- Hvad fanden sker der mand.
- Jeg tror, jeg bliver så dårlig af det her resultat, at jeg er nødt til at gå hjem.
Frustrationen var tydelig hos Christian Holten og de andre tømrersvende fra Einar Kornerup A/S i skurvognen på Frederiksberg, da Avisen.dk sammen med sjakket fulgte afstemningen om den nye overenskomst i frokostpausen.
57,2 procent sagde ja til overenskomsten, som dermed bliver til virkelighed.
Alle mand om bordet havde stemt nej, så derfor var det også en våd klud at få i ansigtet, at et flertal havde stemt ja.
- Det er jo håbløst, lød det.
Tømrersvend Søren Erne satte ord på stemningen.
- Jeg kan kun tale for skuret her, men det virker som om, at folk ikke er synderligt tilfredse. Jeg tror, vores forhandlere skal kigge indad og spørge sig selv, om det var det helt rigtige, de kom ud med der, sagde han.

En for alle
Håndværkerne var især frustrerede over, at deres overenskomst blev vedtaget på trods af, at der blandt byggefolk var en stor modstand. Men reglerne siger, at afstemningen om alle overenskomster bliver kædet sammen, så et flertal vedtager alle. Og et stort flertal hos Dansk Metal og HK banede vej for et ja.
- Det er takken for at være med i LO, lød det.
Formand for LO, Lizette Rissgaard forsvarede efter offentliggørelsen af resultatet modellen, hvor flere brancher bliver kædet sammen i en enkelt afstemning.
- Vi har vedtaget en rigtig god overenskomstmodel med en sammenkædning, hvor alle er en del af fællesskabet. Vi efterlader ikke nogen på perronen, for vi ønsker ikke, at nogen skal blive trynet af en bestemt arbejdsgiver. Her er vi sammen, en for alle og alle for en. Det er det demokrati, som vi synes virker, sagde hun.
Stort nej på byggepladser
I Byggegruppen i 3F var der massiv modstand mod den nye overenskomst. 77 procent stemte nej. Modstanden mod den nye overenskomst blandt byggearbejderne har først og fremmest handlet om, at arbejdsgivere får mulighed for at varsle en times overarbejde om dagen. Selv om det skal afspadseres senere, frygter modstandere, at det kan ende i en arbejdsuge på 42 timer i stedet for 37.
Byggegruppen i 3F anbefalede et ja. Men formand Kim Lind Larsen har noteret sig modstanden.
- I byggeriet har tre ud af fire vendt tommelfingeren ned. Det tror jeg primært de har, fordi de selv vil vælge hvornår de arbejder over, og fordi der ikke er kommet nok i forhold til social dumping.
- Vi har taget de temaer som medlemmerne har udvalgt med til forhandlingerne. Med det udgangspunkt har vi forsøgt at få så godt et resultat hjem, som muligt. Der har vi fået en række forbedringer og pæne lønstigninger. Men det synes medlemmerne i byggeriet ikke var nok, erkender han.