtaget i 2006 med opbakning fra regeringspartierne, Radikale, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Det indebærer blandt andet, at pensionsalderen skal følge den stigende levealder. De næste år hæves folkepensionsalderen fra 65 år til 67 år, og den 18-årige, der starter på job i dag, kan først få folkepension som 75-årig.
- Jeg noterer mig, at Socialdemokratiet ikke vil opsige velfærdsforliget, mens Thulesen Dahl er klar til det. Det viser, at det mere er et spil om magten mellem nogle partier, der godt kan lide at virke som om de er allierede, men som nok mere kæmper om nogle vælgergrupper, siger Morten Østergaard.
Mette Frederiksen (S) har fået opbakning fra Kristian Thulesen Dahl (DF) til sit pensionsudspil. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Valgkamp eller virkelighed
Morten Østergaard er modstander af, at folkepensionsalderen skal afhænge af anciennitet på arbejdsmarkedet. Han kalder S-udspillet "luftigt" og ”lavet til valgkamp, ikke virkelighed”.
Særligt omkostningerne ved en differentieret pensionsalder er uklare, fordi Socialdemokraterne ikke har udpenslet, hvor mange år, man skal have været på arbejdsmarkedet for at kunne gøre brug af rettigheden til folkepension.
- Det er umuligt at gennemskue om pengene passer. Min advarsel til Mette Frederiksen er: Pas på med at skabe falske forventninger, som I ikke kan levere på, fordi løfterne er så guldrandede, advarer Morten Østergaard (R).
Socialdemokratiet har årligt sat tre milliarder kroner af til udspillet. Og det beløb matcher næppe de forventninger, som partiet skaber hos rengøringsassistenter, smede og pædagoger, mener Morten Østergaard:
- Lakmusprøven bliver om S-udspillet er til valgkamp eller til virkelighed. Hvis det er til virkelighed, må man være konkret og have fokus på de nedslidte – er det til valgkamp, risikerer de at komme i en situation, de har haft dårlige erfaringer med før, siger den radikale leder med hentydning til beskyldningerne om løftebrud, som plagede den tidligere socialdemokratiske ledelse under Helle Thorning-Schmidt.
Spiller hasard med økonomi
Også Dansk Folkeparti får hårde ord med med på vejen. Ved at åbne for en opsigelse af velfærdsforliget spiller partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, "hasard med dansk økonomi":
- Den holdbarhed og troværdighed, vi har bygget op, sætter Thulesen Dahl på spil – og han gør det med udgangspunkt i et helt ukonkret udspil fra Socialdemokratiet. Hvis man ruller velfærdsforliget tilbage er der overhovedet ikke penge til at opretholde den velfærd, vi har i dag, siger Morten Østergaard (R).
Hos Socialdemokraterne ærgrer Mattias Tesfaye sig over den radikale kritik. Han mener ikke, at udspillet om differentieret pensionsalder er i strid med velfærdsforliget. Faktisk tværtimod.
- Forliget blev indgået for at skaffe penge til fremtidens velfærd. At give det mindretal, som har haft et langt og hårdt arbejdsliv lidt bedre muligheder for en værdig tilbagetrækning, er netop velfærd.
Nyt radikalt udspil
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil i nær fremtid indkalde partierne bag velfærdsforliget til forhandlinger om nedslidning og pension. Og de radikale er klar med deres bud: En ny seniorpension målrettet nedslidte.
- Hvis vi skal løse problemerne for de nedslidte, kan det lade sig gøre med en relativt begrænset økonomi, hvis man målrettet hjælper dem, der har mistet arbejdsevnen varigt. Det vil vi gerne være med til både før og efter et valg, siger Morten Østergaard.
Partiets vil afskaffe den seniorførtidspension, som kun ganske få har benyttet. I stedet skal der indføres en ny seniorpension, som nedslidte kan søge, hvis de har fem år eller mindre til folkepensionsalderen og kan dokumentere et "betydeligt og varigt" tab af arbejdsevne i forhold til deres nuværende job.
Det er en lempelse i forhold til seniorførtidspensionen, fordi du ikke skal vurderes udfra om du kan bestride andre job end det du har i dag, understreger den radikale leder.
- Så hvis socialrådgiveren har været udsat for noget grimt, der gør at hun er blevet ramt af angst i en grad, hvor hun varigt har mistet evnen til at passe det arbejde, så skal vi ikke til at finde ud af om hun i stedet kan være pædagogmedhjælper, hvis hun altså er tæt på folkepensionen.
Han understreger, at partiet ikke tror på "one size fits all"-løsninger. Derfor skal seniorer, der er nedslidte, men alligevel gerne vil blive på arbejdsmarkedet, også have adgang til at blive visiteret til fleksjobordningen eller komme i ressourceforløb.
- Hvis du har lyst til at få et fleksjob eller blive arbejdsprøvet, skal du have ret til det. Kommunen skal ikke kunne sige: "Ud til siden med dig". Det er dit valg, og det er dér værdigheden ligger.