Et stort antal betjente fra hele landet blev efter forrige weekends terroranslag i København indkaldt for at deltage i politiets forstærkede indsats.
Politiet ønsker ikke at oplyse, præcis hvor mange betjente der er tale om på landsplan, og endnu er det uvist, hvor længe de skal stå til rådighed i København. Men de mange timer, som betjentene oparbejder under arbejdet i København, skal enten afvikles som afspadsering eller udbetales.
Ender det med afspadsering, kan det få konsekvenser lokalt. Det vedkender formanden for Sydøstjyllands Politiforening, Carsten Weber Hansen.
- Når man løser en opgave et sted, kan man ikke samtidig være til stede et andet, siger han og bakkes op af formanden for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politiforening, Kaj Rasmussen:
- Samlet set bliver det til mange timer, og endnu er der ikke noget overblik over omfanget af arbejdet, og hvor længe det skal blive ved. Det er en opgave, der skal løses. Det er slet ikke til diskussion. Det har vi en forpligtelse til. Dansk Politi kan også sagtens løse den slags opgaver, når det handler om en forholdsvis kort tidshorisont. Men er det opgaver af denne kaliber, der strækker sig over længere tid, eller som gentager sig, bliver det vanskeligt med de ressourcer, vi har i dag, siger Kaj Rasmussen, som derfor også tror, det ender med, at timerne bliver udbetalt.
- Vi har tidligere haft en forventning om, at overarbejde skulle afspadseres, men i denne situation må vi nok erkende, at det bliver vanskeligt. Jeg tror derfor, det ender med, at man skaffer de nødvendige midler, så overarbejdet kan blive udbetalt, siger han.
Flere betjente
Formanden for den sydøstjyllandske politiforening så gerne, at den endelige beslutning om, hvorvidt overarbejdet skal udbetales eller afspadseres, bliver op til den enkelte betjent.
- Når man yder en indsats som den, vores betjente yder i øjeblikket, er de væk fra familien. For nogle kan der derfor være et behov for at kunne være sammen med dem på et andet tidspunkt, mens andre hellere vil have en økonomisk kompensation for den indsats, de har ydet, siger Carsten Weber Hansen og påpeger, at det problematiske ved afviklingen af afspadsering kan være, at betjentene ikke nødvendigvis vil få indflydelse på, hvornår det skal ske.
Generelt mener Carsten Weber Hansen dog, at den bedste løsning ville være at ansætte nogle flere betjente, så ressourcer står mål med opgaver.
- Ender man med at udbetale penge i stedet for at lade betjentene afspadsere, lader der jo også til at være et rent fagpolitisk problem. For så handler det nok om, at der er for få ressourcer til at løse de opgaver, der er, siger han.