Et flertal i Folketinget har vedtaget en lov, der gør det muligt for kommunerne at forbyde brændeovne og pejseindsatser, som er produceret før juni 2008.
Loven omfatter omkring 220.000 brændeovne, som fyrer i områder med fjernvarme og naturgas.
- Nu får kommunerne et nyt værktøj til at sikre renere luft, når vi giver dem mulighed for at forbyde gamle brændeovne, uden at borgerne er nødt til at etablere en ny varmekilde, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.
Kommunerne kan tage forbuddet i brug fra den 1. januar 2023.
Ifølge Nationalt Center for Miljø og Energi dør cirka 4.000 danskere for tidligt hvert år som følge af luftforurening, heraf tilskrives omkring 850 af dødsfaldene udledning fra alle danske kilder.
En rapport fra samme center i 2021 om luftkvaliteten i Danmark i 2019 viser derudover, at ikke-industriel forbrænding, især brændefyring, er skyld i omkring 440 dødsfald i Danmark.
Den nye lov er en del af den politiske aftale "Miljøinitiativer i grønne byer og en hovedstad i udvikling", der er indgået mellem regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten. Forslaget har også fået stemmer fra Alternativet og Frie Grønne.