Elendig sikkerhed, livsfarlige kollaps under øvelser og en macho-kultur, der presser elitebrandmænd til at gennemføre øvelser - uanset hvor uforsvarligt de oplevede det.
En ny og grundig undersøgelse tegner et dystert billede af sikkerheden i Københavns Brandvæsen.
Undersøgelsen blev bestilt af overborgmester Frank Jensen (S), efter Avisen.dk havde afdækket adskillige sikkerhedssvigt og ulykker bl.a. under røgdykkerkurser i Malmø, hvor en brandmand var tæt på at dø denne sommer.
Ledelsen har med egne ord vendt hver en sten, og undersøgelsen resulterer nu i 20 vidtrækkende anbefalinger til opstramninger på sikkerheden.
"Man ikke har haft styr på sikkerheden. Det har sejlet voldsomt. Konsekvensen har været, at folk er kommet til skade," siger Jesper Bronée, formand for Brandfolkenes Organisation om undersøgelsen.
"Det her er et udtryk for, at der er foretaget ting, som ikke burde være sket," siger sektorformand Reiner Burgwald fra FOA, der organiserer en del af de københavnske brandmænd.
Flere skader er kommet frem i lyset
Undersøgelsen afslører, at der har været flere ulykker under øvelser, som burde være anmeldt.
Udover tre brandmænd, der endte på hospitalet efter livsfarlige varmekollaps, har mindst ni andre fået skader som forbrændinger, skoldninger og vrid. Kun to af disse er anmeldt.
Flere brandmænd, der har deltaget i disse øvelser, har fortalt Avisen.dk om forbrændinger og skoldninger i svælg og lunger.
Undersøgelsen konkluderer også, at der har været for få instruktører, og at sikkerhedsforanstaltningerne generelt har været for dårlige.
"Det er tydeligt, at man ikke har fulgt branchevejledningerne på en række punkter," siger Finn Olsen, der er ekspert i, hvordan brandøvelser bør organiseres.
"Det her viser berettigelsen af den kritik, der har været rejst i medierne. Brandfolkene blev kørt alt for hårdt, og der var fundamentale fejl i forhold til øvelsernes formål og opbygning," fastslår han.
Macho-kultur blandt københavnske brandmænd
Frygten for at dumpe de særlige røgdykkerkurser og ryge ud af Specialtjenesten, der er en eliteenhed under Københavns Brandvæsen, har været en "afgørende faktor" for, at deltagerne ikke sagde fra.
I stedet pressede brandmændene sig så langt ud over deres egne grænser, at tre endte på hospitalet.
Formålet med undersøgelsen var også at afdække en farlig "macho-kultur", der ifølge flere kilder hersker i Københavns Brandvæsen.
"I den stærkt kritiske ende fremhæves specielt, hvordan kommando-tonen var medvirkende til at skabe en frygt, som også er et væsentligt bidrag til at vedligeholde en machokultur", lyder det i undersøgelsen.
"Jeg synes måske nok, at den her undersøgelse kommer sent, men det er godt, at den kommer. Det kan måske sætte tingene ordentligt på plads," siger Finn Olsen, der peger på, at der ligger "et stort arbejde forude", hvis Københavns Brandvæsen skal følge deres egne anbefalinger.
Han mener, at de 20 anbefalinger understreger, hvor mange alvorlige fejl der er tale om.
Brandvæsen: Hver en sten er vendt
Københavns Brandvæsen har ikke ønsket at stille op til interview. Avisen.dk ville ellers gerne havde haft en forklaring på, hvorfor de mange ulykker aldrig blev anmeldt, som loven siger, at de skal.
Avisen.dk ville også gerne have haft svar på, hvorfor brandmænd stadigvæk brugte livsfarlige ilt-apparater i september, mens ledelsen hævdede, at de for længst var fjernet.
I et skriftligt svar forklarer beredskabschef Jakob Vedsted Andersen, at ledelsen har bedt brandvæsnets arbejdsmiljøorganisation om at vende "hver en sten".
"Jeg er tilfreds med, at der er kommet en række klare anbefalinger til, hvordan vi kan arbejde videre med vores sikkerhed og udstyr på vores uddannelser," skriver Jakob Vedsted Andersen til Avisen.dk.
Derudover peger beredskabschefen på, at ledelsen nu iværksætter en analyse af "operativ anvendelse" af de farlige ilt-apparater, som Københavns Brandvæsen har anvendt i årtier.

Sikkerheden sejler på brandstationerne i Københavns Brandvæsen. Brandmændene presses på livsfarlige øvelser og må bruge forældet og farligt udstyr
Læs hele sagen her