I stedet for at blive fyret, når der er lavsæson eller lavvande i ordrebunken, kan tusindvis af danskere beholde jobbet. Fyresedlen vil blive erstattet af, at man får tilbud om midlertidigt at arbejde i en anden virksomhed.
Det er visionen for den nye virksomhed Flexicu A/S, som lanceres på internettet torsdag 8. juni. Idémanden bag den nye virksomhed er Carsten Moberg.
Han er ejer af og udviklingsdirektør for Logistikkompagniet. Firmaet har fået flere priser for at tage et stort, socialt ansvar for sine nu 100 ansatte.
- Med Flexicu laver vi den første hjemmeside i Danmark, hvor virksomheder deler arbejdskraft. Den vil give de ansatte større tryghed i jobbet og være til gavn for virksomhederne, fortæller Carsten Moberg.
Undgår ærgerlige sæson-fyringer
Ideen er, at virksomheder kan leje deres medarbejdere ud til andre virksomheder.
Eksempelvis kan et firma, som er ramt af lavsæson, låne sine ansatte ud til et firma, der står og mangler folk på grund af højsæson eller ekstra stor tilgang af ordrer.
- Denne her form for udleje af medarbejdere kan brede sig til rigtig mange brancher, men i første omgang satser vi på virksomheder inden for lager og logistik.
- I den branche er der nogle sæsonudsving blandt andet som følge af, at man eksempelvis inden for detailhandlen har et kæmpe salg op til jul af legetøj og andre ting, mens det i foråret handler om havemøbler og haveting, forklarer Carsten Moberg og fortsætter:
- Så i stedet for at fyre folk og mande ned i lavsæsoner, vil jeg for eksempel i Logistikkompagniet med Flexicu kunne holde på medarbejderne ved at tilbyde dem job i et firma, som mangler folk.
Skal have hjertet på rette sted
Carsten Moberg oplyser, at når et firma via Flexicu lejer arbejdskraft, så siger de samtidig ja til, at folk fra det udlejende firma beholder deres nuværende løn og vilkår. Ifølge ham er det en model, som fagforbundet 3F kan acceptere.
Der skal være ordnede forhold for de medarbejdere, som bliver lejet ud. Der må ikke være noget lyssky over det her. Det fastslår idémand og medstifter af nyt spændende firma Carsten Moberg. (Foto: Privat)
- Når folk bliver lånt ud, bliver de på deres overenskomst. Og vi vil stille krav om, at den lejende virksomhed skal være medlem af en arbejdsgiver-forening og dermed være underlagt en overenskomst. Firmaerne skal have hjertet på rette sted i forhold til at sikre ordnede forhold, siger Carsten Moberg, og fortsætter:
- Når det her bliver en succes, så kommer vi til at forhindre tusindvis af fyringer. For der er rigtig mange brancher og virksomheder, som med jævne mellemrum må hyre eller fyre folk, fordi de har sæsonudsving eller stor variation i mængden af ordrer.
Ansatte lades ikke i stikken
En af de i alt fem stiftere af Flexicu er forfatter og foredragsholder Claus Skytte, som er ekspert i deleøkonomi. Han fortæller, at ideen til Flexicu tog form over et glas rødvin sammen med nogle af de andre stiftere.
Vi gør det modsatte af Uber. I stedet for at udnytte at folk er løst ansat, så giver vi flere folk tryghed i jobbet.
- Vi sad og talte om, at man jo inden for den danske model for arbejdsmarkedet - flexicurity - meget nemt kan hyre og fyre folk. Reelt kan man jo som arbejdsgiver vælge at fyre alle sine ansatte og så sige til dem, at hvis de har lyst, så kan de fremover arbejde for en app (ligesom Uber-chaufførerne gjorde i Danmark, red.) , fortæller Claus Skytte, og fortsætter:
- Men det er jo ikke fair over for de ansatte, hvis man sådan fraskriver sig sit ansvar som arbejdsgiver. Med Flexicu sikrer vi, at ansatte beholder deres vilkår og rettigheder, selv om de bliver lejet ud.
Vil give vikarbranchen baghjul
Carsten Moberg mener, at der bliver mange vindere med Flexicu. Han fremhæver:
- Medarbejderne vil opleve større tryghed i ansættelsen.
- Firmaet, som lejer medarbejdere ud, vil kunne holde på folk og samtidig spare lønkroner.
- Firmaet, der lejer medarbejdere, vil få folk, der kender branchen, og som har vist, at de er gode, stabile medarbejdere.
- De eneste, vi kommer til at genere - eller disrupte om du vil - er vikarbranchen. De vil få noget konkurrence her, siger Carsten Moberg.
Ifølge ham er det meget normalt, at et vikarbureau lægger 20-25 procent af kontraktsummen ovenpå til sig selv, når de skaffer arbejdskraft til virksomheder. Flexicu vil 'nøjes' med 5 procent.
Erfarne medstiftere
Stifterne af Flexicu er for nogles vedkommende meget bekendt med deleøkonomiske tjenester. Altså der hvor man via en hjemmeside - som på en markedsplads - formidler tjenester, varer eller arbejdskraft.
Blandt stifterne af Flexicu er ud over Carsten Moberg og Claus Skytte også lektor Søren Riis, som var med til at stifte succesrige GoMore og selv har stiftet UrbanWineBox.
- Der er en stigende tendens til, at flere og flere mennesker skal leve som freelancere eller på en anden måde løst ansat. Men i Flexicu går vi mod strømmen og giver flere folk sikkerhed i jobbet, siger Søren Riis, og fortsætter:
- Vi gør det modsatte af Uber. I stedet for at udnytte at folk er løst ansat, så giver vi flere folk tryghed i jobbet.
Læs Avisen.dk's tema om digitale løsarbejdere her.
Sådan sælger Flexicu sig selv
Her er, hvad Carsten Moberg og medstifterne slår på, når de markedsfører Flexicu.