"En dag kom en af mine kollegaer ind til mig og sagde: Marianne, nu skal vi have styr på det her. Du bliver nødt til at blive chef. På papiret havde jeg den korteste uddannelse, og jeg var også den yngste i afdelingen," fortæller Marianne Friis Toft, der i dag er økonomidirektør i Kerteminde kommune.
"Lige i det øjeblik tænkte jeg: Han har taget fejl. Så jeg ville gerne holde fast i tanken om kollektiv ledelse, men de andre insisterede. Og så blev jeg chef," siger hun.
Fodrede køer på Langeland
Marianne Friis Toft var et velopdraget barn, der elskede at fodre køer på familiegården på Langeland. Der var langt til uddannelse og endnu længere mellem dem, der startede på en. Marianne var en af dem.
"Jeg kommer fra et miljø, hvor det at få en uddannelse ikke var en selvfølge. Men jeg var så heldig at få lov til at komme på gymnasiet i Nyborg, hvor jeg gik på kostskole," fortæller Marianne Friis Toft.
Efter gymnasiet var det en brat opvågning at starte på universitetet, hvor al litteratur var på engelsk. Det var en kæmpe omvæltning. Marianne havde svært ved at falde til, fordi hun simpelthen var blevet skoletræt.
Ville bare gerne droppe ud
"Jeg tænkte, at jeg bliver nødt til at have et eller andet papir med mig herfra. Jeg ville ikke bare stoppe. Så jeg skiftede til HA, for så kunne jeg komme hurtigst muligt ud af det her," fortæller Marianne.
Selv efter uddannelsen så hun ikke sine karrierelinjer foran sig.
"Jeg havde ingen ambitioner om at blive leder. Jeg så slet ikke mig selv i den rolle, da jeg var ung," siger Marianne Friis Toft.
Ufaglært HK-overenskomst
Marianne blev i sit første job ansat på budgetkontoret i Fyns Amt som kontormus.
"Der var ingen overenskomster, der passede til min uddannelse, så jeg startede på en HK-overenskomst for ufaglærte på laveste niveau. Det svarede til, hvad man kunne få i understøttelse," fortæller Marianne Friis Toft.
Efter at have lavet ubehælpelige kladder på ternet papir med limstift, som Marianne siger, kom karrierens største gennembrud.
Marianne søgte stillingen som fuldmægtig i Fyns Amts Handicapforvaltningen. Og hun fik stillingen.
Stiger i graderne
"Kan det være rigtigt, at du skal stige med tyve løntrin på engang?, ringede de og spurgte mig. Ja, det passer fint. Det var det største karrierespring, jeg har taget," siger Marianne.
Hun har gennem sin karriere efteruddannet sig internt, hvor hun har taget leder- og undervisningkurser, der hele tiden har skubbet hende trin op ad karriererangstigen.
I Handicapforvaltningen skulle chefen have orlov. I afdelingen blev man enig om, at der skulle være kollektiv ledelse, mens han var væk.
Marianne Friis Toft endte i hans sæde. Og da chefen kom tilbage til sin stilling fra orloven, blev Marianne klar over, at hun ikke kunne lægge lederansvaret fra sig. Marianne Friis Toft var blevet født som leder.
Kommunaldirektør
Derfor søgte Marianne videre og blev siden økonomidirektør i både Faaborg og Tommerup Kommune.
"Jeg blev også stedfortræder som kommunaldirektør i tre forskellige omgange, men dybest set synes jeg ikke, det var så spændende. Så selv om jeg sagtens kunne være blevet kommunaldirektør, så ville jeg ikke det," fortæller Marianne.
Søn går i mors fodspor
Hun har en søn, der selv laver noget helt andet, end det han er uddannet til. Og det tror Marianne ikke er tilfældigt.
"Han har nok kunnet se på sin mor, at det man har lært nogle metoder og noget struktur til at lære, er det vigtigste. Så er det i virkeligheden ligegeyldigt hvad emnet på ens uddannelse er," fortæller Marianne.
Avisen.dk sætter med en række nyheder og portrætter fokus på uddannelsvalg og efteruddannelse.
Med portrætter af danske topchefer, der i starten af deres karriere lavede noget helt andet, end det de gør nu, kan du se, hvad der skal til for at komme til tops.